Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Timestamp. Używanie tej funkcji we wpisach w bazie danych.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojtas100
Witam!

Mam pytanie odnośnie funkcji timestamp. Czy lepiej używać timestamp czy "ludzkiej daty" we wpisach w bazie danych. Oczywiście wyciągając taki wpis i wyświetlając date użyję date("Y-m-d", $zdjecie[timestamp]), wszystko było by ok, lecz gdy chce usunąć z bazy rekordy np z dnia 34-12-2007, a w bazie mam tylko timestamp. Więc jak lepiej dać w bazie timestamp, czy też i date?
dadexix
po pierwsze timestamp zawsze daje date w stroefe czasowej serwera, po drugie timestamp daje date, czas i sekundy(możesz dać date w bazie to będzie sama data) ale date mniej obciąża server w porówaniu do podawania daty przez funkcje php date()
marcio
Ja na date uzywam zawsze varchar ale jesli chcesz konvertowac czu usywac i wyswietlac na podtsawie daty to mysle ze date wystarczy.

P.S timestamp nigdy nie uzywalem wiec nie wiem
czachor
Uważam, że lepiej timestamp. Łatwiej z sortowaniem, znalezieniem wpisu itd.
wojtas100
Czachor tu się z Tobą zgodzę! Ale ja potem usunąć wszystkie wpisy z danego dnia? Normalnie zrobiłbym warunek WHERE `data`='24-12-2007' a jak to zrobić z timestamp? Ja osobiście też wole timestamp ale nie wiem jak z tym usuwaniem?
Grzyw
Wojtas, używam zawsze timestamp.
A problem, który podważyłeś, rozwiązuję tak:

1. <?php
  2. $od = mktime(0,0,0,24,10,2007);
  3. $do = mktime(23,59,59,24,10,2007);
  4. $sql = " select from przyklad where data>=".$od." and data<=".$do;
  5. ?>
wojtas100
Ooo bardzo dobry pomysł dzięki:))

// masz ode mnie 'pomógł'
dadexix
można jeszcze
Kod
select from `przyklad` where `data` beetwen '2007-01-01 00:00:00' and '2007-12-31 23:59:59'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.