Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: może to banalne ale jak to zrobić ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
julieta
Witam wszystkich

To mój pierwszy post na tym forum z góry dodam, że nie mam żadnej wiedzy z php dopiero poznaje bardzo powoli mi to idzie, ale bardzo chciałabym się nauczyć i móc to wykorzystać do swojej strony www, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Teraz do rzeczy, próbuję wykorzystać przykład z ostatniego wydania Komputer Ekspert chodzi o artykuł "Mocne ogniwo portalu" Prezentowany jest przykład witryny z rejestracją użytkowników ich logowanie oraz dodawanie odsyłaczy do bazy danych z wykorzystaniem AJAX.

i próbuję te scripty ale wyświetlają się błędy

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/b/e/t/przykład/www/home.php on line 21

w tym kodzie

<?php
if ($kategoria!='')
{
$result = mysql_query ('SELECT * FROM linki WHERE kategoria="'.$kategoria.'"');
echo '<ol>';
while ($row = mysql_fetch_array($result))
{
if ($row['tytul']!='') $tytul=$row['tytul']; else $tytul=$row['adres'];
echo '<li><a href="'.$row['adres'].'">'.$tytul.'</a><br />'.$row['opis'].'</li>';
}
echo '</ol>';

return;
}
?>
<p>Witaj na stronie, zbieraj±cej odno¶niki do najlepszych witryn WWW w Internecie!</p>
<p>Oto lista dostępnych kategorii:</p>
<ul>
<?php
$result = mysql_query ('select count(*), kategoria from linki group by kategoria order by kategoria;');
while ($row = mysql_fetch_array($result))
{
echo "<li>[".$row['count(*)']."] <a href=\"?show=home&kategoria=$row[kategoria]\">$row[kategoria]</a></li>";
}

?>
</ul>

linijka 21 to:while ($row = mysql_fetch_array($result))

nie wiem czy tam w $result trzeba coś wpisać do bazy danych ?

Może ktoś mi podpowie o co chodzi wstydnis.gif
Cysiaczek
  1. <?php
  2. //pododawaj or die(mysql_error()); do wywołań mysql_query()
  3. //czyli np.
  4. mysql_query ('SELECT * FROM linki WHERE kategoria="'.$kategoria.'"') or die(mysql_error());
  5. ?>

Powinien się wyświetlić komunikat błędu... wogóle łączysz się gdzieś z ta bazą danych?

Pozdrawiam.

Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole i dodaj bbcode
julieta
taki błąd się wyświetla
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/b/e/t/przykład/www/home.php on line 21

jeżeli chodzi o baze to ja próbuje u siebie na komputerze lokalnym mam wszystko zainstalowane Apacha i Mysql ktoś mi to zrobił bo ja tego nie potrafie. Ale chce pózniej wykorzystać gdzieś na jakimś serwerze.
GrayHat
a mysql_connect() masz tam gdzies wyzej??
przeczytaj to: http://pl.php.net/mysql_connect
julieta
w tym pliku home.php nie ma tego mysql_connect() nigdzie tego w kodzie nie widze
trzeba to gdzieś napisać?
marcio
Po pierwsze daj tagi php a skladnia mysql_connect tak wyglada
  1. <?php
  2. $db = mysql_connect('host', 'login', 'haslo');
  3. mysql_select_db('baza', $db);
  4. ?>

oprocz mysql_error() uzywaj tez echo to pokazywania jak wyglada zapytanie
Cysiaczek
Ostatni raz proszę o poprawienie tematu wg. wytycznych, które napisałem w poprzednim poście - inaczej topik zostanie zamknięty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.