To mój pierwszy post na tym forum z góry dodam, że nie mam żadnej wiedzy z php dopiero poznaje bardzo powoli mi to idzie, ale bardzo chciałabym się nauczyć i móc to wykorzystać do swojej strony www, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Teraz do rzeczy, próbuję wykorzystać przykład z ostatniego wydania Komputer Ekspert chodzi o artykuł "Mocne ogniwo portalu" Prezentowany jest przykład witryny z rejestracją użytkowników ich logowanie oraz dodawanie odsyłaczy do bazy danych z wykorzystaniem AJAX.
i próbuję te scripty ale wyświetlają się błędy
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/b/e/t/przykład/www/home.php on line 21
w tym kodzie
<?php
if ($kategoria!='')
{
$result = mysql_query ('SELECT * FROM linki WHERE kategoria="'.$kategoria.'"');
echo '<ol>';
while ($row = mysql_fetch_array($result))
{
if ($row['tytul']!='') $tytul=$row['tytul']; else $tytul=$row['adres'];
echo '<li><a href="'.$row['adres'].'">'.$tytul.'</a><br />'.$row['opis'].'</li>';
}
echo '</ol>';
return;
}
?>
<p>Witaj na stronie, zbieraj±cej odno¶niki do najlepszych witryn WWW w Internecie!</p>
<p>Oto lista dostępnych kategorii:</p>
<ul>
<?php
$result = mysql_query ('select count(*), kategoria from linki group by kategoria order by kategoria;');
while ($row = mysql_fetch_array($result))
{
echo "<li>[".$row['count(*)']."] <a href=\"?show=home&kategoria=$row[kategoria]\">$row[kategoria]</a></li>";
}
?>
</ul>
linijka 21 to:while ($row = mysql_fetch_array($result))
nie wiem czy tam w $result trzeba coś wpisać do bazy danych ?
Może ktoś mi podpowie o co chodzi