Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML i PHP] Zarządzanie treścią
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marekpb
Witam ! Jestem w trakcie tworzenia swojej strony internetowej w HTML. Chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość ułatwienia sobie życia przy HTML, chodzi o dodawanie artykułów. Wiem, że tak działają CMS (systemy zarządzania treścią) ale ja chciałbym coś wykompinować przy stronie w HTML (oczywiści zapisuje ją w php bo mam kilka rzeczy na stronie w tym języku). Czy można coś na to zaradzić (prawdopodobnie w PHP) ? Można coś zrobić, żeby było choć trochę łatwiej edytować taką stronę. Bo wszyscy wiemy jakie jest to uciążkiwe. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

I mam jeszcze jedno pytanie i chyba napisze je tutaj w tym temacie od razu. Jak można napisać w PHP takie coś żeby ... Gdy mam jakiś tam tekst i wcisnę np. "Czytaj więcej" żeby pojawiła się cała zawartość jakiegoś artykułu. Ale bez tworzenia kolejnej strony. Wiecie o co mi chodzi, tak żeby takie coś było w jednym kodzie i na jednej stronie. Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
sniezny_wilk
Bez przeładowania strony to AJAX, poszukaj na google.pl a na pewno coś znajdziesz.

Pewnie, że można coś zrobić, żeby sobie życie ułatwić - napisać CMS "pod siebie", czyli taki który będzie zarządzał częściami strony, które Ciebie interesują.
Lion_87
Co do pierwszej częsci można tylko że co? chcesz? aby ktoś Ci wszystko napisał?

a co do drugiej częsci skoro bez kolejnej strony to po co tworzyć "czytaj więcej"?
marekpb
Cytat
Bez przeładowania strony to AJAX, poszukaj na google.pl a na pewno coś znajdziesz.

A można ten AJAX dodać bez problemów do HTML ?

Cytat
Co do pierwszej częsci można tylko że co? chcesz? aby ktoś Ci wszystko napisał?

Nie wiem. Może są jakieś gotowe do ściągnięcia i ewentualnego przerobienia. Bo nie wiem czy ktoś for free podjąłby sie takiego zadania. sad.gif A może są jakieś poradniki odnośnie tego ? Sam nie wiem bo przydałoby mi się takie coś. smile.gif

Cytat
a co do drugiej częsci skoro bez kolejnej strony to po co tworzyć "czytaj więcej"?

Gdzie zastosowanie ? Gdy mam jakieś kilka artykułów to po wciśnięciu żeby on się pokazał cały a reszta żeby znikła (no tek końcówki nie napisałem o tym że reszta ma się usunąć). Chyba jest możliwość napisania czegoś takiego. A możecie mi podać jakieś poradniki czy jakieś wskazówki ?
Cysiaczek
Jeśli nie umiesz programować, to będzie Ci ciężko. Lepiej poszukać gotowego rozwiązania - np. jakiegoś prostego systemu newsów.

Pozdrawiam.
sniezny_wilk
Tak, AJAX bez problemów pasuje do HTML. Oczywiście nikt za free tego nie zrobi.

Zapytaj wujka google o takie rzeczy jak AJAX, (lub poczytaj na tym forum, jest dużo takich rzeczy lub na php.pl tam na pewno jest taki artykuł), CMS, Joomla, Mambo.
marekpb
Cytat
Jeśli nie umiesz programować, to będzie Ci ciężko.

Nie powiedziałem, że nie umiem programować. Nie jestem całkowicie zielony na temat php ale też profesjonalistą nie jestem. Co sądzisz ? Trzeba mieć bardzo dużą wiedzę, żeby napisać takie coś (jakiś prosty CMS) ?

A pod jakim hasłem można znaleźć takie rzeczy ? systemu newsów, zarządzanie treśćią, prawda ? poszukam może coś znajdę ciekawego smile.gif
Lion_87
a wpiszw w google skrypty PHP

a jak nic nie znadziesz to napisz do mnie to Ci cos pomoge:)
sniezny_wilk
Jeśli chodzi o prosty CMS to myślę, że ogromnej wiedzy nie potrzeba, aczkolwiek trzeba mieć opanowane trochę zagadnień. Na pewno bardzo pomocna będzie baza MySQL.
Cysiaczek
Żeby napisać prosty CMS na własne potrzebe, nie trzeba mieć dużej wiedzy. Przyda się jedynie głowa na karku ;]
marekpb
A może jakieś konkrety ? Jakiś poradnik czy wskazówki jak się do tego zabrać ? Byłoby znacznie łatwiej. smile.gif
sniezny_wilk
A napisz w google: "jak napisać CMS" smile.gif bo ja po minucie szukania znalazłem to
Cysiaczek
Owszem,
1. Naucz się korzystać z funkcji obsługi plików
2. Naucz się operować na tablicach

Znając to, możesz stworzyć proste zarządzanie dla stronki
To są niemal podstawy programowania w PHP (pomijam naukę składni) - prawie każdy kurs w internecie poprowadzi Cię tak, abyś mógł stworzyć np, system newsów. Nie ma kursów tworzenia CMS - takie istnieją raczej dla zaawansowanych programistów i skupiają się na projektowaniu, wiec operują na zupełnie innym poziomie. Najlepiej zrobisz, jeśli znajdziesz jakiś prosty system news i przeanalizujesz jego kod.

Pozdrawiam.
Maciekbjw
Wg mnie powinieneś całą zawartość strony trzymać w bazie danych, najlepiej MySQL, chociaż możesz wykorzystać też do tego pliki. Napisanie takiego prostego systemu zarzadzania treścią witryny nie jest jakimś mega trudnym wyzwaniem. Poczytaj troszkę o języku zapytań SQL, to będzie Ci na pewno pomocne.

Mi bardzo pomogły w nauce tutoriale Wormsa, zamieszczone na forum www.webtips.pl
Jeśli chodzi np o "Czytaj więcej" to wystarczy zapuścić googla, albo nawet poszukać na tym forum, bo jest tego dosyć sporo. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.