Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Mail(); przestało nagle działać? Co jest!?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ApC
Mam taki kod:

Kod
<?php
$naglowki  = "MIME-Version: 1.0\r\n";
$naglowki .= "Content-type: text/html; charset=utf-8\r\n";
$naglowki .= "From: <adres@o2.pl>\r\n";
$wyslij=mail('adres@o2.pl', 'TEMAT', 'TREŚĆ', $naglowki);
$wyslij;
if ($wyslij==TRUE)
{
echo "ok";
} else {
echo "zle";
}
?>

Jeszcze o 16 wysłało maile ok, a teraz niby zwraca OK, ale i tak maile nie dochodzą. Próbowałem na WP i O2 ale nic z tego. PomocY!

?
sniezny_wilk
Najpierw zobacz, czy nie wrzuca Twoim maili do folderu ze spamem. U mnie działa bez zarzutów, maile dochodzą smile.gif Może to coś z serwerem ?
Hazel
No jak już to raczej na pewno z serwerem, bo skoro wcześniej działało, to znaczy że powinno wysyłać bez problemów, a w kodzie błędów nie widać.
Chociaż nie rozumiem troche fragmentu:
  1. <?php
  2. $wyslij=mail('adres@o2.pl', 'TEMAT', 'TREŚĆ', $naglowki);
  3. $wyslij;
  4. ?>

Zwłaszcza drugiej części, ale to chyba nie jest konieczne do zrozumienia treści problemu winksmiley.jpg
ApC
Spam: (0/0) na WP i O2 :/

Mówię, wcześniej dochodziły, a teraz nie. Jest to serwer dedykowany, może się tak sam "roztroić"? I jak to naprawić? Może coś w php.ini (bo mam puste smile.gif )?
Hazel
? blinksmiley.gif
Jak puste php.ini? tongue.gif
Tam jest taka sekcja, odpowiadająca za tę funkcję, nazywa się [mail function]...
Ale jedyny przydatny parametr stamtąd to SMTP, określający serwer SMTP właśnie...
ApC
To co mam tam dodać dokładnie smile.gif?
sniezny_wilk
Ściągnij sobie PHP takiego jakiego masz na serwerze i wgraj jeszcze raz plik ini. Jaką wersję PHP masz aktualnie ?
ApC
A nie ma gdzieś tej linijki tylko od maili smile.gif?
sniezny_wilk
Nie znam się na tym ini dokładnie, ale dziwne, że bez tego Tobie coś chodzi.. Nie powinieneś mieć pustego pliku, więc dla własnej wygody wgraj go jeszcze raz po prostu. Odpal taki skrypt:

1. <?php
  2. ?>

i tam będziesz miał na samej górze informacje o wersji.
ApC
To wiem smile.gif. No i co to mi da? PhP 5 smile.gif
sniezny_wilk
Dokładnie jaką masz.. php 5 i co dalej 5.2.1 ? 5.2.5 ? Wtedy będziesz mógł sobie poszukać i ściągnąć tego PHP i dograć na serwer ini.
ApC
PHP Version 5.2.0-8+etch7

Więc?
sniezny_wilk
Na debianie masz serwer ? możesz spróbować zainstalować od nowa na serwerze PHP, tylko to mi do głowy przychodzi.. Lub spróbować wrzucić do php.ini to ale nie wiem jak i czy to zadziała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.