Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] email z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
timecage
Z góry przepraszam, wiem bowiem, że temat był wielokrotnie wałkowany. Ja jednak właśnie na podstawie tych wielu forumowych wałkowań napisałem poniższy skrypt i jako, że moja wiedza z php nie wykracza poza jego zawartość, nie bardzo już wiem co zrobić.
Oto treść skryptu:

Kod
<?
   error_reporting(E_ALL);
   ini_set('display_errors', 1);

$mailto = "anantamusic@gmail.com";

if (!empty($_POST[tresc]) && !empty($_POST[imie]) && !empty($_POST[email]) && !empty($_POST[subject]))
   {

$header = "From: $_POST[name] <$_POST[email]>";

$message = "Wysłał: $_POST[name]\ne-mail: $_POST[email]\ntemat: $_POST[subject]\nstrona www: $_POST[URL]\nTreść wiadomości:\n$_POST[text]\n";

mail("$mailto",'e-mail przesłany ze strony anantamusic.bbs.pl',"$message","$header");

}

?>
   <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
   <head>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

<title>ananta music works</title>

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style_index.css" />

</head>
   <body xml:lang=en>

<div id="centercontainer">

<div id="outercontainer">

<div id="container">

<div id="containerup">

<div id="menu"><a href="news.html">news</a>.<a href="about.html">about</a>.<a href="works.html">works</a>.<a href="download.html">download</a>.<a href="links.html">links</a></div>
                  </div>

<div id="containerdown">

<h2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;the e-mail has been sent</h2>

<p>Thank you for contacting me. I will try to reply as soon as I can.</p>

<p class="back"><a href="index.html">back</a></p>

</div>

</div>

</div>

</div>

</body>
   </html>

Chciałbym wstawić jeszcze wyświetlanie strony error.html w razie niepowodzenia/niewypełnienia wszystkich pól formularza.
potreb
  1. <?php
  2. if (!$_POST[tresc] || !$_POST[imie] || !$_POST[email] || !$_POST[subject])
  3.  {
  4. echo "Nie wypełniłeś wszystkich pół! Popraw formularz.";
  5.  } else {
  6. //pozostala czesc skryptu
  7. }
  8. ?>
timecage
Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi jednak, by ten skrypt wyświetlał stronę error.html, nie jakiś tekst.
No i nadal pozostaje problem niedziałania skryptu.
potreb
{
include "error.html";
} else {

O to chodzi?
timecage
Tak wygląda mój skrypt obecnie:

Kod
<?

error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', 1);

$mailto = "anantamusic@gmail.com";

if (empty($_POST['text']) || empty($_POST['name']) || empty($_POST['email']) || empty($_POST['subject']))
{

include "error.html";

}
else
{

$message = "Wysłał: $_POST[name]\ne-mail: $_POST[email]\ntemat: $_POST[subject]\nstrona www: $_POST[URL]\nTreść wiadomości:\n$_POST[text]\n";

mail("$mailto",'e-mail przesłany ze strony anantamusic.bbs.pl',"$message","$header");

}

?>
<head>

</head>

<div id="container">

<div id="containerup">

<div id="menu"><a href="news.html">news</a>.<a href="about.html">about</a>.<a href="works.html">works</a>.<a href="download.html">download</a>.<a href="links.html">links</a></div>
               </div>

<div id="containerdown">

</div>

</div>

</div>

</div>

</body>
</html>

Przede wszystkim problemem jest to, iż skrypt nie robi tego co powinien. To znaczy w obecnej formie wykonuje się poprawnie i wyświetla stronę w skrypcie zawartą. Tyle, że pomimo poprawnego wykonania się nie wysyła on żadnego emaila. Co więcej nie zwraca zupełnie uwagi na to czy pola są wypełnione czy nie. Wykonuje się nawet z pustymi wszystkimi polami formularza. Nie wyświetla też strony error.html.
Bardzo proszę o pomoc. Moja wiedza z php jest bardzo malutka, a chciałbym wreszcie zmusić choć tak prosty skrypt do działania.
potreb
Zamień linijkę:

1. <?php
  2. if (empty($_POST['text']) || empty($_POST['name']) || empty($_POST['email']) || empty($_POST['subject']))
  3. ?>

na:

1. <?php
  2. if (!$_POST['text'] || !$_POST['name'] || !$_POST['email'] || !$_POST['subject'])
  3. ?>
timecage
Nie pomogło sadsmiley02.gif
potreb
A formularz wysyłający email masz w tym samym pliku?
Mój kod na pewno działa, może coś robisz źle

1. <?php
  2. $mailto = "anantamusic@gmail.com";
  3. if (!$_POST['text'] || !$_POST['name'] || !$_POST['email'] || !$_POST['subject'])
  4. {
  5. include "error.html";
  6. }
  7. else
  8. {
  9. $header = "From: $_POST[name] <$_POST[email]>";
  10. $message = "Wysłał: $_POST[name]\ne-mail: $_POST[email]\ntemat: $_POST[subject]\nstrona www: $_POST[URL]\nTreść wiadomości:\n$_POST[text]\n";
  11. mail("$mailto",'e-mail przesłany ze strony anantamusic.bbs.pl',"$message","$header");
  12. }
  13. ?>
timecage
Formularz jest w oddzielnym pliku html, oczywiście z metodą post na plik mailer.php (który to plik umieściłem tu na forum w całości).
Szupien
Tu masz kod php:
Kod
<?php
//skruty
$nadawca = $_POST['nadawca'];
$odbiorca = $_POST['odbiorca'];
$temat = $_POST['temat'];
$tresc = $_POST['tresc'];

$nadawca = " <>"; // w znacznikach <> wpisujesz adres email a przed nimi Imie i nazwisko kogo chcesz :D to tak zeby przychodziło tak jak w orginałach.
$odbiorca = "";
$temat = "";
$tresc =
"

"; // ty też

$head  = '';
  $head  .= "Content-Type: text/plain \r\n";
  $head  .= "Date: ". date('r'). " \r\n";
  $head  .= "Return-Path: $nadawca \r\n";
  $head  .= "From: $nadawca \r\n";
  $head  .= "Sender: $nadawca \r\n";
  $head  .= "Reply-To: $nadawca \r\n";
  $head  .= "Organization: $nadawca \r\n";
  $head  .= "X-Sender: $nadawca \r\n";
  $head  .= "X-Priority: 3 \r\n";
  $head  .= "X-Mailer: $nadawca \r\n";

mail($odbiorca, $temat, $tresc, $head);
  ?>

NIestety co do html (ale to trzeba w oddzielnym pliku) to ci nie pomogw bo html nie nzam
timecage
Dziękuję za odpowiedź. Jednak to, co napisałeś jest technicznie jednoznaczne z zawartością mojego skryptu. Co więcej nie rozumiem dlaczego najpierw nadajesz zmiennej wartość wyprowadzoną z formularza ($tresc = $_POST['tresc'] ;) a zaraz potem chcesz nadawać jej inną wartość ($tresc = " ";).
parzygnat
Witam przyglądam się temu co napisaliście i mam podobny problem jak timecage. Przestudiowałem juz funkcję mail(), ale zdaje się, że nie tylko wystarczy napisac skrypt w php z wykorzystaniem funkcji mail(). Z tego co przeczytałem to trzeba skonfigurować w serwerze PHP SMTP oraz SMTP_port bo skąd funkcja mail() ma wiedzieć z jakiego konta pocztowego skorzystać żeby wysłać wiadomość. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie gdzie podać funkcji mail() user i login do serwera pocztowego?
timecage
Wykorzystałem skrypt phpmailer ze skonfigurowanym smtp i zadziałało.
Jednak nadal nie działa ta część kodu:

Kod
if (!$_POST['text'] || !$_POST['name'] || !$_POST['email'] || !$_POST['subject'])
{

include "error.html";

}

Chciałbym, żeby skrypt wyświetlał stronę error.html w przypadku, gdy chociaż jedno z wymienionych pól formularza będzie puste.
Szupien
Cytat(timecage @ 30.12.2007, 22:24:33 ) *
Dziękuję za odpowiedź. Jednak to, co napisałeś jest technicznie jednoznaczne z zawartością mojego skryptu. Co więcej nie rozumiem dlaczego najpierw nadajesz zmiennej wartość wyprowadzoną z formularza ($tresc = $_POST['tresc'] winksmiley.jpg a zaraz potem chcesz nadawać jej inną wartość ($tresc = " ";).

Tak jest opisane zeby robic w PHP i MYSQL Tworzenie stron www vandndium profesionalisty wydanie 3
to chodzi w tym o o żeby za każdym razem nie pisac w stulu srednim tylko w stylu krutkim i żeby działało to jak styl sredni(zalecane) wiem ze troche pokreciłem ale chyba da rade zrozumiec.

A co do że wszystkie pola nie wypełnione to trzeba z if kombinowac.

Cytat(potreb @ 30.12.2007, 10:35:11 ) *
  1. <?php
  2. if (!$_POST[tresc] || !$_POST[imie] || !$_POST[email] || !$_POST[subject])
  3.    {
  4.   echo &#092;"Nie wypełniłeś wszystkich pół! Popraw formularz.\";
  5.      } else {
  6. //pozostala czesc skryptu
  7. }
  8. ?>

Chyba zrobiłeś błąd:
$_POST[tresc]
A powinno byc:
!$_POST['tresc']
czy to znaczenia nie ma??
loff
Cytat(timecage @ 31.12.2007, 08:51:02 ) *
Wykorzystałem skrypt phpmailer ze skonfigurowanym smtp i zadziałało.
Jednak nadal nie działa ta część kodu:

Kod
if (!$_POST['text'] || !$_POST['name'] || !$_POST['email'] || !$_POST['subject'])
{

include "error.html";

}

Chciałbym, żeby skrypt wyświetlał stronę error.html w przypadku, gdy chociaż jedno z wymienionych pól formularza będzie puste.

Z technicznego punktu widzenia ta linijka jest jak najbardziej poprawna chyba, że chcesz w ktorymś polu móc wpisać "0" to wtedy bys musiał ta konstrukcje zmienic na $_POST['name']=="". Opisz problem bardziej niż "nie działa" bo moja kryształowa kula "nie działa" tongue.gif
timecage
Problem w tym, że ten fragment kodu powinien na puste pola formularza reagować wyświetleniem pliku error.html. Reaguje natomiast tak, że kończy skrypt bez wysłania maila - wyświetla tylko kod html zawarty pod skryptem.
Hazel
Chcesz mi powiedzieć, że poniższy kod:
  1. <?php
  2. if (!$_POST['text'] || !$_POST['name'] || !$_POST['email'] || !$_POST['subject'])
  3. {
  4. include ('error.html');
  5. }
  6. ?>

w prztpadku nie wpisania niczego nie dołacza tego, co jest w pliku error.html?
Spróbuj zmienić jego rozszerzenie na PHP, choć dziwne, żeby to pomogło...
U mnie działa taki kod.
loff
Cytat(timecage @ 31.12.2007, 13:55:16 ) *
Problem w tym, że ten fragment kodu powinien na puste pola formularza reagować wyświetleniem pliku error.html. Reaguje natomiast tak, że kończy skrypt bez wysłania maila - wyświetla tylko kod html zawarty pod skryptem.

Wrzuć sobie ten kawałek kodu do odzielnego pliku i sobie zobacz, że działa skoro nie wierzysz. Moim skromnym zdaniem problem musi być gdzie indziej. Pokaz moze jak wyglada formularz.
Hazel
Nawet jeśli nazwy pól formularza są inne niż te, do których się odwołuje, to nie powinno generowac takiego problemu - powinno dołączać plik z błędem również w przypadku niewpisania niczego, a skrypt niby działa tak, że nigdy nie dołącza tego error.html...
loff
Cytat(Hazel @ 31.12.2007, 14:12:07 ) *
Nawet jeśli nazwy pól formularza są inne niż te, do których się odwołuje, to nie powinno generowac takiego problemu - powinno dołączać plik z błędem również w przypadku niewpisania niczego, a skrypt niby działa tak, że nigdy nie dołącza tego error.html...

Nie chodzi mi o nazwy formularza , raczej o to ze jest tam cos czego timecage nie zauwaza a cos sugeruje mi ze to mozliwe zważywszy na jego małe obeznanie w temacie programowania winksmiley.jpg
timecage
Strona z formularzem:

Kod
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<head>

<?xml-stylesheet type="text/css" href="style_index.css" ?>

</head>

<body xml:lang="en">

<div id="container">

<div id="containerup">

<div id="menu"><a href="about.html">about</a>.<a href="contact.html">contact</a>.<a href="works.html">works</a>.<a href="download.html">download</a>.<a href="links.html">links</a></div>
               </div>

<div id="containerdown">

<h2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;the contact form</h2>

<form action="mailer.php" method="post">
                    <table>
                    <tr>
                    <td>Your Name:</td>
                    <td><input name="name" size="28" value="" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Your E-Mail:</td>
                    <td><input name="email" size="28" value="" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Subject:</td>
                    <td><input name="subject" size="28" value="" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>URL Address:</td>
                    <td><input name="URL" size="28" value="http://" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Text:</td>
                    <td><textarea name="text" cols="25" rows="5"></textarea></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td><input type="submit" value="Submit Form" /></td>
                    </tr>
                    </table>
                    </form>

</div>

</div>

</div>

</div>

</body>
</html>

Plik mailer.php:

Kod
<?
include("class.phpmailer.php");
include("class.smtp.php");

$mailto = "LOGIN@gmail.com";

if ($_POST['text']=="" || $_POST['name']=="" || $_POST['email']=="" || $_POST['subject']=="")
{

include "error.html";

}
else
{

$subject = "e-mail ze strony anantamusic.bbs.pl";

$body = "<b>Sender:</b> $_POST[name]<br /><b>e-mail address</b>: $_POST[email]<br /><b>subject:</b> $_POST[subject]<br /><b>website:</b> $_POST[URL]<br /><b>message:</b><br />$_POST[text]<br />";

$mail=new PHPMailer();

$mail->IsSMTP();
$mail->SMTPAuth   = true;                  // enable SMTP authentication
$mail->SMTPSecure = "ssl";                 // sets the prefix to the servier
$mail->Host       = "smtp.gmail.com";      // sets GMAIL as the SMTP server
$mail->Port       = 465;                   // set the SMTP port

$mail->Username   = "LOGIN@gmail.com";  // GMAIL username
$mail->Password   = "HASLO";            // GMAIL password

$mail->From       = $_POST['email'];
$mail->FromName   = $_POST['name'];
$mail->Subject    = $subject;
$mail->Body       = $body;                      //HTML Body
$mail->AltBody    = $body; //Text Body

$mail->WordWrap   = 50; // set word wrap

$mail->AddAddress($mailto,"anantamusic");
//$mail->AddReplyTo("replyto@yourdomain.com","Webmaster");
//$mail->AddAttachment("/path/to/file.zip");             // attachment
//$mail->AddAttachment("/path/to/image.jpg", "new.jpg"); // attachment

$mail->IsHTML(true); // send as HTML

if(!$mail->Send()) {
  echo "Mailer Error: " . $mail->ErrorInfo;
}

}

?>
<head>

</head>

<div id="container">

<div id="containerup">

</div>

<div id="containerdown">

</div>

</div>

</div>

</div>

</body>
</html>
Hazel
U mnie normalnie działa, jak nic nie wpiszę, to dołącza plik error.html.
timecage
Jak już mówiłem mail wysyła się przy wypełnieniu wszystkich obowiązkowych pól. Przy niewypełnieniu chociaż jednego z nich pokazuje się info o wysłaniu (to pod skryptem) ale mail sie nie wysyła.
Hazel
Jeśi Twój warunek na pewno wygląda tak:
  1. <?php
  3. ?>

i próbowałeś zmieniać rozszerzenie dołączanego pliku na .php, a mimo wszystko dalej nie działa, to niestety obawiam się, że nikt z forum nie potrafi Ci pomóc. Przykro mi - u mnie to działa bez zarzutów. Może przeinstaluj system tongue.gif (nie no żart, jakby coś tongue.gif)
timecage
Rozszerzenie jakiego pliku mam zmienić na php?
Hazel
W zasadzie to wszystkich...

No chodziło mi oczywiście o dołączany plik, czytaj co się pisze do Ciebie tongue.gif
error.html zmień na error.php, ale od razu uprzedzam, że u mnie działa z .html.
timecage
Spróbuję ale jeżeli Tobie działa i to z html to ja już nie wiem sadsmiley02.gif
loff
Ciekawa sprawa ;> tak jak kolega Hazel mówi - "u mnie tez działa". Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że wartość tych zmiennych jest gdzies po drodze zmieniona. Sprobuj może dodać:
  1. <?php
  2. var_dump($_POST);
  3. ?>

Na samym poczatku skryptu (przed includami) oraz przed samym warunkiem i pokaz nam wynik.
timecage
Przy wpisanie do pola name słowa "Martin" i zostawieniu reszty pustej otrzymuję:

Kod
array(5) {   ["name"]=>   string(6) "martin"   ["email"]=>   string(0) ""   ["subject"]=>   string(0) ""   ["URL"]=>   string(7) "http://"   ["text"]=>   string(0) "" }

Z tym, że pole URL nie jest obowiązkowe i nie jest zawarte w warunku sprawdzającym.
loff
i tak samo wyglada var_dump przed samym warunkiem IF ?
timecage
TO jest var_dump przed warunkiem if.
Sprawdziłem właśnie. Wstawiony po ifie wygląda identycznie.
Wstawiony po else nie pokazuje się, co świadczy o tym, że wykonywana jest teoretycznie część kodu z include.
Hazel
A stosujesz jakiś serwer? laugh.gif
Zamiast include spróbuj funkcji: require" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, require_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, include_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Dzięki temu zobaczysz, czy problem leży w include(), czy gdzieś indziej.
Jeśli to nie pomoże, spróbuj dołączyć jakiś inny tymczasowy plik. Nie wiem, w czym to ma pomóc, ale inaczej błędu nie wykryjesz. Albo po prostu przeinstaluj swojego Apache'a, czy czego tam używasz, bo może masz wyjątkowo dziwną konfigurację albo grzebałeś za dużo w tym...
loff
hmmm no skoro sie nie wykonuje else tylko if.... to pokaz jeszcze ta strone error.html co ma być dołączona
Hazel
No tak, nie pomyślałem jeszcze o tym, że dołączany plik może być pusty, racja tongue.gif
timecage
Kod
<head>

</head>

<body xml:lang="en">

<div id="container">

<div id="containerup">

<div id="menu"><a href="about.html">about</a>.<a href="contact.html">contact</a>.<a href="works.html">works</a>.<a href="download.html">download</a>.<a href="links.html">links</a></div>
               </div>

<div id="containerdown">

<h2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;there was an error </h2>

<p>Please fill in all the fields.</p>

<p class="back"><a href="contact.html">back</a></p>

</div>

</div>

</div>

</div>

</body>
</html>
Hazel
Przykro mi, ja wymiękam, nie spotkałem się jeszcze z takim czymś.
Włącz raportowanie błędów na E_ALL w pliku php.ini albo w skrypcie za pomocą funkcji error_reporting" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
I jeśli wykonałeś to co Ci już pisałem, to nic nie możemy zrobić.
timecage
Używam serwera 60free.ovh.org
mają tam PHP v4 i PHP v5 do wyboru (domyślna chyba ta druga) no i standardowo wyłączone zmienne globalne: "Zmienne globalne 'register_globals' wyłączone".

Spróbowałem require - bez zmian. Spróbowałem również include("error.html") zamiast include "error.html"
Hazel
Dziwne, bo też używam tego serwera, mam tam aplikację ponad 5000 linii kodu i wszystko mi poprawnie działa. Sprawdziłem nawet przed chwilą, i include normalnie działa, dołącza plik .html.
timecage
Okej to ja się idę zabić sadsmiley02.gif
Życiowy pech się odzywa.
Zostawie to na razie i może potem spytam potem na forum ovh.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
loff
Ja tez powoli wymiekam nic nie przychodzi do głowy co to moze byc. Moze sproboj zamienic na chwile plik error.html na jakis plik php a w srodku zrob tylko bezsensowne echo 'dupa'; czy cos podobnego i zobacz czy sie wyswietli ;>
timecage
Jak to już napisałeś - dupa. Żadnej zmiany.

Jestem genialny ^___^
Zmieniłem kod na taki i teraz wszystko działa:

Kod
<?

include("class.phpmailer.php");
include("class.smtp.php");

$mailto = "LOGIN@gmail.com";

if ($_POST['text']=="" || $_POST['name']=="" || $_POST['email']=="" || $_POST['subject']=="")
{

require "error.html";

}
else
{

$subject = "e-mail ze strony anantamusic.bbs.pl";

$body = "<b>Sender:</b> $_POST[name]<br /><b>e-mail address</b>: $_POST[email]<br /><b>subject:</b> $_POST[subject]<br /><b>website:</b> $_POST[URL]<br /><b>message:</b><br />$_POST[text]<br />";

$mail=new PHPMailer();

$mail->IsSMTP();
$mail->SMTPAuth   = true;                  // enable SMTP authentication
$mail->SMTPSecure = "ssl";                 // sets the prefix to the servier
$mail->Host       = "smtp.gmail.com";      // sets GMAIL as the SMTP server
$mail->Port       = 465;                   // set the SMTP port

$mail->Username   = "LOGIN@gmail.com";  // GMAIL username
$mail->Password   = "HASLO";            // GMAIL password

$mail->From       = $_POST['email'];
$mail->FromName   = $_POST['name'];
$mail->Subject    = $subject;
$mail->Body       = $body;                      //HTML Body
$mail->AltBody    = $body; //Text Body

$mail->WordWrap   = 50; // set word wrap

$mail->AddAddress($mailto,"LOGIN");
//$mail->AddReplyTo("replyto@yourdomain.com","Webmaster");
//$mail->AddAttachment("/path/to/file.zip");             // attachment
//$mail->AddAttachment("/path/to/image.jpg", "new.jpg"); // attachment

$mail->IsHTML(true); // send as HTML

if(!$mail->Send()) {
   echo "Mailer Error: " . $mail->ErrorInfo;
}
else
{

include "confirmation.html";

}

}

?>
loff
hyh teoretycznie posunelismy sie do przodu bo juz wiemy gdzie jest bład - include z jakiegos powodu sie nie wykonuje - teraz wystraczy dowiedziec sie dlaczego ;> pomyśle o tym po drodze do sklepu - dzis sylwester i trzeba sie w koncu zaopatrzyc biggrin.gif

EDIT:
oO no prosze poradziłes sobie biggrin.gif szczerze to nie wiem za bardzo co sie zmieniło ale gratuluje winksmiley.jpg
timecage
To proste. Include może i się wykonywał, ale gdy kończył się skrypt to niezależnie od jego rezultatu miała się wyświetlić strona html. I prawdopodobnie wyświetlała się ona w miejsce error.html. Tak myślę.
No ale nauczyłem się trochę php czarodziej.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.