Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie niezamówionej informacji handlowej
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
orideith
Witam Forumowiczów, powodem napisania tego posta jest próba wysłania informacji do klientów.

O co dokładnie chodzi ?

Mam firmę, która zajmuję się głównie tworzeniem stron internetowych oraz optymalizacją stron. Jednakże moja działalność nie będzie miała sensu jeżeli nie będę miał klientów.
Wiem, że nie można wysyłać informacji handlowych do klientów bez ich zgody, na czytałem się na ten temat wiele artykułów. Jednakże nie znalazłem żadnej informacji jak może wyglądać email zgodny z obecnymi przepisami.
Chodzi mi jak przekazać danemu klientowi informację czym się zajmuje jednocześnie tak by ta informacja nie stanowiła oferty handlowej.

Być może ma ktoś jakiś szablon. Pomysł cokolwiek ?.

Proszę mnie tylko nie atakować specjalnie napisałem tego posta by wybrnąć z takiej sytuacji tzn w jakiś sposób zarobić a jednocześnie nie urazić przyszłego odbiorcy.

Pozdrawiam
Z pow.
Oskar.
mike
1. Stworzyć newsletter dla osób zainteresowanych ofertą. Sami się zapiszą.
2. Wysłać zapytanie czy możesz przesłac ofertę. Jeśli Ci odpiszą, że tak, to wysyłasz.
Sadu2
Mi kiedyś przesłali takie coś razem z mailem:

1. <?php
  2. . niniejszy mail został wysłany zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o
  3. świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia
  4. 18 lipca 2002 r.) oraz dyrektywą UOKiK:
  5.  
  6. . " Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat zgadza
  7. się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej " - materiały z
  8. konferencji nt. Bezpieczeństwa w Sieci Internet, Warszawa 14 marca 2006
  9. ?>
sztosz
Ustawa http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?tod...=WDU20021441204 mówi tyle (to są wyrwane artykuły i podpunkty z szerszej całości):

Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej w szczególności poczty elektronicznej.
2. Informację handlową uważa się za zamówioną jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.

2) informacja handlowa — każda informacja przeznaczona bezpośrednio lub pośrednio do promowania towarów, usług lub wizerunku przedsiębiorcy lub osoby wykonującej zawód, której prawo do wykonywania zawodu jest uzależnione od spełnienia wymagań określonych w odrębnych ustawach, z wyłączeniem informacji umożliwiającej porozumiewanie się za pomocą środków komunikacji elektronicznej z określoną osobą oraz informacji o towarach i usługach niesłużącej osiągnięciu efektu handlowego pożądanego przez podmiot, który zleca jej rozpowszechnianie, w szczególności bez wynagrodzenia lub innych korzyści od producentów, sprzedawców i świadczących usługi,

Art. 9. 1. Informacja handlowa jest wyraźnie wyodrębniana i oznaczana w sposób niebudzący wątpliwości, że jest to informacja handlowa.

Art. 4. 1. Jeżeli ustawa wymaga uzyskania zgody usługobiorcy, to zgoda ta:
1) nie może być domniemana lub dorozumiana z oświadczenia woli o innej treści,
2) może być odwołana w każdym czasie.
2. Usługodawca wykazuje uzyskanie zgody, o której mowa w ust. 1, dla celów dowodowych.

---------------------------------

Tak więc możesz się zapytać, ale nie możesz domniemywać zgody na przesyłanie informacji handlowych (dzięki bogu).

Polecam przeczytać całą ustawę bo jakby ktoś chciał się dobrać do kupra takiemu wysyłającemu informacje handlowe to może znaleźć mnóstwo haków (na szczęście biggrin.gif ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.