Zajmuję się programowaniem w PHP już trochę czasu jednak zawsze jak programuje skupiam się na samym efekcie/celu, a nie na sposobie jaki go osiągam. Dlatego mam uczucie, że moje skrypty są dość ułomne mimo tego, że dużo potrafią.
Np. tworzę skrypt (w jendym pliku np. news.php), który dodaje newsy do bazy danych i o to krótki opis jak on działa:
- Sprawdzam czy nie istnieje zmienna $_POST["dodajnews"]
- Jeżeli nie istnieje to wyświetlam formularz(sam html), w którym button ma nazwę 'dodajnews'
- Po naciśnięciu buttona 'dodajnews' strona się przeładowuje i tym samym tworzy się $_POST["dodajnews"]
- Jeżeli istnieje $_POST["dodajnews"] to uruchamia się skrypt, który dodaje rekordy do bazy danych i pozniej przy pomocy skryptu javascript wraca do np. strony głównej lub strony z newsem lub ładuje od nowa formularz.
Proszę o jakiekolwiek porady, dzięki którym według Was taki prosty skrypt byłby bardzie 'pro' według Was. Proszę też nie skupiać się bardzo na zabezpieczeniach ale na samej funkcjonalności skryptu. Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe propozycje też co do późniejszego wyświetlania takiego wstawionego rekordu to tez bym prosił o radę. Ja to zazwyczaj robie w taki sposób w jednym pliku, np. index.php :
<?php ?>