Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak powinien wyglądać dobry skrypt/aplikacja?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MOniToR
Witam

Zajmuję się programowaniem w PHP już trochę czasu jednak zawsze jak programuje skupiam się na samym efekcie/celu, a nie na sposobie jaki go osiągam. Dlatego mam uczucie, że moje skrypty są dość ułomne mimo tego, że dużo potrafią.

Np. tworzę skrypt (w jendym pliku np. news.php), który dodaje newsy do bazy danych i o to krótki opis jak on działa:
  • Sprawdzam czy nie istnieje zmienna $_POST["dodajnews"]
  • Jeżeli nie istnieje to wyświetlam formularz(sam html), w którym button ma nazwę 'dodajnews'
  • Po naciśnięciu buttona 'dodajnews' strona się przeładowuje i tym samym tworzy się $_POST["dodajnews"]
  • Jeżeli istnieje $_POST["dodajnews"] to uruchamia się skrypt, który dodaje rekordy do bazy danych i pozniej przy pomocy skryptu javascript wraca do np. strony głównej lub strony z newsem lub ładuje od nowa formularz.
I prosiłbym o powiedzenie jak Wy robicie takie skrypty, które np. mają dodać jakiś rekord do bazy danych Np. Czy może dzielicie skrypt na dwa pliki, że w jednym jest sam html a w drugim tylko php (tylko jak wtedy stworzyć później skrypt do edycji? przy użyciu templates? czy może templates w takim wypadku to tylko utrudnianie sobie życia?), czy zamiast na funkcji warunkowej opieracie się na samych funkcjach itd.

Proszę o jakiekolwiek porady, dzięki którym według Was taki prosty skrypt byłby bardzie 'pro' według Was. Proszę też nie skupiać się bardzo na zabezpieczeniach ale na samej funkcjonalności skryptu. Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe propozycje też co do późniejszego wyświetlania takiego wstawionego rekordu to tez bym prosił o radę. Ja to zazwyczaj robie w taki sposób w jednym pliku, np. index.php :

1. <?php
  2. echo" jakaś tresć ".$row["tresc_rekordu"]." jakaś treść";
  3. ?>
devnul
ja od dłuższego czasu większość rzeczy realuzuje via ajax, dane wyświetlam przy użyciu szablonów a za dodawanie/edycję/usuwanie odpowiadają kontrolery i modele
phpion
Ja sugerowałbym zainteresowanie się jakimś frameworkiem. Moim zdaniem na początek idealny jest Code Igniter lub (jego córeczka, jednak jeszcze odstająca od tatusia) KOHANA. Dzięki użyciu FW zapanujesz nad porządkiem w kodzie, oprzesz całość o MVC. Równocześnie zaoszczędzisz wiele pracy, a przy tym Twój kod będzie bardziej "pro" winksmiley.jpg
MOniToR
Cytat(phpion.com @ 5.01.2008, 17:43:21 ) *
Ja sugerowałbym zainteresowanie się jakimś frameworkiem. Moim zdaniem na początek idealny jest Code Igniter lub (jego córeczka, jednak jeszcze odstająca od tatusia) KOHANA. Dzięki użyciu FW zapanujesz nad porządkiem w kodzie, oprzesz całość o MVC. Równocześnie zaoszczędzisz wiele pracy, a przy tym Twój kod będzie bardziej "pro" winksmiley.jpg

hmm a mógłbyś coś więcej napisać? Ja do tej pory myślałem, że 'framework' to właśnie taki sposób/styl każdego programisty na tworzenie konkretnych skryptów. Co mi da taki Code Igniter ? co on w sobie ma i w jaki sposób może mi pomóc? jak to działa? są jakieś rodzaje framework'ow?
phpion
Chyba najlepiej będzie jeśli zapoznasz się z:
- Video tutoriale
- Dokumentacja
Ponadto zobacz również kurs CI; coprawda osobiście go nie czytałem ale wiem że jest więc daję Ci namiary.
MOniToR
Jak tak czytam o tych frameworkach(sam nie używałem) to chyba raczej nie skorzystam. Widzę, że framework'i to jest pewnego rodzaju uproszczenie a wydaje mi się, że lepiej będzie jak sam napisze aplikacje. Poza tym chcę stworzyć dość spory serwis i obawiam się, że jakiś prosty framework sobie nie da rady a zaawansowany będzie dla mnie zbyt czasochłonny aby nauczyć się go obsługiwać. Nie wiem nie jestem jakiś przekonany, trochę się też może boje, że sobie z tymi framework'ami nie poradzę albo ze zmarnuje tylko czas smile.gif

Ma ktoś jakieś inne rady? smile.gif
mike
Cytat(MOniToR @ 6.01.2008, 03:00:09 ) *
Ma ktoś jakieś inne rady? smile.gif
Ja mam: Przemyśl jeszcze raz błędną decyzję
Inwestycja we frameworki to inwestycja na przyszłość. Jeśli chcesz pisać duże, skomplikowane systemy zgodnie z przyjętymi zwyczajami i w profesjonalny sposób to powinieneś to robić w OOP oraz za pomocą popularnych wzorców.

Poza tym frameworki to nie uproszczenie możliwości. To oszczędność czasu wykonania aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.