Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Tul3n
Witam,

Czy by może mogł podać kod PHP do takiej rzeczy jak:

Upload Tekstu(imiona) Online, czyli wpisujesz do ramki sowoje imię, "OK" i ładuje odrazu je na podstrone.

Posiadam Baze MySQL wiem jak się nią obsługuje więc z tym nie będzie problemu smile.gif

Z Góry dziękuje.

Jak ktoś nie rozumie to... niech zrozmie winksmiley.jpg
mike
Cytat(Tul3n @ 7.01.2008, 14:32:02 ) *
Jak ktoś nie rozumie to... niech zrozmie winksmiley.jpg
Jak ktoś nie umie to ... niech się nauczy. Niech sie nauczy że na forum.php.pl pomagamy a nie piszemy gotowce.
Jeśli chcesz mogę przenieść na Giełdę Ofert. Jeśli nie, wykaż inicjatywę.
Tul3n
Dobra rozumiem, czyli gotowca nie dostane. Ten "formularz" co będzie wysyłał to imię może jeszcze zrobie, ale jak zrobie ten formularz to będzie mi wysyłało na e-mail, a ja pragne żeby to zapisywało się odrazu na stronie po dodaniu.

Prosze troche wyrozumiałości wstydnis.gif dla mnie, bo naprawde jestem w tym zielony
Virti
Kod
<form action="strona.php" method="post">[reszta formularza</form>

następnie plik strona.php:
  1. <?php
  2. echo $_POST['imie'];
  3. ?>
Tul3n
OK wszystko dobrze ;P. Działa...
Ale to nie jeszcze to, już chyba coraz bliżej jestem. Mi chodzi o to, żeby te imiona się nie zmieniały... Poprostu po wpisaniu, dodaniu ono się zapisywało i zostawało, potem kolejna osoba wpisuje swoje imię, zapisuje się i zostaje i tak cały czas....

I te imiona się zbierają właśnie na tej podstronie smile.gif
mike
Cytat(Tul3n @ 8.01.2008, 15:18:40 ) *
I te imiona się zbierają właśnie na tej podstronie smile.gif
Przesłane imię zapisujesz do bazy zamiast wyświetlać a przy pokazywaniu formularza wyświetlasz wszystkie imiona z bazy.
Tul3n
Hm, Może troche rozumiem ale:

*jaki jest kod na zapisywanie w bazie
* jaki jest kod na odczyt z bazy
*i czy trzeba będzie zrobić jakąś tabele w bazie?
Fishu
no to wystarczą podstawy php i mysql.
  1. <form action="2.php" method="post">
  2. Imie: <input type="text" name="imie" />
  3. </form>

2.php
  1. <?php
  2. $imie = $_POST['imie']
  3. mysql_connect("HOST", "USER", "HASŁO");
  4. I tutaj dajesz zapytania.
  5. ?>
mike
Cytat(Tul3n @ 8.01.2008, 15:28:31 ) *
Hm, Może troche rozumiem ale:
A ja nie rozumiem jak można być tak niesamodzielnym. Od mojego do Twojego posta minęło 7 minut. Odejmując dwie na czytanie i pisanie daję CI pięć minut na szukanie rozwiązania. Nawet nie zadałeś sobie pewnie trudu żeby poszukać: PHP+zapis+do+bazy

Żenujące.

*jaki jest kod na zapisywanie w bazie
mysql_query() + INSERT Syntax
* jaki jest kod na odczyt z bazy
mysql_query() + SELECT Syntax + mysql_fetch_array()
*i czy trzeba będzie zrobić jakąś tabele w bazie?
Baza to pojęcie umowne. jeśli mówimy o bazie danych mysql to tak, oczywiście że potrzebujesz tabeli (i samej bazy). Wszystko to możesz też zrobić na plikach. Zapis będzie po prostu do pliku a odczyt z pliku.

Lenistwo i niesamodzielność do potęgi n-tej. Programistą to Ty nie będziesz nigdy z takim podejściem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.