Witam...
Może przedstawię problem.
Otóż mam zmodyfikować system. Kopie systemu znajdują się w różnych miejscach w sieci (po jednej kopii na klienta).
System zawiera 2 poziomy danych: globalne i lokalne. Oba typy danych są takie same.
Dane lokalne są tylko i wyłącznie do dyspozycji użytkowników zalogowanych na danej kopii systemu (oni również mogą je modyfikować, dodawać usuwać etc.).
Dane globalne mają być dostępne dla użytkowników korzystających ze wszystkich kopii systemu (klient ma możliwość jedynie używania danych w trybie read-only).
W tej chwili korzystanie z danych globalnych wygląda w ten sposób, że dane są przekopiowywane do każdej kopii systemu za każdym razem gdy następuje ich zmiana. Problem polega na tym, że (na szczęście) klientów (kopii systemu) jest coraz więcej, tak samo jak coraz większa jest liczba danych. A ciągłe kopiowanie danych staje się coraz bardziej uciążliwe i "błędo-genne".
Chcę stworzyć jeden serwer bazy danych (dalej nazwany GDB) w jednej lokalizacji i chcę aby wszystkie wersje systemu komunikowały się z nim w celu pobrania danych globalnych.
Teraz pytania:
1. Czy to jest dobre podejście?
2. Jeśli tak, to jak najlepiej to zrobić? Czy lepiej otworzyć port bazy danych na GDB? Czy może lepiej utworzyć tam jeszcze serwer SOAP i dzięki temu pobierać dane dla klientów.
3. Czy może lepiej utworzyć w jakiś sposób systemy replikacji danych?
Jeśli ktoś miał kiedykolwiek podobny problem proszę o podzielenie się doświadczeniem.
Pozdrawiam.
Cezar708