lectric
9.01.2008, 13:23:48
Hej
Potrzebuje stworzyć projekt (php) do pracy dyplomowej.
Jednakże nie interesują mnie klienty poczty, sklepy i inne typowe popularne projekty.
Potrzebowałbym co bardziej zaawansowanego. Aktualnie biorę pod uwagę projekt frameworka oraz wspomaganie dla projektowania UML.
Nie chciałbym też wpakować sie na minę. Dlatego może ktoś z Was miał już przyjemność opracowywać
bardziej zaawansowany projekt oraz go opisywać.
Dodam, że będzie to moja druga praca dyplomowa wraz z projektem php, więc dysponuję jakimś doświadczeniem w tej branży
CRM'a zrób
php programmer
9.01.2008, 15:05:46
Cytat(hwao @ 9.01.2008, 13:52:40 )

CRM'a zrób

nudne i dużo roboty (i bardzo typowe),
skoro coś nietypowego,
to może zrób gre w chińczyka albo statki,
ogólnie stawiał bym na pomysłowe proste rozwiązania,
a nie na ilość kodu
skowron-line
9.01.2008, 15:12:25
@php programmer no ale dobry CRM nie jest zły. Wszystko zalerzy co chceę się zrobić jeżeli chcesz zaszpanować albo sie wykazać sam przed soba to jasne można sie wziąć za jakiś duży ciekawy, pracochłonny projekt albo zrobić nudnego CRM-a i tez dostać 5
lectric
9.01.2008, 15:23:12
skowron-online, to tak nie działa we wszystkich przypadkach.
Jeśli kierownik katedry wraz z promotorem są kumaci i więcej wymagają, to trzeba naprawdę sie postarać.
Grzyw
9.01.2008, 15:34:25
Na pewno ciekawszy byłby rzeczywiście projekt niekoniecznie duży, a nowatorski i ciekawy.
Skoro masz doświadczenie, to nie powielaj rozwiązań, wykombinuj coś
skowron-line
9.01.2008, 15:57:15
@lectric no okej ale w większości ja osobiscie jak już pisałem w innym wątku sam szukam pomysłu ale od biedy to chyba system bankowy napisze.
Więc z uwaga bede śledził ten temat jak i inne pokrewne
@skowron-line - System bankowy w php ?
kwiateusz
9.01.2008, 20:18:09
a czemu nie? przelewy to rzecz trywialna, wiecej nie wiem co tam mozna zaaplaikowac, ale co w tym trudnego i niezwykłego?
Ja o takim czymś jescze nie słyszałem. Na jakiej zasadzie może dzialać opcja przelewów ?
Speedy
9.01.2008, 20:39:11
Zapewne po wykonaniu operacji (zazwyczaj potwierdzonej uprzednio jakimś kodem weryfikacyjnym) system zapisuje odpowiednie informacje w swojej bazie i tyle. Zauważcie, że na taki system musi się składać kilka podsystemów i aplikacji. W php można sobie napisać jedynie aplikację do obsługi klientów przez internet.
No w php można napisac taki system, oparty na bazie danych. Ale w samym php, aplikacji która np przy wyplacie z bakomatu odejmie z konta dana kwote nie można napisac. Czy się mylę ?
Wykrywacz
9.01.2008, 21:07:07
A tam marudzicie pewnie że się da.
kwiateusz
9.01.2008, 22:34:38
ale podejrzewam ze to bedzie system o okrojonych mozliwosciach bo przeciez to tylko w ramach jakiegos projektu, a nie stricte aplikacja do wdrożenia w realnym banku.
lectric
9.01.2008, 22:45:13
Oczywiście że sie da napisać tylko pytanie PO CO ? Czy będzie to gdzieś przez kogoś użyte ? Bez sensu dla samej demonstracji nie jest warto siedzieć nad takim projektem.
Z tego co się orientuję większość systemów bankowych online używa technologi .net lub java. Natomiast w php pozostaje też kwestia bezpieczeństwa pod znakiem zapytania.
Cezar708
9.01.2008, 23:06:14
Cytat(lectric @ 9.01.2008, 22:45:13 )

(...) Natomiast w php pozostaje też kwestia bezpieczeństwa pod znakiem zapytania.
a dlaczego? Sugerujesz, że nie idzie napisać bezpiecznego systemu bankowego w PHP? Oczywiście, że można napisać niebezpieczny, ale jaki będzie system w większości zależy od samego programisty. W samym .net lub java można napisać aplikację, która będzie bardzo dziurawa. Uważam, że sama technologia niczego sama w sobie nie gwarantuje.
to w ramach Off topicu, a wracając do głównego wątku to ja zaproponuję napisane systemu elearningowego. Opartego na przykład o taki standard jak na przykład
SCORM. Tworzenie ćwiczeń, sprawdzanie ich przez nauczycieli, raporty błędów. Wiele możliwości pokazywania kursów. Wiele formatów ćwiczeń, wychwytywanie literówek etc... może być dość nowatorskie, a nie do końca bardzo skomplikowane. Poza tym może komuś się przydać do przeprowadzania egzaminów (można zostawić sobie jakiś mały back-door, do czego oczywiście nie namawim

)
lectric
9.01.2008, 23:10:51
@Cezar708 , fajna sprawa tyle że na moim wydziale akurat system już jest wykorzystywany. Projekt był też stworzony przez jakiegoś wcześniejszego dyplomanta :/
A co do bezpieczeństwa systemu bankowego php , to jest jedna słaba strona tej technologii w tym projekcie. Mianowicie chodzi o odkryty kod który musi być również niedostępny po stronie serwera. Nie wyobrażam sobie takiego systemu którego kod mógłby być podglądany.
Jeśli nawet serwer byłby odpowiednio odseparowany od użytkowników, to i tak zagrożenie zawsze może przyjść z zewnątrz ...
sztosz
10.01.2008, 00:03:49
Cytat(lectric @ 9.01.2008, 23:10:51 )

Nie wyobrażam sobie takiego systemu którego kod mógłby być podglądany.
Wpisz w google Open Source, do tego nawet nie trzeba wyobraźni
lectric
10.01.2008, 11:03:53
Cytat(sztosz @ 10.01.2008, 00:03:49 )

Wpisz w google Open Source, do tego nawet nie trzeba wyobraźni

Nie rozumiem Ciebie... Pisząc, iż "Nie wyobrażam sobie takiego systemu którego kod mógłby być podglądany" , miałem na myśli konkretny projekt systemu bankowego o którym była mowa.
sztosz
10.01.2008, 12:56:19
Osobiście uważam że aplikacje Open Source (pomijając jakieś pierdoły pisane dla zabawy bez żadnego prawie wsparcia) są przeważnie bezpieczniejsze od podobnych im aplikacji z "zamkniętym" kodem. Można się zgodzić, ale nie trzeba. Nie w tym rzecz.
To czy na serwerze "działa" PHP, Java, Python, Perl, C, .NET czy cokolwiek innego nie ma znaczenia praktycznie. Jeżeli ktoś ma tyle środków, czasu i wiedzy żeby dostać się do struktury plików na dobrze zabezpieczonym serwerze, to dla niego żaden język nie będzie przeszkodą. Reverse Engineering działa cuda i nie jest wcale trudny jeżeli się wie co nieco. Tak więc z kolei ja teraz nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc "Nie wyobrażam sobie takiego systemu którego kod mógłby być podglądany". Jak podglądany? Kto Ci go obejrzy? Jeżeli to że nikt nie może mieć dostępu do źródeł kodu bo to jest niebezpieczne dla systemu to mi przykro bo jesteś w wielkim błędzie, ale mniemam że o coś innego Ci chodzi.
lectric
10.01.2008, 14:00:42
Źle prawisz
Zakładając że :
- Mamy dwa pliki do których mamy dostęp
- Jeden plik napisany jest dla technologii Java , drugi dla PHP
- Obydwa pliki dają ten sam efekt działania
Uważasz, że poziom bezpieczeństwa jest identyczny dla obu plików ?
sztosz
10.01.2008, 14:30:10
To zależy o czym mówimy. Jeżeli to są pliki które końcowy użytkownik dostaje to łatwiej się dowiedzieć jakie wewnętrzne procesy zachodzą w pliku PHP.
Ale jeżeli ten plik jest na serwerze, użytkownik końcowy dostaje tylko wynik w postaci HTML + CSS + JS (.itp), a dostęp do samego pliku (java lub PHP) ma tylko administracja tego serwera (zakładam że serwer jest zabezpieczony, a nie wszystko dostępne przez anonymous@ftp

) to wtedy nie ma znaczenia czy to język skryptowy czy coś skompilowanego ponieważ kwestia bezpieczeństwa to inny poziom niż struktura samego pliku.
Wykrywacz
10.01.2008, 14:50:56
A w ostateczności php można kompilować....
lectric
10.01.2008, 15:32:29
@stosz to też trzeba brać pod uwagę iż wszystko zdarzyć się może i lepiej jest mieć skompilowane pliki.
sztosz
10.01.2008, 22:37:04
Ale to tak jakby zabierać ze sobą butle i aparat oddechowy na basen bo a nuż nas skurcz złapie

To oczywiście moje zdanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.