Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]+[css] Działa nie działa co jest?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maktabi
Witam mam taki mały problem stworzyłem sobie menu w css

Kod
<BR><!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"<BR>        "<A href="http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd</A>"><BR><html><BR><head><BR><title></title><BR><style type="text/css"><BR>body {background: #EEE; color: #000;<BR>  behavior: url(csshover.htc);}<BR>h1 {color: #AAA; border-bottom: 1px solid; margin-bottom: 0;}<BR>#main {color: #CCC; margin-left: 7em; padding: 1px 0 1px 5%;  border-left: 1px solid;}<BR>div#nav {float: left; width: 7em; margin: -1px 0 0 -1px; background: #FDD;}<BR>  div#nav ul {margin: 0; padding: 0; width: 7em; background: white; border: 1px #AAA;}<BR>  div#nav li {position: relative; list-style: none; margin: 0; border-bottom: 1px solid #CCC;}<BR>  div#nav li:hover {background: url(submenu.gif) 95% 50% no-repeat;}<BR>  div#nav li.submenu {background-color #EDD;}<BR>  div#nav li a {display: block; padding: 0.25em 0 0.25em 0.5em; text-decoration: none; width: 6.5em;}<BR>  div#nav>ul a {width: auto;}<BR>  div#nav ul ul {position: absolute; top: 0; left: 7em; display: none;}<BR>  div#nav ul.level1 li.submenu:hover ul.level2,<BR>  div#nav ul.level2 li.submenu:hover ul.level3 {display:block;}<BR></style><BR></head><BR><body><BR><h1>NAGŁÓWEK</h1></P> <P><div id="nav"><BR><ul class="level1"><BR> <li class="submenu">Poziom1<BR> <ul class="level2"><BR>  <li class="submenu">aPoziom2<BR>  <ul class="level3"><BR>    <li><a href="?p=podstrony/link1.html">link1</a></li><BR>    <li><a href="?p=podstrony/link2.html">link2</a></li><BR>    <li><a href="?p=podstrony/link3.html">link3</a></li><BR>    <li><a href="?p=podstrony/link4.html">link4</a></li><BR>    <li><a href="?p=podstrony/link5.html">link5</a></li><BR>    <li><a href="?p=podstrony/link6.html">link6</a></li><BR>   </ul><BR>  </li><BR> </ul><BR></div><BR><BR><div id="main"><BR><?php<BR>if (isset($_GET['p']))<BR>{<BR>include($_GET['p']);<BR>}<BR>?><BR></div><BR><BR></body><BR></html><BR>

w czym jest problem a mianowicie menu działa a jakże ale nie działają linki.
Chodzi o to że jak odpalę to w php Edit a wcześniej zapiszę projekt to nie działa
jeżeli projekt jest edytowany ikonka Zapisz jest aktywna i odpalam stronę wszystko jest ok i linki działają więc co jest nie tak
na serwer wysyłam stronę po zapisaniu i niestety nie działa

Przepraszam żle wkleiłem kod

CODE
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html>
<head>
<title></title>
<style type="text/css">
body {background: #EEE; color: #000;
behavior: url(csshover.htc);}
h1 {color: #AAA; border-bottom: 1px solid; margin-bottom: 0;}
#main {color: #CCC; margin-left: 7em; padding: 1px 0 1px 5%; border-left: 1px solid;}
div#nav {float: left; width: 7em; margin: -1px 0 0 -1px; background: #FDD;}
div#nav ul {margin: 0; padding: 0; width: 7em; background: white; border: 1px #AAA;}
div#nav li {position: relative; list-style: none; margin: 0; border-bottom: 1px solid #CCC;}
div#nav li:hover {background: url(submenu.gif) 95% 50% no-repeat;}
div#nav li.submenu {background-color #EDD;}
div#nav li a {display: block; padding: 0.25em 0 0.25em 0.5em; text-decoration: none; width: 6.5em;}
div#nav>ul a {width: auto;}
div#nav ul ul {position: absolute; top: 0; left: 7em; display: none;}
div#nav ul.level1 li.submenu:hover ul.level2,
div#nav ul.level2 li.submenu:hover ul.level3 {display:block;}
</style>
</head>
<body>
<h1>NAGŁÓWEK</h1> <div id="nav">
<ul class="level1">
<li class="submenu">Poziom1
<ul class="level2">
<li class="submenu">aPoziom2
<ul class="level3">
<li><a href="?p=podstrony/link1.html">link1</a></li>
<li><a href="?p=podstrony/link2.html">link2</a></li>
<li><a href="?p=podstrony/link3.html">link3</a></li>
<li><a href="?p=podstrony/link4.html">link4</a></li>
<li><a href="?p=podstrony/link5.html">link5</a></li>
<li><a href="?p=podstrony/link6.html">link6</a></li>
</ul>
</li>
</ul>
</div>

<div id="main">
<?php
if (isset($_GET['p']))
{
include($_GET['p']);
}
?>
</div>

</body>
</html>

sniezny_wilk
Że tak powiem mało to eleganckie

1. ?p=podstrony/link1.html

napisz może:

1. nazwa_skryptu.php?p=podstrony/link1.html

może przez to nie działa. I opisz dokładnie w czym tkwi problem, jak nie działają, co nie działa ?

BTW: nigdy nie rób czegoś takiego:

1. <?php
  2. if (isset($_GET['p']))
  3. {
  4. include($_GET['p']);
  5. }
  6. ?>

bardzo łatwo "shakować" taki skrypt i np uzyskać dostęp do Twojej stronki (hasła), zrób chociaż:

1. <?php
  2. if (isset($_GET['p']))
  3. {
  4. include("sciezka/".basename($_GET['p']));
  5. }
  6. ?>
maktabi
Chodzi o to że menu się rozwija poprawnie ale jak kliknę w link to
wskazywana przez link podstrona nie zostaje wczytana do diva
po prostu jej nie widać
sniezny_wilk
Dostajesz jakiś błąd ? podstrony na pewno znajdują się w tym folderze ?
maktabi
Jeżeli projekt nie jest zapisany to wszystko działa poprawnie (tak jak napisałem poprzednio) linki
się uruchamiają i podstrony są wczytywane do diva wszystko ładnie działa,
problem tkwi że jeżeli zapiszę projekt to menu działa a po kliknięciu na link podstrona nie jest
wczytywana do diva i to wszystko
sniezny_wilk
Jeśli projekt nie jest zapisany to jak może działać ? gdzie nie jest zapisany ? i gdzie testujesz localhost, serwer ? Wg. skoro czegoś się nie zapisze to tego nie ma prawda ?
maktabi
Edytuję to w php Edit a odpalam na Krasnalu php Edit jeżeli projekt
jest nie zapisany po uruchomieniu tworzy plik questionmark.gif?.tmp który zawiera kompletne żródło
uruchamianej strony nie muszę więc jej zapisywać przed uruchomieniem taki zabieg
powoduje że wszystko działa bardzo ładnie dopiero po zapisaniu projektu i uruchomieniu go poprzez
localhost czy też wysłanie strony na serwer przestaje działać
sniezny_wilk
No to mówię, czy po wysłaniu na serwer zgadzają się ścieżki do plików które będą includowane ? Czy dostajesz jakiś błąd ?
maktabi
ścieżki się zgadzają nie występuje żaden błąd

Już sobie poradziłem sam wystarczyło zmienić rozszerzenie pliku index z html na php i wszystko gra i buczy dziękuję wszystkim za zainteresowanie się postem
sniezny_wilk
a jak odpalisz includowane pliki osobno to działają ?
maktabi
Tak pliki działają każdy z osobna się otwiera bez problemu ale tak jak napisałem już wyżej
problem był w nazwie pliku index trzeba było zaminieć rozszerzenie html na php i wszystko
ładnie działa
sniezny_wilk
Cytat(maktabi @ 10.01.2008, 13:50:02 ) *
Tak pliki działają każdy z osobna się otwiera bez problemu ale tak jak napisałem już wyżej
problem był w nazwie pliku index trzeba było zaminieć rozszerzenie html na php i wszystko
ładnie działa

No tak.. nie wpadłem, że mogłeś zapisać pliki z kodem php z rozszerzeniem html.. dziwne, że nie pokazał się Tobie kod wpisany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.