Kod
Fatal error: Call to undefined function mysqli_connect() in c:\usr\apache\httpd\html\zobaczsklep.php on line 3
Co on oznacza, czy mam jakiś błąd konfiguracji pliku php.ini?? Na co dzień używam Krasnal Serv i wybieram w ustawieniach PHP wersje 5.0.
<?php //połączenie z bazą $mysqli = mysqli_connect("localhost", "login", "haslo", "test"); $wyswietlany_blok = "<h1>Moje kategorie</h1> <p>Wybierz kategorie, aby zobaczyć artykuły.</p>"; //najpierw pokazuje kategorie $pobierz_kat_sql = "SELECT id, nazwa_kat, opis_kat FROM sklep_kategori ORDER BY nazwa_kat"; $pobierz_kat_rez = mysqli_query($mysqli, $pobierz_kat_sql) if (mysqli_num_rows($pobierz_kat_rez) <1) { $wyswietlany_blok = "<p><em>Nie istnieja zadne kategorie.</em></p>"; } else { while ($kat = mysqli_fetch_array($pobierz_kat_rez)) { $id_kat = $kat['id']; $wyswietlany_blok .= "<p>strong<a href=\"".$_SERVER["PHP_SELF"]. "?id_kat=".$id_kat ."\">".$nazwa_kat."</a></strong><br/>" .opis_kat."</p>"; if ($_GET["id_kat"] == $id_kat) { //pobiera artykuly $get_items_sql = "SELECT id, nazwa_art, cena_art FROM sklep_artykuly WHERE id_kat = '".$id_kat ."' ORDER BY nazwa_art"; $get_items_rez = mysqli_query($mysqli, $get_items_sql) if (mysqli_num_rows($get_items_rez) <1) { $wyswietlany_blok = "<p><em>Nie ma artykułów w tej kategorii. </em></p>"; } else { $wyswietlany_blok .= "<ul>"; while ($items = mysqli_fetch_array($get_items_rez)) { $id_art = $items['id']; $cena_art = $items['cena_adt']; $wyswietlany_blok .= "<li><a href=\"pokazart.php?id_art=". $id_art ."\">" .$nazwa_art."</a></strong> ($".$cena_art.")</li>"; } $wyswietlany_blok .= "</ul>"; //uwalnianie pamieci mysqli_free_result($get_items_rez); } } } } } //uwalnia pamiec mysqli_free_result($pobierz_kat_rez); //zamyka połączenie z bazą mysqli_close($mysqli); ?> <html> <head> <title>Moje kategorie</title> </head> <body> </body> </html>
Kod
//połączenie z bazą
$mysqli = mysqli_connect("localhost", "login", "haslo", "test");
$mysqli = mysqli_connect("localhost", "login", "haslo", "test");
Czy w php 5 połączenie z bazą odbywa się w taki sposób?? Jeśli tak to przez to mam rozumieć, że "test" to jest nazwa bazy danych?

Na potrzeby tego skryptu stowrzyłem baze "test" wraz z odpowiednimi tabelami.
Pozdrawiam