Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [java] tekst zależny od wyboru w polu opcji (radio)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

Mam taki problem, gdyż bardzo potrzebuję potrzebuję zrobić coś takiego, żeby zależnie od wyboru pola opcji (radio) zmieniał mi sie pewny tekst na stronie lecz w ogóle nie znam javy i nie nawet czytałem jakiś kurs, ale nic mi za bardzo nie pomógł, nie potrafię czegoś takiego zrobić i tutaj proszę was o pomoc, jak ma coś takiego wyglądać.

Tylko jeśli można, to prosiłbym o jakiś gotowy schemat, gdyż javy prawie w ogóle nie znam i jeśli nawet dacie mi jakiś wskazówki, to i tak nic z tego nie wymyślę.

To ma wyglądać tak, że w formularzu są dwa pola opcji:

1. <input type="radio" value="1" name="zmien" />Polska
  2. <input type="radio" value="2" name="zmien" />Świat

a niżej mam normalny tekst, który chciałbym, żeby mi się zmieniał zależnie od wyboru powyższych opcji, np. jak wybiorę Polska, to żeby pokazywało

WYBRAŁEŚ POLSKA, a jeśli wybiorę świat, to żeby pokazało WYBRAŁEŚ ŚWIAT.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
Grzyw
Nie ma sprawy:)
Pierwsza rzecz - to absolutnie nie jest java. Java to język obiektowy wysokiego poziomu.
Potrzebujesz javascript, język skryptowy. Którym się zainteresuj, bo ma dość duże możliwości i jest podstawą do technologii AJAX.

Rozwiązanie Twojego problemu:
  1. <script language="javascript">
  2. function zmien(nr)
  3. {
  4. if (zmien==1) document.getElementById('wybranyTekst').innerHTML='WYBRAŁEŚ POLSKA';
  5. if (zmien==2) document.getElementById('wybranyTekst').innerHTML='WYBRAŁEŚ ŚWIAT';
  6. }
  7.  
  8. <input type="radio" value="1" name="zmien" onselect="zmien(1);" />Polska
  9. <input type="radio" value="2" name="zmien" onselect="zmien(1);" />Świat
  10.  
  11. <div id="wybranyTekst"></div>

Powodzenia
Maxik
U mnie ten skrypt jakoś nie działa.
puz219
Dokładnie, nie działa, trochę poprawiłem skrypt, gdyż wydaje mi się, że tamten zawiera blędy:

1. function zmien(nr) {
  2. if (nr == 1) { document.getElementById('other_description').value='POLSKA'; }
  3. else if (nr == 2) { document.getElementById('other_description').value='ŚWIAT'; }
  4. }
  5.  
  6. <input type="radio" value="1" name="zmien" onfocus="zmien(1);" />Polska
  7. <input type="radio" value="2" name="zmien" onfocus="zmien(2);" />Świat
  8.  
  9. <div id="other_description">POLSKA</div>
, ale dalej nie dziala. sad.gif
Grzyw
Sorry chłopaki, blok złapałem.
Własnością obiektu div nie jest value, tylko innerHTML - ta własność odpowiada za zawartość div'a.
Edytowałem pierwszy post. Sorry raz jeszcze za błąd.
puz219
OK, THX 4 All, teraz działa.

Pozdro 4 u
Maxik
Ostatecznie działa tak:
  1. <script type="text/javascript" language="javascript">
  2. function zmien(nr) {
  3. if (nr == 1) { document.getElementById('other_description').innerHTML='POLSKA'; }
  4. else if (nr == 2) { document.getElementById('other_description').innerHTML='SWIAT'; }
  5. }
  6. <input type="radio" value="1" name="zmien" onfocus="zmien(1);" />Polska
  7. <input type="radio" value="2" name="zmien" onfocus="zmien(2);" />Świat
  8.  
  9. <div id="other_description"></div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.