No to jedziemy od nowa

Najpierw wykonajmy 2 tabele w sql:
Pierwsza user:
CREATE TABLE user (
id int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
login VARCHAR(50) NOT NULL,
haslo VARCHAR(32) NOT NULL
) TYPE=MyISAM;
Druga inneuser:
CREATE TABLE `inneuser` (
`id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`user_login` text NOT NULL,
`email` text NOT NULL,
`klasa` text NOT NULL,
`dataurodzenia` text NOT NULL,
PRIMARY KEY (`id`)
) TYPE=MyISAM;
Teraz wyjaśnie:
Podczas rejestracji (dodawania nowego użytkownika) robisz wpis do bazy user i jednocześnie wpis do bazy inneuser
Baza user : id, login uzytkownika , haslo uzytkownika
Baza inneuser: id, login użytkownika (do którego ma należeć dany wiersz[czyli tu wstawiasz login uzytkownika z tabeli user]), email, jakaś klasa, data urodzenia danego usera.
No i teraz:
Logowanie użytkownika:
<?php
$_SESSION['zalogowany'] = true;
$_SESSION['login'] = $row['login'];
} else {
echo "podałeś błędny login lub hasło"; }
?>
I jeżeli użytkownik zostal zalogowany to w sesji [login] znajduje się jego login z tabeli USER
Jeżeli chcesz wyciągnąć dane na jego temat z tabeli inne robisz takie zapytanie:
<?php
$result = mysql_query("SELECT * FROM inneuser WHERE user_login = '".$_SESSION['login']."' ");
echo "Witaj ".$_SESSION['login']."<br><br> Twój adres e-mail: ".$row['email']."<br>
Twoja klasa: ".$row['klasa']."<br>
Twoja data urodzenia: ".$row['dataurodzenia']."<br>
";
} else {
echo "W tabeli inneuser nie istnieje wpis z user_login == ".$_SESSION['login'].""; }
?>
Inni użytkownicy forum php napisali wyżej że zamiast user_login w tabeli inneuser powinieneś używać ID użytkownika z tabeli user czyli powinieneś zrobi w inneuser wpis user_id . Jest to bardziej "profesjonalne" i wygodniejsze ale niema większego znaczenia w użytkowaniu i kodzie.(Ja wytłumaczyłem to na loginie a nie na id ponieważ łatwiej będzie Ci to zrozumieć).
No i jeszcze ostatnie Twoje pytanie:
U mnie user loguje się poprzez login i hasło, to teraz jak to ID wyciągnąć? Proszzę najlepiej większe przykłady bo jak widzicie z sesjami ciężko jest:)
ID użytkownika wyciągasz tak samo jak jego login czy hasło :
Logowanie użytkownika:
<?php
$_SESSION['zalogowany'] = true;
$_SESSION['login'] = $row['login'];
// teraz wyciągamy ID użytkownika i ustalamy Sesje id
$_SESSION['id'] = $row['id'];
} else {
echo "podałeś błędny login lub hasło"; }
?>
Mam nadzieje że trochę Ci to wytłumaczyłem jak jeszcze czegoś nie będziesz wiedział to pisz