Szupien
16.01.2008, 20:59:43
Siemka!! Nie mogłem znalesc tematu na tym forum wktórym udzielono by odpowiedzi na moje pytanie tzn Jak pisac własne biblioteki, Czy tak samo jak deklarowanie własnych funkcji?? Prosze o odpowiedz.
qrees
16.01.2008, 21:13:14
Cytat(Szupien @ 16.01.2008, 20:59:43 )

Siemka!! Nie mogłem znalesc tematu na tym forum wktórym udzielono by odpowiedzi na moje pytanie tzn Jak pisac własne biblioteki, Czy tak samo jak deklarowanie własnych funkcji?? Prosze o odpowiedz.
Biblioteka, jak sama nazwa wskazuje to pewien zbiór. W tym wypadku nie książek, ale funkcji bądź klas.
Szupien
16.01.2008, 21:57:51
Cytat(qrees @ 16.01.2008, 21:13:14 )

Biblioteka, jak sama nazwa wskazuje to pewien zbiór. W tym wypadku nie książek, ale funkcji bądź klas.
Czyli w jednym pliku stworze sobi epare swojich funkcji i potem bende je wczytywał i wykonywał
Cysiaczek
16.01.2008, 22:07:59
Myśll o tym jak o zbiorze powiązanych elementów (klas/funckji) wspomagających wykonanie określonej czynności i zapewniejących spójny interfejs. Układ może być różny, ale przyjęło się, że jedna klasa=jeden plik. Myślę, że dla funkcji można zastosowac tę samą regułę.
Pozdrawiam.
kaniagandzowski
17.01.2008, 21:03:03
To co pisze to na pewno nie można traktować za 100% prawidłowe podejście bo ja niestety nie zajmuje sie zawodowo programowaniem i mało wiem na pewno oraz nie mam takiego doświadczenia. Ale ostatnio dużo czytałem o profesionalnym podejściu do pisania programów i bardzo mi pomogło w napisaniu dobrze działająca aplikacje i łatwo dająca się rozbudować.
W każdym razie co się dowiedziałem odnośnie pisania bibliotek (klas) jest to, że do prawidłowego pisania należy dużo poznać samej teorii zanim zacznie sie pisać co kol wiek. Do tego dochodzi też kilka zasad, które uchronią przed tworzeniem bibliotek do jednego razowego użytku.
Tak więc bardzo dobrze należy poznać:
- programowanie obiektowe w php5,
- co to jest hermetyzacja - unikanie sprzeńżeń pomiędzy bibliotekami i nie stosowanie zmiennych globalnych,
- poliforizm,
- zwrócenie uwagi na odpowiedzialność jaką ma spełnić biblioteka,
- trzymanie się najlepiej uprzednio ustalonego interfejsu ,
- tworzenie dla biblioteki odpowiednich testów, które sprawdzą działanie tej biblioteki PHPUnit,
- unikanie tworzenia klas które w jakiś sposób są sprzężone z innymi klasami.
Generalnie chodzi o stworzenie takiej biblioteki, która specjalizuje sie w jakimś zadaniu np. obsługa bazy, renderowanie strony itd. Oraz nie wymagająca zastanawiania się jak działa. Ale tylko udostępnia metody np. pobierz() zapisz() wyswietl(), którymi się posługujemy.
Co pozwala w łatwy sposób wykorzystać się w różnych projektach
Według mnie też jest niezbędne poznanie UML bo zanim zacznie się pisać to trzeba jakoś rozrysować jak będzie działać program i jakie relacje będą zachodzić pomiędzy bibliotekami oraz co dana biblioteka ma wykonywać i jakich będą mieć mniej więcej nazwy metod.
Dużo też mi pomogło poznanie wzorców projektowych.