<? echo('<form action="dodaj.php?car=finish" method="post" enctype="multipart/form-data" class="form" id="upload">'."\n"); for($i=0;$i<3;$i++) { echo('<label class="file"><span>Plik nr. '.($i+1).': </span> <input name="plik[]" type="file" /></label>'."<br>"); } echo('<label class="submit"><span> </span><input type="submit" value="Dodaj" name="submit" /></label>'."<br>"); ?>
staram sie dodać 3 zdjęcia do tego całego mało zgrabnego początkującego kodu w którym najpierw przerzucam zdjecie na serwa następnie zmieniam rozmiar fotki i stre zdjecie wywalam. nie wiem co jest nie tak z tym kodem a juz padam z sił i głowa mi pęka bo raz mi przyjmuje dobrze raz dwa razy takie samo zdjecie trzecie inne itd itp.
oczywiscie wgrywam rózne wielkości zdjęc o formaci jpg.
juz nie wiem co jest z tym nie tak :/
<?for($i=0;$i<3;++$i) { $temp_name =$_FILES['plik']['tmp_name'][$i]; if ($_FILES['plik']['type'][$i] != 'image/jpeg' && $_FILES['plik']['type'][$i] != 'image/gif') { exit; } $upload_dir = "cars/"; $dzisiaj='P'.$data['year'].''.$data['mon'].''.$data['mday'].''.$data['hours'].''.$data['minutes'].''.$data['seconds'].'_'; $file = $upload_dir.'car'.$dzisiaj.'.'.$ext; $url = $url_dir.'/'.$file; if ($_FILES['plik']['type'][$i] == 'image/gif'){ $img_src = imagecreatefromgif($url); } if ($_FILES['plik']['type'][$i] == 'image/jpeg'){ $img_src = imagecreatefromjpeg($url);} $rozmiar_x = imagesx($img_src); $rozmiar_y = imagesy($img_src); If ($rozmiar_x>400){ //rozmiary nowego $max_x= 400; $stosunek=$max_x/$rozmiar_x; $max_y=$rozmiar_y*$stosunek; if ($max_y>400){ //rozmiary nowego $max_y= 400; $max_x=$max_x*$stosunek;}} else If ($rozmiar_y>400){ //rozmiary nowego $max_y= 400; $stosunek=$max_y/$rozmiar_y; $max_x=$rozmiar_x*$stosunek; if ($max_x>400){ //rozmiary nowego $max_x= 400; $max_y=$max_y*$stosunek;}} else if( $rozmiar_x<=400 and $rozmiar_y<=400) {$max_x =$rozmiar_x; $max_y =$rozmiar_y;} $new_img = imagecreatetruecolor($max_x, $max_y); imagecopyresampled($new_img, $img_src, 0, 0, 0, 0, $max_x, $max_y, $rozmiar_x, $rozmiar_y); if ($_FILES['plik']['type'][$i] == 'image/jpeg'){ imagejpeg($new_img, $file, 80); } if ($_FILES['plik']['type'][$i] == 'image/gif'){ imagegif($new_img, $file); } imagedestroy($new_img); imagedestroy($img_src); } } ?><a href=index.php>
udało mi sie z tym poradzic, podczas tworzenia nazwy zdjecia
</a href=index.php>
<?php $dzisiaj='P'.$data['year'].''.$data['mon'].''.$data['mday'].''.$data['hours'].''.$data['minutes'].''.$data['seconds'].'_'; ?>
zamiast 'P' podstawiłem $i ponieważ powodowało to tworzenie zdjęć o takich samych nazwach.
pozdrawiam i proszę o zamkniecie tematu (PS nie wiem czemu sie pojawia to "</a href=index.php>" )
<a href=index.php>
</a href=index.php>