Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Zmiana koloru diva po najechaniu na niego myszką
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Tak jak w tytule jak zmienić kolor diva po najechaniu myszką, czytałem fragmenty kursu ale nie wywnioskowałem jak to zrobić np dla takiego kodu:

1. #div
  2. {
  3. background-color: #D90FDB;
  4. }
grzesiek_g
  1. #div:hover
  2. {
  3. background-color: #D90FDB;
  4. }

Do tego dla IE6 które nie obsługuje hover dla innych elementów niż linki skorzystaj z tego.
Daimos
ja bym proponowal zrobic tak:
  1. <div OnMouseOver="this.style.backgroundColor='red';" OnMouseOver="this.style.backgroundColor='transparent';">testowy div</div>

z Hover na divie, problemy sa w wielu przegladarkach, a JS teraz praktycznie kazdy ma, na pewno wiecej osob, niz uzytkownikow foxa itp winksmiley.jpg
grzesiek_g
Super rozwiązanie jak ktoś nie ma włączonej obsługi js... Ja zawsze wolę rozwiązywać problemy za pomocą CSS, jesli tylko możliwe. Nawet kosztem gimnastykowania się obchodząc niedoróbki IE.
Daimos
zeby uniknac takiej odpowiedzi z Twojej strony napisalem sprostowanie, dlaczego lepiej JS
poki co przegladarki gubia sie z hover na divach, co bys nie dokladal, a te lepsze rozszerzenia bardzo obciazaja strone
grzesiek_g
Jak zwykle wszystko da się rozwiązać na dwa sposoby, a tego dopisku Twojego albo nie widziałem, albo nie doczytałem. Każdy ma swoje preferencje, jedni wolą js, inni CSS, a każde rozwiązanie w obliczu różnych okoliczności (zabugowana przeglądarka, brak włączonej obsługi js) ma swoje wady.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.