Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy c++ ma przyszłość na tle innych języków programownia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dzesi
Witam ostatnio z kolegami rozmawialiśmy sobie o przyszłości nie których języków programownia i tak dośliśmy do takiego wniosku ze jeden z najpopularniejszych języków programowania jakim jest c++ umiera , jego miejsce zajmuje c# .A jakie jest wasze zdanie na ten temat ? .I czy piszecie w tym języku ?
Dodam ze c++ zastąpiłem Javą smile.gif worriedsmiley.gif .Kiedyś pewnie php zamienię na j2ee ale żebym ja miał czas na naukę j2ee było by dobrze
nevt
Dobre pytanie... i konkluzja też właściwa - C# zastąpi C++ ... a potem wymyslą coś jeszcze prostszego...

Korzystając z okazji i wątku...

Ciekawi mnie ilu kolegów z tego forum programowało w C++ na poważnie, zrobiło jakiś większy projekt niż "Hello World" na zajęciach z informatyki ?

Wpisujcie się!
.radex
Ja ostatnio zbyt dużo poświęcam czasu na PHP i Spółkę, więc nie mam zbytnio na to czasu, lecz podstawy c++ znam i teraz dokształcam się czytając książkę Jerzego Grębosza (Polecam!). C++ wymiera, to prawda. Lecz myślę, że C# to będzie język dla stosunkowo niedużych projektów z powodu jego niedużej elastyczności(tzn. platworma systemowa). Myślę, że świat programistów czeka na nowy język - podobny składnią do C++, jednak o wielu udoskonaleniach i ułatwieniach. Co o tym sądzicie?
dzesi
Powiedzmy sobie prawdę ze jeżykiem do wszy kiego jest java .Fakt jej minus to ze jest trudna (-> rozbudowana) i nie ma do niej takiego taniego hostingu jak do php itd ale nie mowie tego ze pisze w javie .Jestem tego zdania ze jak php6 nie będzie bardziej dopracowane choć trochę tak jak java to ludzie będą wybierać jave do zastosowań webowych.Niby c++ ma gdzieś tam swoją reaktywacje Język D ale ..... sami wiecie
C++ jest bardzo nie elastycznym językiem i ma bałagan w kodzie nie to co java czy nasze kochane php->oop smile.gif party.gif dry.gif dry.gif sciana.gif
.radex
No nie no. Do wszystkiego? Do zastosowań webowych? Hmmmm... Ja jakoś mam takie wewnętrzne obrzydzenie do Javy. No a kiedy zaczynam porównywać PHP do języków takich jak Ruby (tzn. framework Ruby on Rails) to mnie krew zalewa co się z moim ukochanym językiem dzieje - niby przejrzysty, ale ma gigantyczne wkurzające niedopracowania w składni, szczególnie w wszechobecnym -> (o czym wspomniałeś) zamiast normalnej kropki sciana.gif
defrag
Cytat(radex_p @ 19.01.2008, 22:42:39 ) *
No nie no. Do wszystkiego? Do zastosowań webowych? Hmmmm... Ja jakoś mam takie wewnętrzne obrzydzenie do Javy. No a kiedy zaczynam porównywać PHP do języków takich jak Ruby (tzn. framework Ruby on Rails) to mnie krew zalewa co się z moim ukochanym językiem dzieje - niby przejrzysty, ale ma gigantyczne wkurzające niedopracowania w składni, szczególnie w wszechobecnym -> (o czym wspomniałeś) zamiast normalnej kropki sciana.gif

A nie miales okazji styknac sie chociazby z j2ee(jsp, jsf, servelety...)? Java jest stosowana szeroko w programowaniu webowym, ale w kregach enterprise a nie robienia cmsow czy community portali.
Seth
Cytat(dzesi @ 19.01.2008, 23:08:30 ) *
Witam ostatnio z kolegami rozmawialiśmy sobie o przyszłości nie których języków programownia i tak dośliśmy do takiego wniosku ze jeden z najpopularniejszych języków programowania jakim jest c++ umiera

Bzdury.

jego miejsce zajmuje c#

To takze mija sie z prawda.

Poza tym C# to odpowiedz Microsoftu na jezyk Java, ktory zarazem mial laczyc w sobie prostote Visual Basica.

.A jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

C/C++ ma szereg zastosowan - w szeczgolnosci tam gdzie liczy sie wydajnosc.
W C/C++ pisane sa systemy operacyjne (oczywiscie w kooperacji z Asemblerem), sterowniki, gry komputerowe, parser/interpreter PHP jest pisany w C/C++ etc.
To, ze nie czyta sie o nim w kazdym nowym newsie na portalach informacyjnych nie znaczy, ze zniknal z powierzchni ziemi.
Jest to specyficzny jezyk z ktorego wywodzi sie wiele innych i napewno przez jeszcze wiele lat bedzie z powodzeniem wykorzystywany.
Dodam tez, ze chociazby Applea w swoim systemie uzywa Objective-C.

Natomiast z pewnoscia inne jezyki wypra/wypieraja C/C++ np. w budowaniu aplikacji okienkowych, webowych etc. Ale to juz inna para kaloszy winksmiley.jpg
lord_t
Cytat(dzesi @ 19.01.2008, 22:36:29 ) *
Powiedzmy sobie prawdę ze językiem do wszytkiego jest java .

To weź napisz grę tylko w Javie i tylko w c++ zobaczymy jak będą chodzić;)

PS. nevt, ja pisałem. Aktualnie też piszę, chociaż fakt, że na potrzeby uczelniane.
Jabol
No więc właśnie, Seth ma racje. C# ani Java nie zastąpią C ani C++, bo to są po prostu języki o innych zastosowaniach. I tak jak programy w C#/Javie zawsze da się zastąpić (mniejsza z tym, czy ma to sens) programami w C, tak na odwrót nie zawsze jest to możliwe.
Jeżeli szukasz prawdziwego zastępstwa dla C/C++ to przyjrzyj się językowi D. Nie wiem, czy się przebije ale ma spory potencjał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.