Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] php w html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boomchakalaka
witam. mam niewielki problem. mianowicie chodzi mi o to, by na mojej stronie (napisanej ww calosci w html) wstawic stopke u dolu ekranu. cos w stylu:
blablabla

STOPKA

problem 1:
tabela (w ktorej bedzie stopka) nie chce ustawic sie u dołu ekranu (align="center" valign="bottom" questionmark.gif jesli tak to nie dziala)

problem 2:
chce by stopką byl plik.php zawierajacy kod, m.in date (skrypty na date, itp znam, tylko nie wiem jak wstawic zawartosc php w html)

wpisujac w tabeli:

<?php
jakies echo
?>

nie wyswietla sie to echo. wiem ze to slabe problemy, ale jak dla mnie ciezkie do rozwiazania tongue.gif prosze o pomoc, thx
Danone
Co do tego, że nie działa Ci kod php, to dlatego, że masz pewnie plik zapisany jako html, zapisz sobie jako php kod html wstawiaj normalnie a tam gdzie chcesz mieć php to zrób tak jak pisałeś <?php jakiś kod ?>
boomchakalaka
no faktycznie, dzieki haha.gif ale jeszcze jakbym chcial zeby to co ma byc w stopce bylo pobierane z innego pliku.. ? jak to zrobic ?
grzesiek_g
  1. <?php include('footer.html'); ?>
Hazel
  1. <?php
  2. include ('stopka.php');
  3. ?>

edit: za wolny jestem tongue.gif
boomchakalaka
oo dziala thx biggrin.gif

jeszcze ktos moze mi powiedziec dlaczego moja stopka nie znajduje sie na dnie www ? snitch.gif proszę

1. <table align="center" valign="bottom" width="230" height="20" bgcolor=#acacac>
  2. <tr>
  3. <td>
  4. ......
  5. </td>
  6. </tr>
Hazel
A gdzie wpisałeś to wyrażenie include?
Powinno być na końcu - tam, gdzie chcesz umieścić stopkę.
boomchakalaka
tak jest calkowicie na dole pliku glownego .php. ustawia sie na dole pod wszystkim innym, ale nie na samym dnie strony i przez to glupio wyglada tongue.gif
nie chce uzywac <br> poniewaz na roznych rozdzielczosciach bedzie inaczej
parzygnat
Mozesz umiescic caly kod strony czy za duzo zajmuje, wtedy moze uda sie wykryc blad i jakos pomoc smile.gif
boomchakalaka
no troche duzo mam na tej stronie bo mieszam od jakiegos czasu. chodzi o to ze nie moge ustawic tabeli na dole strony. wpisujac
  1. <table align="center" valign="bottom">
teoretycznie powinno byc calkiem na dole i na srodku. faktycznie jest na dole na srodku, ale nie na dole strony tylko pod tym co pisalem wyzej. kod stopki umieszczony na samym dole dokumentu jak pisalem. moze poprostu uzywam zlych komend ? :|
parzygnat
Nie wiem skad masz ten atrybut - valign i nie wiem pod czym przegladasz ta stronke bo jeżeli pod IE to ta przeglądarka nie obsługuje tego atrybutu. A Ty pod czym pracujesz?
boomchakalaka
firefox, ale chyba rozwiazalem problem- umieszcze cala strone w tabeli dodatkowej i pod nia umieszcze stopke. dzieki za pomoc :}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.