Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql/ajax] kolejne wyswietlanie rekordow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
korki
Na stronie jest blok odwiezane przez Ajax co jakis tam czas. W ten blok ladowana jest sobie stronka wyswietlajaca obrazek. Obrazki pobierane sa aktualnie losowo z bazy danych.
Jak zrobic aby wyswietlaly sie one wg jakiejs kolejnosci?questionmark.gif Nie mam pomyslu na to :/
Kolejnosc moze byc losowa, ale dopoki nie wyswietli wszystkich z rekordow nie powinien zadnego powtorzyc.
Czyli tak jest dobrze:
cykl1: obz2, obz3, obz1,
cykl2: obz2, obz3, obz1

A mam teraz cos takeigo na przykald:
obz2, obz3, obz2, obz1, obz3, obz1

ma ktos jakis pomysl?
vokiel
Możesz zapisywać do tablicy te które już się wyświetliły, i później jeśli taki się znów pojawi to go nie wyświetlać, a pobrać nowy. I jak już tablica będzie miala tyle elementów ile jest tych obrazków, to wtedy ją czyścimy, i od nowa.
korki
tak, tylko ze ta strona jest za kazdym razem ladowana od poczatku(AJAX!), wiec jak zapisywac do tablicy zeby mi sie nei kasowala za kazdym razem ?
vokiel
Skoro tak, to albo tablice umieścić w sesji, albo w pliku, albo też do bazy ;-)
matix
Cytat
albo też do bazy ;-)

Yhy, i dokup 2 dedyki, żeby serwery wytrzymały.

Tak na poważnie, zawsze gdy będzie się wyświetlał obrazek, niech zapisuje do sesjii, np coś takiego: $_SESSION['obrazek_X'] = true;

poźniej przy wyświetlaniu, już rekurencyjnie:

1. <?php
  2. function _getImg()
  3. {
  4. $sImageURL = $oModel->pobierzLosowoZBazy(); // ... pobiernaie randiem
  5. if ($_SESSION['obrazek'.$sImageURL] == true)
  6.  $sImage = $this->_getImg();
  7.  
  8. else
  9.  return $sImage;
  10. }
  11. ?>

Mam nadzieję, że to trochę naświetli sprawę,
pisałem na szybko, może być błąd.
nospor
@matix twoj pomysły jest delikatnie mowiąc zły,
Bo niby jak? Najpierw pobieram z bazy, potem patrze czu juz byl i jak byl to znowu do bazy? Paranoja jakies. A ty cos mowiles o jakims dedyku do wypowidzi poprzednika.... tongue.gif
A nie lepiej dla bazy od razu powiedziec jakie juz byly?

@korki ajax do pobierania obrazkow? Z armatą na mrówke idziesz. Obrazek niech bedzie linkiem do skryptu php, ktory losowo będzie zwracal ci obrazek. oczywiscie w sesji bedzie zapisywal jaki juz byl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.