Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co powinien mieć Dziennik
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maniek.a
Witam! Tworzę właśnie dziennik i tak się zastanawiam co on właściwie powinien mieć?
W swoim mam już:
- dodawanie(edycja usuwanie) uczniów,klas,ocen
- Logowanie i rejestracja
- Wyświetlanie ocen tylko uczniów do których mamy prawa.

Każda propozycja będzie nagrodzona plusikiem.
Sory jeśli zły dział ale nie wiedziałem gdzie to dać.
webdice
Internetowy dziennik powinien zawierać to co typowy dziennik.
  • Lista uczniów
  • Lista przedmiotów
  • Lista oceń z podziałem na semestry
  • Ocena semestralna i końcowa
  • Listę obecności (choć nie wiem czy komuś będzie chciało się to uzupełniac, ale fajnie jakby rodzić mógł popatrzeć czy jego pociecha była w danum dniu w szkole)
  • Lista uwag
maniek.a
Internetowy dziennik powinien zawierać to co typowy dziennik.
  • Lista uczniów +
  • Lista przedmiotów (niepotrzebne)
  • Lista oceń z podziałem na semestry +
  • Ocena semestralna i końcowa (niepotrzebne)
  • Listę obecności (choć nie wiem czy komuś będzie chciało się to uzupełniac, ale fajnie jakby rodzić mógł popatrzeć czy jego pociecha była w danum dniu w szkole) (nikt nie da rady tego uzupełnić
  • Lista uwag (niedługo będzie)
webdice
W zasadzie powinieneś to uzgodnić z dyrektorem/nauczycielem, myślę że oni będą wiedzieć najlepiej.
maniek.a
W zasadzie tak, ale to ma być tak jakby niespodzianka.
Fantazyn
Jak masz ochote wzbogadzić ten dziennik dobrodziejstwami internetowymi, to możesz zrobić np.
- Dział newsów (czy jak tam to nazwiesz), np. z uwagami z przedmiotu, np. nauczyciele (modki?) mogliby pisać w nich jaka i na kiedy jest praca domowa, oraz wskazówki do niej, a potem pokazanie przykładowo rozwiązanej pracy domowej.
- Jakby bardzo Ci się nudziło możesz zrobić wymianę prywatnych wiadomości, między użytkownikami.
- Lista przedmiotów... nie wiem jak możesz się bez tego obejść.
- Ogólne informacje (np. dla rodziców) o planowanych składkach (na wycieczkę, mundurki : P) + komentarze (rodziców?).
- Możesz także dodać jakiś prosty kalkulator do liczenia chociażby średniej ocen.
- U mnie kiedyś w szkole było coś takiego jak "plusiki" i "minusiki" , również możesz dodać obsługę.
- Również kiedyś było u mnie coś takiego jak waga ocen (czerwony kolor dla sprawdzianów i zwykły niebieski/czarny dla ocen drobnych np. z prac domowych).
- Możesz także zainstalować jakieś gotowe forum, np. do rozmawiania o przedmiotowach, o rozwiązywaniu problemów z zadaniami, o dodatkowych źródłach nauki, przypusowy zdaje się być także dział humor : ).

Wg mnie masz olbrzymie pole do popisu, jesteś ograniczony jedynie ambicjami i czasem, bo pomysłów jest pełno... no chyba, że to ma być taki minimalistyczny dziennik.
Pozdrawiam (pochwal się wynikiem).
phpion
Ja bym trzasnął kanał RSS dla rodziców danego ucznia smile.gif hehehe. Siedzi sobie taki tatuś przed kompem, a tu mu wyskakuje powiadomienie "Twój syn dostał pałę" smile.gif hehehe aaevil.gif
.radex
buhahah biggrin.gif Jak RSS, to lepiej od razu Atom?

Po za tym wpadłem na taki pomysł, aby zrobić kolorowanie ocen, biorąc pod uwagę czy to jest zadanie domowe / sprawdzian czy inna ocena.

EDIT: Fantazyn - nie zauważyłem Twojego posta winksmiley.jpg
dadexix
Hmm jeszcze powinna byc:
Miejsce na rozpiske tematów(ile godzin na jaki temat z kazdego przedmiotu... np. Biologia "układ kostny - 3 godziny lekcyjne" itd.)
Na każdą godzine lekcyjna powinna byc rubryka na wpisanie tematu jaki był przerabiany na lekcji
Plan lekcji(kilka pół, bo moze sie zmieniac)
.radex
raczej nikt by nie chciał tego uzupełniać.

Ja mam jeszcze jeden pomysł, ale tego też raczej nikt nie będzie chciał uzupełniać:

U mnie w szkole do każdego dziennika jest przyklejona zawartość 64-kartkowego zeszytu i to się wykorzystuje jako lista uwag, oraz tzw. punktów plusowych i minusowych (nie mylić z plusami i minusami)
maniek.a
Cytat(Fantazyn @ 25.01.2008, 20:48:23 ) *
Jak masz ochote wzbogadzić ten dziennik dobrodziejstwami internetowymi, to możesz zrobić np.
- Dział newsów (czy jak tam to nazwiesz), np. z uwagami z przedmiotu, np. nauczyciele (modki?) mogliby pisać w nich jaka i na kiedy jest praca domowa, oraz wskazówki do niej, a potem pokazanie przykładowo rozwiązanej pracy domowej.
- Jakby bardzo Ci się nudziło możesz zrobić wymianę prywatnych wiadomości, między użytkownikami.
- Lista przedmiotów... nie wiem jak możesz się bez tego obejść.
- Ogólne informacje (np. dla rodziców) o planowanych składkach (na wycieczkę, mundurki : P) + komentarze (rodziców?).
- Możesz także dodać jakiś prosty kalkulator do liczenia chociażby średniej ocen.
- U mnie kiedyś w szkole było coś takiego jak "plusiki" i "minusiki" , również możesz dodać obsługę.
- Również kiedyś było u mnie coś takiego jak waga ocen (czerwony kolor dla sprawdzianów i zwykły niebieski/czarny dla ocen drobnych np. z prac domowych).
- Możesz także zainstalować jakieś gotowe forum, np. do rozmawiania o przedmiotowach, o rozwiązywaniu problemów z zadaniami, o dodatkowych źródłach nauki, przypusowy zdaje się być także dział humor : ).

Wg mnie masz olbrzymie pole do popisu, jesteś ograniczony jedynie ambicjami i czasem, bo pomysłów jest pełno... no chyba, że to ma być taki minimalistyczny dziennik.
Pozdrawiam (pochwal się wynikiem).

1. Zrobie
2. Chciałem ale się zniechęciłem
3. Nie rozumiem po co - przecież koło ocen jest z jakiego to jest przedmiotu
4. Tak jakby drugie newsy, da się zrobić
5. Pomyśle
6. Mam
7. Wg. mnie i tak nikt na to nie patrzy
8. Zrobię chyba własne (żebym nie musiał babrać się w logowaniach)

EDIT:
1. Mam
4. Mam

Cytat(phpion @ 25.01.2008, 20:54:04 ) *
Ja bym trzasnął kanał RSS dla rodziców danego ucznia smile.gif hehehe. Siedzi sobie taki tatuś przed kompem, a tu mu wyskakuje powiadomienie "Twój syn dostał pałę" smile.gif hehehe aaevil.gif

Fajny pomysł tylko że mam logowanie na sesjach i tak raczej się nie da zrobić. Ktoś musiał by by cały czas na stronie.
dadexix
Cytat
Fajny pomysł tylko że mam logowanie na sesjach i tak raczej się nie da zrobić. Ktoś musiał by by cały czas na stronie.
kto powiedzial że kanał RSS nie moze byc w PHP i jesli ktos jest nie4 powolany to wywalac odpowiedni komunikat?
maniek.a
To teraz powiem tak: Potrzebuje pomocy z RSS'em - chodzi o RSS do newsów (mam już prawie ale nie potrawie dokończyć ) oraz RSS do ocen.
1010
Cytat(maniek.a @ 26.01.2008, 10:15:51 ) *
To teraz powiem tak: Potrzebuje pomocy z RSS'em - chodzi o RSS do newsów (mam już prawie ale nie potrawie dokończyć ) oraz RSS do ocen.

a mógłbyś podać więcej szczegółów?
maniek.a
Cytat(1010 @ 26.01.2008, 22:37:41 ) *
a mógłbyś podać więcej szczegółów?

Więc mam już skończony RSS do newsów i wydarzeń ale nie mam do ocen. (problem żeby przenieść sesje i takie tam)
phpion
Ja bym na Twoim miejscu rozwiązał to inaczej.
RSS dla ocen powinien być dostępny po podaniu loginu i hasła - to jest oczywiste. Robi się więc problem w jaki sposób udsotępniać takie dane poprzez klienta RSS, do którego wpisuje się jedynie adres do dokumentu XML. Ja bym zrobił to w ten sposób, że jawnie podaję w adresie login oraz hasło (np. kanal.rss?uczen=123&login=tata&haslo=haslo_zakodowane_md5). Coprawda jeśli ktoś przejmie takowy link może podglądać oceny danego ucznia, ale zakładam, że osoba dodająca taki kanał u siebie na kompie zrobi wszystko, aby te dane nie wyciekły. Wystarczy stosowne ostrzeżenie podczas generowania linku i tyle.

PS: wydaje mi się, że wykonanie tego z normalnym logowaniem (tj. bez jawnego przesyłania danych w URL) jest niemożliwe ale mogę się mylić - w takim przypadku proszę o poprawę bo wkrótce sam będę potrzebował takowego rozwiązania tongue.gif
mike
A ja informowałbym RSSme tylko o tym że są nowe oceny a nie o tym jakie są.
Na przykład: Państwa syn ma pięć nowych ocen. dwie z polskiego, jedną z matematyki i jedną z plastyki.
Zapraszamy na stronę po szczegóły.
phpion
@mike:
No to jest pewne rozwiązanie. W sumie można udsotępnić 2 równoległe kanały RSS: jeden pełen i mniej bezpieczny (mój) i drugi "zajawkowy" ale bezpieczniejszy (Twój). Wybór należałoby pozostawić użytkownikowi. Przykładowo: w pracy tatuś może sobie dodać RSS #2, a w domciu RSS #1.

PS: dobrze, że za moich czasów nie było takich możliwości laugh.gif a zasuwać do szkoły nie zawsze się rodzicom chciało haha.gif
maniek.a
Cytat(phpion @ 27.01.2008, 14:54:42 ) *
@mike:
No to jest pewne rozwiązanie. W sumie można udsotępnić 2 równoległe kanały RSS: jeden pełen i mniej bezpieczny (mój) i drugi "zajawkowy" ale bezpieczniejszy (Twój). Wybór należałoby pozostawić użytkownikowi. Przykładowo: w pracy tatuś może sobie dodać RSS #2, a w domciu RSS #1.

PS: dobrze, że za moich czasów nie było takich możliwości laugh.gif a zasuwać do szkoły nie zawsze się rodzicom chciało haha.gif

No dobrze a mógłby któryś z was to zrobić?
Logowanie mam mniejwięcej takie http://www.forum.exploitek.info/-tutorial-...sjach-t-52.html
mike
Cytat(maniek.a @ 27.01.2008, 15:08:43 ) *
No dobrze a mógłby któryś z was to zrobić?
LOL
A czemu my? To Ty masz zrobić, w końcu to Twoja strona.

My Ci możemy pomóc jeśli wykażesz inicjatywę lub podać cenę a wątek przenieść na Giełdę Ofert.
Myślałeś, że zrobisz burzę mózgów, wybierzesz rozwiązanie, które Ci się podoba a później jakiś frajer odwali to za Ciebie?
maniek.a
Chyba uda mi się zrobić (wpadłem na to aby rss'a zapisać do php)

No dobra poradziłem sobie, czekam na dalsze propozycje. Zrobiłem tak: ściągam z zalogowanego jego id i z oceny ściągam id rodzica i jesli są takie same wyswietla oceny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.