Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kilka pytań odnośnie podstaw
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Witam!
Chciałbym zapytać o kilka funkcji, których działania nie znam dokładnie, a w rzadnych tutorialach ani książkach nie potrafiłem zrozumieć informacji o nich, więc proszę o nieodsyłanie mnie do kursów itd bo niektóre zagadnienia są dla mnie niezrozumiałe. A oto pytania:

1. Czy dobrze to rozumiem, że funkcja feof po prostu odczytuje plik aż do natrafienia na jego koniec i tylko to?
2. Kompletnie nie rozumiem o co chodzi ani w jakim celu one są funkcje fgets(), fgetss(), fgetcsv(), fread() oraz fpassthru()
3. Również niewiem do czego służa, a własciwie w jakim celu one są : rewind(), fseek(), ftell()
4. Tutaj prosiłbym o wyjątkową staranność: funkcja file_put_contents(), której k
mpletnie nie rozumiem

Pozdrawiam i serdecznie dziękuje!
qrees
Cytat(poxrimex @ 28.01.2008, 16:14:52 ) *
Witam!
Chciałbym zapytać o kilka funkcji, których działania nie znam dokładnie, a w rzadnych tutorialach ani książkach nie potrafiłem zrozumieć informacji o nich, więc proszę o nieodsyłanie mnie do kursów itd bo niektóre zagadnienia są dla mnie niezrozumiałe. A oto pytania:

1. Czy dobrze to rozumiem, że funkcja feof po prostu odczytuje plik aż do natrafienia na jego koniec i tylko to?
2. Kompletnie nie rozumiem o co chodzi ani w jakim celu one są funkcje fgets(), fgetss(), fgetcsv(), fread() oraz fpassthru()
3. Również niewiem do czego służa, a własciwie w jakim celu one są : rewind(), fseek(), ftell()
4. Tutaj prosiłbym o wyjątkową staranność: funkcja file_put_contents(), której k
mpletnie nie rozumiem

Pozdrawiam i serdecznie dziękuje!

1. nie, funkcja ta zwraca true, jeżeli jesteś na końcu danego pliku
2. Służą do tego co jest napisane w manualu, czyli do pobierania danych z pliku. fpassthru Natomiast nie zwraca danych w przeciwieństwie do pozostałych funkcji, tylko wypisuje je do przeglądarki.
3. rewind ustawia kursor na początku pliku, fseek w wybranym miejscu, a ftell podaje aktualną pozycjękursora.

4. jaja sobie robisz? o manualu słyszałeś?
nospor
Ty chyba zartujesz
ad1)http://pl2.php.net/manual/pl/function.feof.php
ad2)http://pl2.php.net/manual/pl/function.fgets.php, reszte tez w manual oblukaj
ad3) manual
ad4) jak wyzej

Czego ty nie rozumiesz w opisie w manualu na dodatek z przykladami?
poxrimex
Nie nie żartuje, powtarzam, że nie potrafię tego zrozumieć! sadsmiley02.gif
manual również wiele razy czytałem i nic nie zrozumiałem ;/
qrees
Cytat(poxrimex @ 28.01.2008, 16:35:49 ) *
Nie nie żartuje, powtarzam, że nie potrafię tego zrozumieć! sadsmiley02.gif
manual również wiele razy czytałem i nic nie zrozumiałem ;/

A czytałeś cały manual od początku? bo nie sądze... a jak nie rozumiesz, to zajmij się programem typu "hello world", a nie fgets...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.