Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomoc ze smarty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zkrystian
Witam

Ktoś może mi pomóc (podsunąć pomysł) ze smarty. A dokładniej

Mój skrypt korzysta z templatek, pliki są w katalogu templates z rozszeżeniem .htm. W katalogu głównym są pliki php gdzie wczytują zawartość plików .htm. Grafik wykonał layout stony, ale problem pojawia się gdy chcę edytować np. menu.
Wrzucenie 0samego laya do htm to żaden problem, ale gorzej jest jak chcę by powiedzmy w każdych z plików (np. index.htm, oderta.htm itd) menu było pobierane z jednego pliku (w razie zmiany menu, automatycznie zminia się wszędzie).

Szukałem na google, jedyne co znalazłem to coś takiego:
{include file='templates/menu.htm'} <--- to umieściłem w pliku index.htm, w pliku menu.htm jest div z całym menu.
Tylko, że gdy wchodzę na stronę index.php widzę zamiast mojego menu: {include file='templates/menu.htm'}

Mam nadzieję, że zbyt nie zamotałem i ktoś mnie nakieruje na rozwiązanie smile.gif
Neeke
a masz utworzony objekt smarty w tym pliku index.php? upewnij sie ze napewno jest ..
zkrystian
Mój index.php wygląda tak:

<?
require_once('Ctemplate.php');
require_once('db.php');
require_once('funkcje.php');

$fpanel = new Ctemplate('template/index.htm');
echo $fpanel->Get();

?>

W plik index.htm chcę wrzucić leyout wykonany przez grafika, ale chciałbym go "podzielić" na menu, headera, footera itd... żeby includować to wszystko z jednego pliku (aby nie zmieniać póżniej czegoś w każdym pliku, tylko powiedzmy edytuje menu.htm i zmienia mi się menu na każdej stronie smile.gif

Cały plik index.htm podzieliłem na header.htm, footer.htm itd.. tylko jak teraz to includować do index.htm, żeby było wszystko grało w index.php oraz innych stronach smile.gif

// już chyba wiem, w pliku index.php zrobić coś takiego?

$header = new Ctemplate('template/header.htm');
echo $header->Get();

itd?
Neeke
uzywaj tagow
  1. <?php
  2. // PLIK INDEX.PHP
  3.  
  4. $wp=new Smarty;
  5. $wp->assign('TEKST','JESTM SOBIE'); // tak dodajesz jakies informacje do pliku tpl
  6. $wp->display('JAKIS TAM PLIK . tpl'); // tak wyswietlasz plik w index.php
  7. ?>

pierwsze slysze ze smarty dziala na Htm rozszezeniach zawsze myslalem ze tylko na tpl smile.gif
zkrystian
Cytat(Neeke @ 29.01.2008, 00:38:22 ) *
pierwsze slysze ze smarty dziala na Htm rozszezeniach zawsze myslalem ze tylko na tpl smile.gif

No chyba jednak działa też na htm smile.gif

Ok, zaraz zobaczę Twój sposób,

Dzięki za szybką odpowiedź

1. <?php
  2. Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: smarty in /home/necik/public_html/domena.pl/index.php on line 4
  3. ?>
Neeke
a jakiej ty klasy uzywasz? tej ze smarty.net ? czy jakiejs innej jak innej to podaj nazwe
zkrystian
Zrobiłem tak

1. <?
  2. require_once('Ctemplate.php');
  3. require_once('db.php');
  4. require_once('funkcje.php');
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  $fhead = new Ctemplate('template/portal_head.htm');
  9.  echo $fhead->Get();
  10.  
  11.  
  12. ?>

I wygląda na to działa smile.gif

Nie wiem jaka to funkcja, dopiero zaczynam, mam kupiony skrypt bez "grafiki" i chcę sam zaimplementować według swoich potrzeb.
Neeke
  1. <?php
  2. require_once ("classe.php");
  3. require ("config.inc");
  4.  
  5. @mysql_connect ( $cfg['sqlhost'], $cfg['sqluser'], $cfg['sqlpass'] )
  6. or die ( "<b>MySql-Server nicht erreichbar!</b><br /><br />\n#".mysql_errno().": ".mysql_error()."" );
  7. @mysql_select_db ( $cfg['database'] )
  8. or die ( "<b>Fehler mit der Datenbank!</b><br /><br />\n#".mysql_errno().": ".mysql_error()."" );
  9.  
  10.  
  11. $T = new CTemplate();
  12.  
  13. $T->Load("temp/tpl.html");
  14.  
  15. $result = mysql_query ( "SELECT * FROM ".$cfg['table']." ORDER BY id DESC LIMIT 1, 10" );
  16. while ( $row = mysql_fetch_array ( $result ) ) {
  17.  
  18. $T->Replace("titel",".$row['healine'].");
  19. $T->Replace("text",".$row['textoben'].");
  20.  
  21. $T->Display();
  22. }
  23. ?>

5 minut w google i znalezione calosc jak dziala twoja klasa smarty

a jeszcze lepiej jak bys zajzal do manuala tej klasy ja akorat jej nieznam ale powinien byc manual do tego
zkrystian
Wielkie dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.