Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ogólne]Testowanie aplikacji, kodu itp.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Joachim Peters
Witam,

Z góry informuję, że przeczytałem już kilka tematów z tego forum, które mają podobne tytułu, jednak tam rozmowa toczy się na temat programów do testowania aplikacji, a ja chce spytać o coś innego.
Jako, że nie mam jeszcze zbytniego doświadczenia, chciałbym dowiedzieć się od tych bardziej doświadczonych jak wy rozwiązujecie ten problem. Chodzi mi czy po napisaniu jakiejś części kodu (załóżmy, że mamy już działającą ogólnie aplikację i dodajecie coś nowego, dużego) testujecie co jakiś czas (co kilka godzin), czy raczej koncentrujecie się na kodzie i sprawdzacie wszystko po "skończeniu" komponentu?
Długo korzystałem z pierwszej metody, ale już to mi się nie podoba, ponieważ zabiera dużo czasu, a tego nie mam smile.gif.

Pozdrawiam
Grzyw
Ile projektów, tyle różnych testów.
Generalnie - ja z kolei nie wyobrażam sobie drugiej opcji - wówczas byłby bajzel w szukaniu potencjalnych bugów.
Pamiętaj, że tracąc 1 min. na test, zyskujesz kawał czasu, gdyby przyszło Ci szukać błędu po teście wykonanym po dużym uploadzie nowego kodu.
phpion
Ja np. testuję kod co kilka nowych linijek. Wtedy zdecydowanie łatwiej jest wychwycić błędy niż po napisaniu całości. Jak testuję? Hmmm, bodajże na blogu ~mike'go było to bardzo ładnie określone: "debuggowanie przez dupcenie" smile.gif czyli np. die('dupa') smile.gif a poza tym to die($zmienna) oraz print_r($zmienna). Poza tym to oczywiście debugger Eclipse smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.