Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/myslq]Ustawienie wartości w polu we wszystkich rekordach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
We wszystich rows danej tabeli, chciałbym ustawić np. "Wiek" na zero. Obok oczywistej oczywistości, czyli pętli, może sql daje jakieś prostsze rozwiązanie? np:

mysql_query("UPDATE users SET Wiek= '0' ") or die(mysql_error());

zadziała? Brakuje tu "WHERE='coś tam', można tak? A jak nie to jak można?

Nigdzie nic nie znalazłem a propos możliwości niezapodania WHERE (wszystkie przykłady jakie google daje uzywają WHERE) a akurat w przypadku tej tabeli nie chcę próbować w ciemno.
kossa
Zadziała smile.gif

Najlepszą formą nauki jest testowanie i próbowanie, wystarczyło wykonać to zapytanie samodzielnie przed zadaniem pytania.

Myślę też, że wiek masz w bazie jako wartość numeryczną np. int zatem użyj wartości 0 bez apostrofów bo wówczas mysql widzi to jako string i musi w locie konwertować do liczby.

Łukasz
konrados
Dzięki !

Cytat
Najlepszą formą nauki jest testowanie i próbowanie, wystarczyło wykonać to zapytanie samodzielnie przed zadaniem pytania.

No tak cały czas robię, ale z tą konkretną tabelą wolę uważać, duża jest i pracuję nad zmianami i robienie ciągłych kopii jest dość długotrwałe.

Dzięki raz jeszcze.

A to mam jeszcze jedno pytanie - już mniej ważne ale mnie męczy, czy kolejność warunków jest ważna w sql queries, czy np:

CODE
$result=mysql_query("SELECT * FROM users WHERE loginid='$loginid'");

mogę zamienić na:

CODE
$result=mysql_query("WHERE loginid='$loginid' FROM users SELECT *");

I będzie bez różnicy?

OK, Chyba jest różnica ... zrobiłem:
CODE

mysql_query("UPDATE users WHERE loginid='$userloginid' SET comment_count=$commcount") or die(mysql_error());

I mi wywaliło błąd, jak poprawiłem na :

CODE
mysql_query("UPDATE users SET comment_count=$commcount WHERE loginid='$userloginid'") or die(mysql_error());

To zadziałało.

Są jakieś proste reguły dotycz. kolejności komend w sql'u ? Np. wpierw "Co ma zrobić" a potem "Gdzie"? Czyli np. może WHERE zawsze ma być na końcu? Czy może UPDATE i SET jakoś muszą być razem nierozłącznie?

p.s. właśnie zacząłem lekturę "PHP i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum Profesjonalisty" wyd. III, - Helion.2005. (Laura Thomson, Luke Welling) - ktoś zna? Dobre to czy może znacie jakieś lepsze pozycje, tak dla początkującego?

Najtrudniejsze zawsze są początki. Potem jakoś leci. Dobrze, że jest forum.php.pl
Konrados smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.