satorian
2.02.2008, 12:28:25
Jaki framework dla php cieszy się obecnie największą popularnością wśród programistów i/lub pracodawców?
Każdy. To zależy po prostu od tego kogo spytasz

Pracodawcy różnej wielkości i skupieni w różnych częściach świata preferują różne technologie.
Takich wątków było już wiele.
Jeżeli mierzyć to _popularnością_ / wielkością społeczności to chyba będzie to coś w stylu:
1. Symfony
2. cakePHP
3. ZendFramework
4. CodeIgniter
5. KohanaPHP
Oczywiście niemożna tego w ogóle przełożyć na możliwości/zastosowanie

ale odpowiadam konkretnie na pytanie.
Przed KohanaPHP wstawiłbym Prado.
Niszowe w tej chwili jest jeszcze Agavi.
O Prado tak mało słychać w blogosferze, że nie jestem przekonany czy aby na pewno? Choć rzeczywiście, community pewnie zdążyli przez ten czas dużo większe zebrać. Kohana dopiero wystartowała z pierwszą wersją ale ma niesamowicie dynamiczny rozwój (jak na razie).
Cytat(mike @ 2.02.2008, 20:13:30 )

Niszowe w tej chwili jest jeszcze Agavi.
"Jeszcze" to słowo klucz :] Powinno to się zmienić, gdy powstanie pełna dokumentacja.
Chociaż rozmawiałem z @wombertem - człowiekiem odpowiedzialnym m.in. o nią - i nie ma czasu (praca, rodzina). Boję się, że będzie to powodem zaprzestania prac nad tym świetnym frameworkiem, bo byłby to już niepierwszy raz

Zauwazyłem, że commity na SVNie coraz żadsze.
Z @wombertem mówisz gadałeś. Nie tylko Ty.
I nie tylko Tobie mówi to samo. Różnica jest taka że ja słyszałem to rok temu, @splatch chyba jeszcze wcześniej.
A szkoda bo Agavi po tym jak przejęło schedę po Mojavi miało szansę być frameworkiem niemal doskonałym.
Szczerze, dla mnie już jest doskonały - tylko trochę niedoszlifowany.
Dokumentacja to największa bolączka, pamiętam jak dużo czasu zajęło mi studiowanie kodu - perełka nawiasem mówiąc - żeby poznać podstawy. A i tak nie wszystko da się wyczytać.
Zrób ankietę na forum to będziesz wiedział, mamy tutaj zróżnicowany przekrój użytkowników
Jak bedzie ankieta nie zapomnij o opcji korzystania z własnego
Cytat(NuLL @ 3.02.2008, 15:10:59 )

Jak bedzie ankieta nie zapomnij o opcji korzystania z własnego

Nie pasuje do tematu

bo ma na ogół 1 zwolennika
satorian
3.02.2008, 19:45:05
A czy pracodawcy preferują znajomość jakiegoś konkretnego framework-a?
Cytat(satorian @ 3.02.2008, 19:45:05 )

A czy pracodawcy preferują znajomość jakiegoś konkretnego framework-a?
To zależy od pracodawcy.
Najczęściej są to trzy pierwsze z listy, która znalazła sie kilka postów wyżej.
dzesi
4.02.2008, 22:59:04
Jak dla mnie to
1. Cake php
2. kohana
3.Codeigniter
Więcej frameworków nie znam , myślałem nad symfony ale zbytnio nie mam czasu na poznanie tego frameworka - bo jak by nie patrzeć to nie jest to łatwy framework i jest strasznie rozbudowany
satorian
10.02.2008, 10:29:18
A czy KTOKOLWIEK używa VCL for PHP? Dziwi mnie fiasko tego projektu, szczerze mówiąc...
kwiateusz
10.02.2008, 11:09:35
raczej nie, ja zaglądając w kod tego gdzie global globalem pędzi to mi się odechciało, podejrzewam ze większość programistów ma to samo odczucie bądź znaleźli inne dokuczliwe wady (nie liczac ceny)
mike
10.02.2008, 11:11:11
Cytat(satorian @ 10.02.2008, 10:29:18 )

A czy KTOKOLWIEK używa VCL for PHP? Dziwi mnie fiasko tego projektu, szczerze mówiąc...
Przestałbyś się dziwić gdybyś zobaczył kod generowany przez ten szajs.
satorian
10.02.2008, 11:45:28
Niezależnie od jakości kodu jest to jedyne środowisko umożliwiające wizualne projektowanie aplikacji. Idea, która może porwać miliony początkujących programistów

A takich w PHP jest sporo.
mike
10.02.2008, 11:47:54
No wiesz, jeśli stawiasz wygodę klikania nad jakość produkowanego kodu to śmiało, korzystaj z VCL.
Większość woli jednak produkować dobre jakościowo aplikacje a dzięki frameworkom dużo lepszym niż VCL jest to niewiele wolniejsze od klikania.
satorian
10.02.2008, 11:58:22
Niewiele robi czasem dużą różnicę. Zwłaszcza jak masz zmigrować duży projekt accessowy (95 formularzy / 1000 pól) w... tydzień. Zresztą cała historia rozwoju techniki wskazuje, że obiektywna "lepszość" danego projektu rzadko kiedy decyduje o jego sukcesie.
mike
10.02.2008, 12:04:15
Cytat(satorian @ 10.02.2008, 11:58:22 )

Zwłaszcza jak masz zmigrować duży projekt accessowy (95 formularzy / 1000 pól) w... tydzień.
Admin generator w
symfony na podstawie bazy danych jest w stanie wygenerować Ci panel zarządzania czymś takim w ... minutę. Kilka poleceń.
Później masz tydzień na upiększenie wyglądu
satorian
10.02.2008, 14:28:39
Mimo, że był to Access, to formularze nie były tworzone kreatorami. Trzecia postać normalna + kupa makr. Niemożliwe, żeby jakikolwiek automat zrobił z tego coś sensownego.
athabus
10.02.2008, 19:00:58
Admin generator w Symfony to nie jest automat... a przynajmniej nie do końca. Na podstawie modelu można w nim zaimplementować prawie wszystko - proste relacje obsługuje się praktycznie z automatu, bardziej skomplikowane wymagają już ingerencji w kod, ale wszystko jest napisane ładnie obiektowo, więc dodanie jakiejś nietypowej funkcjonalności nie jest kłopotem i z reguły wymaga kilku linijek kodu.
Generalnie też byłe sceptycznie nastawiony, ale jak zacząłem się tym bawić to byłem pozytywnie zaskoczony.
Tylko tak konfiguracja - masz tak dużą elastyczność rozwiązań, że jest tak jak pisze mike - generujesz sobie w pełni funkcjonalny panel admina w 5 minut a później poświęcasz dwa dni na jego "szlifowanie" - jak widzisz te możliwości konfiguracyjne, to szkoda z nich nie skorzystać... Czasami, aż się tęskni za prostym scaffoldingiem, gdzie byłeś zdany na to co generował automat ;-)
mike
10.02.2008, 19:03:15
Cytat(satorian @ 10.02.2008, 14:28:39 )

Niemożliwe, żeby jakikolwiek automat zrobił z tego coś sensownego.
Rozumiem że znasz syfony i znasz doskonale jego generator admina, tak?
Bo jeśli nie to poznaj a nie gdybasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.