Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki framework najpopularnieszy?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
satorian
Jaki framework dla php cieszy się obecnie największą popularnością wśród programistów i/lub pracodawców?
mike
Każdy. To zależy po prostu od tego kogo spytasz tongue.gif
Pracodawcy różnej wielkości i skupieni w różnych częściach świata preferują różne technologie.

Takich wątków było już wiele.
nrm
Jeżeli mierzyć to _popularnością_ / wielkością społeczności to chyba będzie to coś w stylu:

1. Symfony
2. cakePHP
3. ZendFramework
4. CodeIgniter
5. KohanaPHP

Oczywiście niemożna tego w ogóle przełożyć na możliwości/zastosowanie winksmiley.jpg ale odpowiadam konkretnie na pytanie.
mike
Przed KohanaPHP wstawiłbym Prado.
Niszowe w tej chwili jest jeszcze Agavi.
nrm
O Prado tak mało słychać w blogosferze, że nie jestem przekonany czy aby na pewno? Choć rzeczywiście, community pewnie zdążyli przez ten czas dużo większe zebrać. Kohana dopiero wystartowała z pierwszą wersją ale ma niesamowicie dynamiczny rozwój (jak na razie).
LBO
Cytat(mike @ 2.02.2008, 20:13:30 ) *
Niszowe w tej chwili jest jeszcze Agavi.

"Jeszcze" to słowo klucz :] Powinno to się zmienić, gdy powstanie pełna dokumentacja.

Chociaż rozmawiałem z @wombertem - człowiekiem odpowiedzialnym m.in. o nią - i nie ma czasu (praca, rodzina). Boję się, że będzie to powodem zaprzestania prac nad tym świetnym frameworkiem, bo byłby to już niepierwszy raz sad.gif Zauwazyłem, że commity na SVNie coraz żadsze.
mike
Z @wombertem mówisz gadałeś. Nie tylko Ty.
I nie tylko Tobie mówi to samo. Różnica jest taka że ja słyszałem to rok temu, @splatch chyba jeszcze wcześniej.

A szkoda bo Agavi po tym jak przejęło schedę po Mojavi miało szansę być frameworkiem niemal doskonałym.
LBO
Szczerze, dla mnie już jest doskonały - tylko trochę niedoszlifowany.

Dokumentacja to największa bolączka, pamiętam jak dużo czasu zajęło mi studiowanie kodu - perełka nawiasem mówiąc - żeby poznać podstawy. A i tak nie wszystko da się wyczytać.
hwao
Zrób ankietę na forum to będziesz wiedział, mamy tutaj zróżnicowany przekrój użytkowników
NuLL
Jak bedzie ankieta nie zapomnij o opcji korzystania z własnego smile.gif
nrm
Cytat(NuLL @ 3.02.2008, 15:10:59 ) *
Jak bedzie ankieta nie zapomnij o opcji korzystania z własnego smile.gif

Nie pasuje do tematu winksmiley.jpg bo ma na ogół 1 zwolennika winksmiley.jpg
satorian
A czy pracodawcy preferują znajomość jakiegoś konkretnego framework-a?
mike
Cytat(satorian @ 3.02.2008, 19:45:05 ) *
A czy pracodawcy preferują znajomość jakiegoś konkretnego framework-a?
To zależy od pracodawcy.
Najczęściej są to trzy pierwsze z listy, która znalazła sie kilka postów wyżej.
dzesi
Jak dla mnie to
1. Cake php
2. kohana
3.Codeigniter

Więcej frameworków nie znam , myślałem nad symfony ale zbytnio nie mam czasu na poznanie tego frameworka - bo jak by nie patrzeć to nie jest to łatwy framework i jest strasznie rozbudowany
satorian
A czy KTOKOLWIEK używa VCL for PHP? Dziwi mnie fiasko tego projektu, szczerze mówiąc...
kwiateusz
raczej nie, ja zaglądając w kod tego gdzie global globalem pędzi to mi się odechciało, podejrzewam ze większość programistów ma to samo odczucie bądź znaleźli inne dokuczliwe wady (nie liczac ceny)
mike
Cytat(satorian @ 10.02.2008, 10:29:18 ) *
A czy KTOKOLWIEK używa VCL for PHP? Dziwi mnie fiasko tego projektu, szczerze mówiąc...
Przestałbyś się dziwić gdybyś zobaczył kod generowany przez ten szajs.
satorian
Niezależnie od jakości kodu jest to jedyne środowisko umożliwiające wizualne projektowanie aplikacji. Idea, która może porwać miliony początkujących programistów smile.gif A takich w PHP jest sporo.
mike
No wiesz, jeśli stawiasz wygodę klikania nad jakość produkowanego kodu to śmiało, korzystaj z VCL.
Większość woli jednak produkować dobre jakościowo aplikacje a dzięki frameworkom dużo lepszym niż VCL jest to niewiele wolniejsze od klikania.
satorian
Niewiele robi czasem dużą różnicę. Zwłaszcza jak masz zmigrować duży projekt accessowy (95 formularzy / 1000 pól) w... tydzień. Zresztą cała historia rozwoju techniki wskazuje, że obiektywna "lepszość" danego projektu rzadko kiedy decyduje o jego sukcesie.
mike
Cytat(satorian @ 10.02.2008, 11:58:22 ) *
Zwłaszcza jak masz zmigrować duży projekt accessowy (95 formularzy / 1000 pól) w... tydzień.
Admin generator w symfony na podstawie bazy danych jest w stanie wygenerować Ci panel zarządzania czymś takim w ... minutę. Kilka poleceń.
Później masz tydzień na upiększenie wyglądu tongue.gif
satorian
Mimo, że był to Access, to formularze nie były tworzone kreatorami. Trzecia postać normalna + kupa makr. Niemożliwe, żeby jakikolwiek automat zrobił z tego coś sensownego.
athabus
Admin generator w Symfony to nie jest automat... a przynajmniej nie do końca. Na podstawie modelu można w nim zaimplementować prawie wszystko - proste relacje obsługuje się praktycznie z automatu, bardziej skomplikowane wymagają już ingerencji w kod, ale wszystko jest napisane ładnie obiektowo, więc dodanie jakiejś nietypowej funkcjonalności nie jest kłopotem i z reguły wymaga kilku linijek kodu.
Generalnie też byłe sceptycznie nastawiony, ale jak zacząłem się tym bawić to byłem pozytywnie zaskoczony.

Tylko tak konfiguracja - masz tak dużą elastyczność rozwiązań, że jest tak jak pisze mike - generujesz sobie w pełni funkcjonalny panel admina w 5 minut a później poświęcasz dwa dni na jego "szlifowanie" - jak widzisz te możliwości konfiguracyjne, to szkoda z nich nie skorzystać... Czasami, aż się tęskni za prostym scaffoldingiem, gdzie byłeś zdany na to co generował automat ;-)
mike
Cytat(satorian @ 10.02.2008, 14:28:39 ) *
Niemożliwe, żeby jakikolwiek automat zrobił z tego coś sensownego.
Rozumiem że znasz syfony i znasz doskonale jego generator admina, tak?
Bo jeśli nie to poznaj a nie gdybasz tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.