Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziury MD5?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MajareQ
Cytat
md5() - do niedawna najpopularniejszy algorytm. Generował 32-znakowe ciągi, lecz niedawno ujawniono w nim poważne dziury.

Mógłby ktoś przedstawić te dziury?
mike
Jak cytujesz to wypadłoby podać źródło. Skąd mamy wiedzieć o co Ci chodzi?

Dziury w kontekście md5() to nic nowego. Sprawa stara jak sam algorytm, który można "złamać" brutalnym atakiem.
Tęczowe tablice pozwalają na złamanie większości popularnych funkcji skrótu, w tym MD5, SHA-1, NTLM czy Cisco Pix.
MajareQ
Tęczowe tablice znam. W cytacie jest mowa: "niedawno ujawniono w nim" zatem sądziłem, że znaleziono nowe dziury w md5.

Adres skąd cytowałem -> http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Przetwarzanie_tekstu
mosqi83
Być może autorom na Wiki chodziło o kolizje. Generalnie lepiej używać hashowania algorytmem sha1, gdyż trudniej natrafić na kolizję. Skoro jednak md5 jest algorytmem nieodwracalnym, wydaje mi się, że przy dobrym zabezpieczeniu hashowanych stringów nie jest wcale go tak łatwo złamać za pomocą brute force.
.radex
brute-force nie łamie hashy tylko odnajduje stringi (np. hasła) w postaci jawnej, więc nie ma to związku ze stopniem zabezpieczenia aplikacji
sobstel
Myślę, że warto jasno zaznaczyć, że fakt znalezienia kolizji nie oznacza, że hash przestaje nadawać się na szyfrowanie haseł. Pamiętajmy, że głównym przeznaczeniem hashy to sumy kontrolne i tutaj problem występowania kolizji ma badzo duże znaczenie. Natomiast dla przechowywania haseł praktycznie marginalne. Tutaj problemem są bazy hashy i wspomniane tęczowe tablice, ale na to wystarczy używać chociażby tzw. salt. Dla większej pewności można użyć np. mniej popularnych sha256, itp. (patrz: hash_algos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
nospor
A się uczepili ostatnio tego md5....
http://forum.php.pl/index.php?act=ST&f=1&t=44156
zamykam a tamten chyba przypne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.