Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Swoje projekty i XHTML 2
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
_Cartman
Witam smile.gif

Czy sądzicie, iż warto swoje strony pisać w xhtml'u 2? Czy będzie to lepsze wyjście niż xHTML 1.1? Tak planuje znów zacząć się bawić web designem, jednak ta kwestia mnie bardzo ciekawi - a co wy na ten temat sądzicie?
Seth
A to XHTML 2 juz wyszedl w finalnej wersji?
mike
Obawiam sie, że wszyscy "wielcy" inwestują w HTML5. A szkoda.
Poza tym chcesz pisać już w czymś czego jeszcze nie ma?
hwao
Po pierwsze jeszcze nie ma xhtml'a 2 (dokładnie zamkniętej dokumentacji), a co dopiero o przeglądarkach obsługujących technologie xhtml2.
Jabol
Hwao ma racje. Działalność produkcyjna nie pozostawia miejsca na idealizm. Trzeba się dopasować do rynku albo się traci.

Offtopic:
Własne projekty i XHTML 2 brzmi jakoś bardziej po polsku.
Kreton
Teraz nie inwestuj w nic innego jak XHTML 1.1. Trzeba poczekać aż ten sengment się ustabilizuje, nie mówiąć już o wsparciu dla HTML5 albo XHTML na które trochę trzeba będzie poczekać. Jeżeli już to obstawiałbym HTML5, bo jest zdecydowanie mniej utopijny i łatwiejszy w implementacji niż XHTML 2 i ma szerokie wsparcie wśród producentów przeglądarek.
.radex
po za tym jest rozwijany przez WHATWG, do której należy Opera biggrin.gif To tak na marginesie tongue.gif

Ja też bym raczej stawiał na HTML5, nie licząc argumentu przedstawionego powyżej - argumenty te same. Ale patrząc na bulidy beta przeglądarek (przynajmniej Opera) to widać, że coś z tym robią. (ostatnio było coś o natywnym wsparciu dla <video> czy czymś tam)
Black-Berry
Osobiście bardziej podoba mi się pomysł z XHTML 2. Ma być bardziej sformalizowany. To dobra wiadomość dla tych którzy piszą silniki na PHP. Najbardziej cieszy mnie:

- <hr> zostanie zastąpiony przez <separator>. Mam nadzieję, ze zmieni się coś też nei tylko w nazwie bo serce się kraje używając taga własnej konstrukcji <div class="separator"></div> biggrin.gif

- rezygnacja z systemu <h1> - <h5>

- nowe tagi <section> <header> <nav> <footer> też mi tego brakowało.

- Obiecujący jest też <canvas>

Generalnie miód smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.