Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][gd] transparentny znak wodny "w locie", ale z tekstu, nie z obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-emes-
witam ponownie.

mam małe pytanie.
otóż mam problem opisany w tytule i nie wiem jak go ugryźć.

w bazie mam rysunek zapisany blobem, wyjmuję go z bazy, przeskalowuję i wyświetlam.
w tej samej bazie, trzymam string z tekstem znaku wodnego.
bez problemu mogę rysunek podpisać jakimś kolorem itp, jednak to co chcę osiągnąć, to nie podpis, a znak wodny - konkretnie taki oto efekt:

znak ten tworzyć potrzebuję z tekstu, nie z przygotowanego na boku pliku png, z przezroczystącią na kanale alfa itp itd.

ma ktoś może jakiś pomysł?
Wieviór
Nie wiem jak to będzie z nakładaniem tekstu na obrazku z przeźroczystością.

Rozumiem, że pliku nie chcesz, bo to będzie jakiś losowy tekst, tak?
-emes-
dokładnie.

chodzi mi o to, że tekst znaku wodnego, zapisany jest konfiguracji galerii - kto jaki tekst chce, taki sobie wpisze - może więc powiedzieć, że będzie miał on pewne oznaki losowości :-)
Wieviór
Możesz w takim razie stworzyć malutkie pliki png z literami A, a, B, b, C, c itd. i potem w ten sposób nakładać to na obrazek, wtedy nie będzie problemów z przezroczystością ;]
-emes-
hmmm - jakiś pomysł to jest :-)
dzięki

na razie podpisuję pliki zwykłym tekstem - kolorem szaryn i czarnym, ale chciałbym temu tekstowi którym piszę po obrazkach nadać właśnie trochę przezroczystości...
-emes-
jakiś pomysł ktoś może ma?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.