Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moja przyszłość
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Rozner
Chciałbym zacząć naukę tworzenia dynamicznych stron internetowych...różne cms..skrypty itp..
Nie uczyłem się html..zawsze na Front Page 2003 robiłem...a juz dawno mam ksiazke o php...
,,PHP I MYSQL.TWORZENIE STRON WWW. VADEMECUM PROFESJONALISTY.''
Jak zacząć przygodę z tym wszystkim..chciałbym jak najszybciej zacząć...robić strony..bo moze to będzie mój kierunek..w LO..I na studniach...
mike
Trzymanie książek na półce nic nie daje?
Zacznij ją czytać i przerabiać materiał, który tam jest.

Tym szybciej zaczniesz to robić im szybciej zaczniesz się uczyć i wkładać w to dużo pracy.
Sadu2
Według mnie ta książka, którą podałeś jest dla osoby, trochę lepiej znającą się na tworzeniu stron. Ja polecam kurs html boo, bardzo dużo z niego korzystałem jak zaczynałem, a i teraz nieraz tam zaglądam.
Rozner
Czy nauczyć się podstawy HTML I CSS? nP. Z kursów, które zndajdują się na niektorych stronach www.
mike
PHP to język skryptowy, który działa po stronie serwera i serwuje dane do przeglądarki.
W 99% przypadków ten wynik jest stroną HTML, stąd musisz wiedzieć co to jest HTML i znać przynajmniej jego podstawy.

Odpowiadając: Tak. Powinieneś najpierw nauczyć się HTML/CSS, przynajmniej w stopniu podstawowym.
ramze
Boże kolejny post typu : Mam 15 lat, trochę umiem Hy Ty My Ly i chciałbym się zabrać za pisanie aplikacji Py Hy Py, od czego zacząć?

No ludzie, jeżeli chcecie zacząć uczyć się czegokolwiek to takie podejście do sprawy nie pomaga w osiągnięciu celu.

Pytanie jakie powinieneś sobie postawić, to jak zmotywować Siebie do działania!!!! CO ZROBIĆ BY MI SIĘ CHCIAŁO?questionmark.gif

Chęci i długotrwały zapał są najistotniejsze. I gdybyś odpowiedział sobie na wyżej postawione pytanie to nie zadawałbyś głupkowatych pytań na forum tylko przewertował sobie PHP przedszkole, poszperał na googlu "php dla początkujących", "php tutoriale", "php nauka", "php kurs" itp itd. Myślę, że nie postawiłeś odpowiedniego pytania samemu Sobie.

A jeżli już mamy wątek pytaniowy to ja też dorzucę:

Mam więcej niż 15 lat i chciałbym się zabrać za Oracle i DB2 i Red Hat, najbardziej interesuje mnie budowa klastrów i administracja bazami danych oraz wirtualizacja. Od czego zacząć?

smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif

Pozdrawiam
mike
Cytat(ramze @ 15.02.2008, 11:33:54 ) *
Mam więcej niż 15 lat i chciałbym się zabrać za Oracle i DB2 i Red Hat, najbardziej interesuje mnie budowa klastrów i administracja bazami danych oraz wirtualizacja. Od czego zacząć?
Cytat(ramze @ 15.02.2008, 11:33:54 ) *
Pytanie jakie powinieneś sobie postawić, to jak zmotywować Siebie do działania!!!! CO ZROBIĆ BY MI SIĘ CHCIAŁO?questionmark.gif
ramze
A zauważyłeś uśmieszki smile.gif
bim2
Pan Mike ostatnio jest rozkojarzony smile.gif

Jeśli chcesz się uczyć bo taki będzie kierunek w LO, to nie ma sensu. Mój kolega tak zrobił i funkcje składnie itd. zna, ale już nie umie sobie poradzić ze zrobieniem logowania :/ Nie umie myśleć...
superfrajer
Jesli chcesz naprawde sie tym profesjonalnie zajac to wybierz jakis lajtowy kierunek niezwiazany z informatyka, zebys mial duzo czasu na praktyke we wlasnym zakresie.
Kupuj dobre ksiazki, podgladaj kod open source, rob kopie stron (funkcjonalnosc...)
Jak juz cos bedziesz w miare potrafil, zatrudnij sie gdzies - nawet za darmo, poznasz wszystko od srodka - tylko celuj w dobre firmy, bo mozesz sie nauczyc zlych przykladow.
Z praktyki moge powiedziec, ze czy technikum, czy studia informatyczne prawie nic nie daja - conajwyzej nauczysz sie pamieciowki - a to Ci zapewni kazdy kierunek.
No i raczej zapomnij o laskach na jakis czas. To jest pewne wyrzeczenie jesli chcesz byc dobry.
Pomysl co Cie naprawde kreci.
Sprobuj zrobic klon programu ktory najczesciej uzywasz.
Szukaj. Czytaj. Probuj.
Raczej nie powinno sie zaczynac programowac od stron internetowych.
Gdy przyjdzie do programowania konwencjonalnego - a przyjdzie w pewnym etapie - bedzie problem.
Poznaj filozofie.
Programowanie stukturalne, obiektowe, wzorce projektowe...
Po roku - dwoch pracy, wyjedz za granice.
Zatrudnij sie.
Poznasz inne kultury, jezyki, kobiete... Zarobisz pierwsze normalne pieniadze.

Jezyk jest potrzebny. Angielski, Hindi, Portugalski, Rosyjski...

Swiat sie zmienia. Tutaj jest za drogo - jest jeszcze szansa wstrzelic sie do zarzadzania.

Za cene jednego pracownika, mozna w indiach wynajac kilku - ale wazne by znac filozofie programowania byc moc ich nakierowywac.

I wieku 25 lat swiat jest Twoj.
Kocurro
PHP nauczyłem się (podstaw wystarczających do pisania czegoś z wykorzystaniem baz danych) w jeden dzień ... a to tylko dlatego, że przez własną głupotę miałem dwudniowy deadline a nie chciałem dać ciała.

Tyle, że nie pytałem "Co zrobić by się nauczyć" ale wbiłem na irc'a i forum ... oraz zadawałem pytania typu "co spi**łem w tym i tym kodzie" ... i jakoś nie narzekam teraz - dobrze zarabiam, mam własną firmę, narzeczoną, buduję właśnie dom, studiuję spokojnie .... a dopiero tydzień temu 23 lata mi stuknęły ...

Tyle, że nie zadawałem pytań co zrobić by się nie narobić a zarobić ...
Sadu2
Firma związana z programowaniem?
smialy
No nie wiem czy informatyka nie jest dobrym kierunkiem dla Webdevelopera "superfrajerze" :]

Najszybszy sposób na naukę to praktyka. Mamy zadanie które musimy wykonać i wtedy się najwięcej nauczymy. Dubanie dla samego dubania nie jest wystarczające. Najlepiej jakieś zlecenia albo firma. W małych firmach oczwiście nie ma szans na "prawidłowy rozwój". Odrazu dostanie się zadanie do wykonania i trzeba się szybko uczyć. W wiekszych to nie co lepiej wygląda.
"Chęci i długotrwały zapał są najistotniejsze" - zgadzam się - aby nie stanąć w miejscu bo juz po nas smile.gif

Trzeba chyba miec bzika na punkcie Webdeveloperki :] Wchodzisz na stronę i zamiast jak normalni ludzie przeglądać, sprawdzasz kod hehe

ps. Współczuje poprawiającym po początkującym oraz pseudo koderach(takim, którym wydaje się, że sporo się już naumieli) :]
nasty
Cytat
Najszybszy sposób na naukę to praktyka. Mamy zadanie które musimy wykonać i wtedy się najwięcej nauczymy. Dubanie dla samego dubania nie jest wystarczające.
Dokładnie, imo najlepszym sposobem na naukę danej technologii jest postawienie sobie a cel zrobienie czegoś konkretnego i tworzyć to poprzez zdobywanie wiedzy potrzebnej do realizacji tego czegoś. Przynajmniej ja się w ten sposób nauczyłem wszystkich poważniejszych technologii jakie znam. dla przykładu powiedzmy że chciałbyś się nauczyć php, to postaw sobie za cel zrobienie bloga, wiem, wiem, nawet nie wiesz od czego zacząć, i o to chodzi, poczytaj najpierw jak to zacząć, potem dalej będziesz chciał pokazać najnowsze posty, to nauczysz się podstaw sql-a, różnych pętli, itd... A jak po jakimś czasie będzie ci to sprawiało dużą trudność to znaczy że wybrałeś zły kierunek tongue.gif i poszukaj innych (może ciekawszych?) zainteresowań.

Pozdrawiam.
Sedziwoj
@superfrajer
Widzę że nie doceniasz tego co mogą dać dobre uczelnie... no cóż Twoja strata.

@nasty
To jest wymagane, zrobienie czegoś konkretnego, aby się nauczyć danej technologi, ale jak nie będzie jakiejś teorii to nie chcę widzieć tego co powstanie od strony kodu, tu też ważna jest bardzo praktyka, bo daje właśnie to co teoria już ubiera. Przecież wzorce projektowe to nic innego jak ubrana w teorię długotrwała praktyka. Wszystko co jest teorią było kiedyś problemem rzeczywistym.
A jak kogoś interesuje informatyka to studia nie będą go męczyć, bo informacje choćby tak (wydające się) zbędne jak liczenie kosztu algorytmu mogą wciągnąć.

Ale jak większość tu obecnych osób nauka PHP zaczęła się od kursów i czytania, a jak były problemy to pytań na forach (w moim przypadku nie to forum było moją piaskownicą z początku).
Książka czy kurs na początek jakiś prosty, aby zacząć jak zaczniesz to już pójdziesz dalej, choć mi się wydaje że jakieś książki do programowania (podstaw) też się by przydały takie teorie jak co to funkcja rekurencja itp. na początku jednak nie są oczywiste i można by się tego nauczyć.
kszychu
Cytat(superfrajer @ 15.02.2008, 23:33:46 ) *
I wieku 25 lat swiat jest Twoj.

Cytat(Kocurro @ 16.02.2008, 10:33:12 ) *
dobrze zarabiam, mam własną firmę, narzeczoną, buduję właśnie dom, studiuję spokojnie .... a dopiero tydzień temu 23 lata mi stuknęły ...

Hehehe, coś na zasadzie "kupujcie moją książkę, w której opisuję jak zarobić pierwszy milion". Normalnie Popowicz mógłby się od Was wiele nauczyć.
Kocurro
kszychu:

Nie powiedziałbym smile.gif Nigdy nie napiszę takiej książki bo przez własną głupotę osiągnąłem to co mam dopiero mając 23 lata a nie mając 20 lat (kiedy to było możliwe) ... tyle, że mnie programowanie zaczęło pociągać jak miałem 8 lat ... a potem to różnie było - raz więcej, raz mniej - nauczył się kilku języków programowania w stopniu wystarczającym by napisać aplikację. Teorii nie umiem ni w ząb - dopiero teraz nadrabiam zaległości i się douczam.

Popatrz na naszą-klasę, znałem (słabo bo słabo ale jednak) osobę, która ją stworzyła ... pomyślałbyś, że tak szybko uda mu się osiągnąć taki sukces ?

Moja recepta jest prosta - im mocniej życie daje mi po d*** tym bardziej chcę pokazać, że nie jestem g*** wart, zabieram się za pracę i są z tego jakieś efekty biggrin.gif

@kszychu: a jeśli koniecznie chcesz kupić książkę winksmiley.jpg to mogę napisać jak mi się udało zarobić pierwszy tysiąc smile.gif bo do miliona to mi jeszcze brakuje smile.gif jak jesteś zainteresowany to napisz na PW biggrin.gif

Mój przepis na sukces - znaleźć to co nas pasjonuje i gnać w tym kierunku bez względu na przeciwności.

pozdrawiam wszystkich,
kszychu
Cytat(Kocurro @ 20.02.2008, 11:51:33 ) *
@kszychu: a jeśli koniecznie chcesz kupić książkę winksmiley.jpg to mogę napisać jak mi się udało zarobić pierwszy tysiąc smile.gif bo do miliona to mi jeszcze brakuje smile.gif jak jesteś zainteresowany to napisz na PW biggrin.gif

Dziękuję, nie skorzystam. Jak programowałem, to faktycznie, tylko tysiące zarabiałem :-)
Cytat(Kocurro @ 20.02.2008, 11:51:33 ) *
Popatrz na naszą-klasę, znałem (słabo bo słabo ale jednak) osobę, która ją stworzyła ... pomyślałbyś, że tak szybko uda mu się osiągnąć taki sukces ?

To faktycznie słabo znałeś, bo w poprzednim poście wymieniłem jego nazwisko ;-)
Kocurro
kszychu: Nigdy nie mam głowy do nazwisk i imion smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.