Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Magento] Obsługa płatności
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
phpion
Witam,
czy spotkał się ktoś z dodatkami do sklepu Magento umożliwiającymi obsługę płatności? Konkretnie chodzi mi o eCard aczkolwiek wszelkie inne byłyby również mile widziane smile.gif
Pozdrawiam: pion

// EDIT:
Proszę nie wskazywać mi linków do lento.pl smile.gif
proffix
Heh. Lento może Ci sie nie podobać, nie mam nic przeciwko temu. Mam jednak nadzieję że docenisz naszą pracę gdyż zostanie ona upubliczniona bezpłatnie. W skład modułów płatności jakie zostaną zintegrowane wejdą poniższe:

1. platnosci.pl - API mają wzglednie zbliżone do PayPal więc pójdą na pierwszy ogień
2. dotpay.pl (stary Allpay.pl)
3. przelewy24.pl

1 już prawie gotowe, czekamy na finalną wersję PayPal API aby go wykorzystać. 2 i 3 z racji niewielkich trudności zostaną zintegrowane na końcu.

Samego eCard nie zamierzamy tworzyć gdyż nie jest on aż tak popularny w sklepach jak w/w. Przynajmniej jak dotąd nikt nie zgłaszał żadnych zapytań o niego.

Dodatkowym atutem naszej wersji Magento będzie wbudowane Allegro API. doszliśmy do wniosku , że nie bedziemy integrować tego poprzez system zewnętrzny typu baselinker.com jak to ma miejsce w osC. Zanim te moduły trafią do systemu zostaną przeanalizowane przez developerów Magento gdyz chcemy je udostępnić również jako niezależne paczki instalacyjne.

Nasz partner inSolutions przygotowuje już program integrujący dwustronnie Magento z SubiektGT. Nie będzie to jednak taki koszmar programistyczny jak osC GT, który uzaleznia dzialanie od zainstalowanych modułów w osC. Zaraz po Subiekcie stworzymy WF Maga i CDN Optimę.

Przy okazji nadmienię, że trochę zmieniły się nasze warunki współpracy z Varien (pozytywnie oczywiście) przez co system nie bedzie nosił nazwy Lento. Przy okazji pojawi się dla uzytkowników mozliwość zakupu wersji pudełkowej z kilkoma niespodziankami przygotowanymi przez nasz zespół i nie mowię tu bynajmniej o kubku Magento smile.gif. W srodku bedą rzeczy bardzo przydatne dla kazdego administratora i uzytkownika, a same pudełko bedzie wyglądać bardzo ładnie na półce winksmiley.jpg). Cena również bedzie niewygórowana, a na pewno niższa niż klony osC dostępne na Allegro.
phpion
Cytat(proffix @ 29.02.2008, 11:45:11 ) *
Heh. Lento może Ci sie nie podobać, nie mam nic przeciwko temu. Mam jednak nadzieję że docenisz naszą pracę gdyż zostanie ona upubliczniona bezpłatnie.

Hej, witam. Źle mnie zrozumiałeś: moja prośba o nie podawanie linków do lento.pl oznaczała tyle, że zapoznałem się z tematami na Waszym forum i nie znalazłem poszukiwanego modułu. W żadnym wypadku nie jest to równoznaczne z tym, że nie podoba mi się Lento. Wręcz przeciwnie! Jeżeli finalnie będzie to Magento przystosowany do polskich realiów to będzie to strzał w dziesiątkę.

Równocześnie prosiłbym o jakieś bliższe info nt. terminu ukończenia modułu dla platnosci.pl. Jest to o tyle dla mnie istotne, że aktualnie muszę postawić sklep. Pracodawca upiera się przy osCommerce właśnie z racji mnogości dodatków dotyczących płatności on-line. Ja zdecydowanie wybrałbym Magento/Lento - jedynym problemem są właśnie te platności. Czy mógłbyś podać jakiś termin kiedy zostanie wprowdzony moduł obsługi płatności?

yankes
z niecierpliwoscia czekam na 'Lento' - koniec ery osCo... guitar.gif a jak dodacie moduł integracyjny z WF-Magiem ... to krata 'woda' tongue.gif
a jak wolno mi jeszcze cos zasugerowac to w przypadku sklepow internetowych przydalby sie modul do obslugi rat: CETELEM / LUKAS / ZAGIEL - nie są to cięzkie do napisania moduły ale napewno niejednemu by sie przydały smile.gif
proffix
Cytat(phpion @ 1.03.2008, 15:33:57 ) *
Hej, witam. Źle mnie zrozumiałeś: moja prośba o nie podawanie linków do lento.pl oznaczała tyle, że zapoznałem się z tematami na Waszym forum i nie znalazłem poszukiwanego modułu. W żadnym wypadku nie jest to równoznaczne z tym, że nie podoba mi się Lento. Wręcz przeciwnie! Jeżeli finalnie będzie to Magento przystosowany do polskich realiów to będzie to strzał w dziesiątkę.

Równocześnie prosiłbym o jakieś bliższe info nt. terminu ukończenia modułu dla platnosci.pl. Jest to o tyle dla mnie istotne, że aktualnie muszę postawić sklep. Pracodawca upiera się przy osCommerce właśnie z racji mnogości dodatków dotyczących płatności on-line. Ja zdecydowanie wybrałbym Magento/Lento - jedynym problemem są właśnie te platności. Czy mógłbyś podać jakiś termin kiedy zostanie wprowdzony moduł obsługi płatności?

Platnosci.pl idą na pierwszy ogień gdyż ich API jest bardzo podobne do PayPal IPN. Nie mozemy jednak wpiąć tego modułu wcześniej niż Varien udostępni finalną wersję Paypala. Nie chcemy od nowa przebudowywać modułów, a przy finalnej wersji da się prosto rozszerzyć istniejące klasy. Jesteśmy bardzo leniwym zespolem i nie lubimy robić 2x tego samego winksmiley.jpg.

Prócz platnosci.pl startujemy równocześnie z Dotpay (stary Allpay), a także przelewy24.pl . To tyle jezeli chodzi o płatności online. Takie integracje jak mTransfer (szczegolnie zaawansowany - partnerski) czy Multitransfer bedą robione na indywidualne zgłoszenie. mTransfer basic da radę zrobić nawet bez wielkiej wiedzy programistycznej więc pewnie ktoś się nim zajmie. Poza tym przecież samo stworzenie serwisu to też nie 2-3 dni lecz przynajmniej 3-4 tygodnie jak jest sporo kontrybucji do doinstalowania, a większość z tych najfajniejszych jest już w standardzie Magento.

Jeżeli Twój Klient uparł się przy osCommerce to masz 2 rozwiązania:

a. stawiasz teraz, a po 31tym marca odpalasz narzędzie konwertujące osC->M ,które bedzie razem z systemem. Przenosisz szatę graficzną - nie jest to b.trudne. Mniej więcej w okolicach początku kwietnia będzie już gotowa baza modułów wysylki i płatności. Krótko po tym poleci w siec API Allegro.

b. przekonujesz Klienta aby poczekał te 30-40 dni i mial święty spokój. Argument przemawiający , ktorym ja teraz zmuszam klientów - osC źle działa na PHP 5 i MySQL 5 (złe JOIN'y, wadliwa struktura itp., kto sie bawił ten wie), a php 4 jest powoli wycofywane z supportu. Poprawianie osC na pewno zajmie więcej czasu niż oczekiwanie na Lento/Magento. Zresztą po co inwestować czas w coś co już jest b.stare. osC 3.0 mimo swoich aspiracji na pewno umrze śmiercią naturalną, a 2.2 jest już tak stare , ze dla wiekszości dodatków od dawna nie było aktualizacji.

Ponieważ na 99% staniemy się partnerami (wariant Gold) Varien (to już jest praktycznie przesądzone) , spelnimy wszystkie wymagania OSL 3.0. Jednym z nich jest bezpłatne oddanie w ręce społeczności wszystkich modułów , które stworzymy dla Magento. To tak zeby była ścisłość , że Lento bedzie bezpłatne smile.gif.

PS. rozważ też PrestaShop. Prostsze w budowie niż Magento, ale niestety brak tu modułów płatności. Niemniej jednak struktura jest na tyle jasna , że da się zintegrować szybko dowolne API.

Cytat(yankes @ 2.03.2008, 16:08:26 ) *
z niecierpliwoscia czekam na 'Lento' - koniec ery osCo... guitar.gif a jak dodacie moduł integracyjny z WF-Magiem ... to krata 'woda' tongue.gif
a jak wolno mi jeszcze cos zasugerowac to w przypadku sklepow internetowych przydalby sie modul do obslugi rat: CETELEM / LUKAS / ZAGIEL - nie są to cięzkie do napisania moduły ale napewno niejednemu by sie przydały smile.gif

Nie wiemy jeszcze czy zostaniemy przy nazwie Lento. Była ona tworzona tak na szybko smile.gif. Forum pewnie zostanie, ale sam system poza wersją download bedzie również do kupienia w boxie (dokumentacje, filmy instruktażowe, oprogramowanie, licencje itp). Dla niego jest już trochę inna nazwa - zbliżona do podmiotu w jaki aktualnie się przekształcamy z Netcart.

Co do rat to na pewno postaramy się zintegrować Zagiel w wariancie Order gdyz jest to jeden z modułów jakie zaprojektujemy do 1szego wdrożenia na bazie nowego systemu. Nie jest to ciężka sprawa do zrobienia, ale nie będziemy tego robić na wyrost - poczekamy na to wdrożenie. Oczywiście jak wspomniałem wcześniej, kod zostanie upubliczniony na warunkach OSL 3.0.

PS. też się cieszę że to koniec osC. Z braku innych rozwiązań musielismy robić nasz Netcart właśnie na nim, ale to spowodowalo dużego "moralniaka". Z pewnością postaramy się portować jak najwięcej dodatków z Netcart pod Magento, ale to juz tylko kwestia czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.