Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP][MySQL] potrzebna pomoc z 'include'
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Skie
Witam,

Pracuje właśnie nad swoją stroną i nie znając się zbytnio na AJAX'ie (a przypuszczam, że AJAX stanowi rozwiązanie) napotkałem pewien problem.
A mianowicie mam plik1.php, a w nim:

Kod
include("plik2.php");

W celu poprawnego wyświetlania (autentycznych) informacji, plik2.php musi być odświeżany dosyć często (co x sekund). Udało mi się jedynie wykonać skrypt, który odświeżał plik2.php, lecz wtedy wyskakiwały błędu z powodu braku plik1.php.

Moim pytaniem jest jak to zrobić w AJAX'ie, aby include'owanie się 'powtarzało' co kilka sekund, albo, żeby zawartość plik2.php się automatycznie uaktualniała.

Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że zamieściłem ten temat w dobrym dziale smile.gif
Cezar708
można to uczynić za pomocą ajaxa w następujący sposób:

plik1.php
  1. <script language="JavaScript" type="text/javascript" src="advajax.js"></script>
  2. <div id="timer">
  3. <?php include("plik2.php") ?>
  4. </div>
  5. function timer(){
  6. advAJAX.get({
  7. url: 'plik2.php',
  8. onSuccess: function(obj){document.getElementById('timer').innerHTML = obj.responseText;}
  9. });
  10. }
  11. setInterval('timer()',10000); // czas w milisekundach

powinno zadziałać (nie sprawdzałem)

plik advajax.js ściągniesz ze strony http://advajax.anakin.us/index-pl.htm

pozdrawiam
nowotny
Wstawiasz tego includa do diva i za pomocą AJAXa odświeżasz tego diva co kilka sekund zawartością plik2.php... php tu ma mało do roboty... wszystko robisz na ajaksie... a jak...? to już jest tysiąc przykładów i bibliotek... poszukaj...
Skie
No, niby wszystko pięknie, ładnie, lecz niestety po takim odświeżeniu, plik2.php nie może się doszukać zmiennej $action, którą ma zdefiniowaną w plik1.php i przez to wywala błędy. Dlaczego?
nowotny
Cytat(Skie @ 20.02.2008, 20:52:10 ) *
Dlaczego?

No bo wtedy wywołujesz już sam plik plik2.php bez jakiegokolwiek udziału pliku plik1.php...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.