Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] dziwny problem z apache!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
erugio
Witam.
Ostatnio borykam się z dziwnym problemem. Jeszcze niedawno wszystko działało poprawnie, a teraz mam problem, bo żaden klient apache nie chce połączyć się z bazą MySQL.
W akcie desperacji sprawdzałem to na (WAPMserver, Krasnalu, EasyPHp i teraz na Vertrigo) sciana.gif i wszędzie ten sam efekt (brak połączenia z MySQ) nie wiem co zrobić.
Pzdr.
nevt
To rzeczywiście dziwny problem - i piękna bajka przy okazji: był sobie MySQL - działał OK i nagle, bez powodu sobie zniknął... oczywiście nic nie konfigurowałeś, nie instalowałeś, nie zmieniałeś, nie upgreadowałeś ... tylko wredny MySQL nagle odmówił współpracy - czarny charakter jak nic ... a może zapomniałeś jeszcze czegoś nam opowiedzeć questionmark.gif chętnie posłuchamy tej historii...
erugio
Faktycznie coś jeszcze było. Jak spałem, to wydawało mi się, że to krasnoludy grzebały coś przy moim kompie, ale pomyślałem, ze to tylko sen, a teraz się okazuje, że (chyba z zazdrości) popsuły mi MySQL'a sad.gif. Nie wiem co może być tego powodem.
A nie wiesz może jak to naprawić?
nevt
nie zrozumiałeś aluzji... szkoda... a chodzi po prostu o to, że oczekujesz informacji jakbyśm tu byli jasnowidzami... napisz dokładnie co się dzieje... jak próbujesz się łączyć, i jakie komunikaty o błędach przy tych próbach otrzymujesz... jaką masz konfigurację softu (wersje serwerów) na kompie, jaką masz konfiguracje kompa (Winda, Linux) czy to wszysko hula na localhost czy masz jakiś hosting - bez takich podstawowych informacju próba udzielenia pomocy = wróżenie z fusów kawy - a to jest akurat najprostsze - CZARNO TO WIDZĘ - NIE MA I NIE BĘDZIE...

wykaż trochę inicjatywy to może znajdziemy rozwiązanie.
erugio
Przy włączaniu Vertrigo wyświetla info, że MySQL działa niepoprawnie i żeby sprawdzić czy port 3306 jest wolny, czy coś takiego.
Po zalogowaniu na phpmyadmin wyświetla
Cytat
#2003 - Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)

Mam Windowsa XP 2SP.
Cysiaczek
Rozumiem, że wyrażasz sprzeciw wobec pędzącego konsumpcjonizmu i nie używasz google?
http://forums.mysql.com/read.php?11,108278,108278
erugio
Cytat
If a personal firewall is running on your machine, please make sure you have opened the TCP port 3306 for connections.
Otherwise no client application can connect to the server. After you have opened the port please press [Retry] to apply the security settings.

mógłby ktos to przetłumaczyc/wytłumaczyc?
l0ud
W powyższym fragmencie chodzi o to żeby sprawdzić, czy firewall nie blokuje połączeń do mysql'a - musi być otwarty port TCP 3306. Ciebie jednak to raczej nie dotyczy, no chyba że masz jakąś regułkę, w której zabraniasz komunikować się apache/php(?) na porcie TCP 3306 i IP 127.0.0.1 ? Spróbuj połączyć się z mysql'em przez program do niego dołączony - [folder mysql]/bin/mysql.exe . Jeżeli on nie działa, a firewall na pewno nic nie blokuje... to upewnij się, czy w ogóle demon mysql działa...
erugio
[folder mysql]/bin/mysql.exe
Pokazuje się okienko, ale za chwilę gaśnie, bez żadnego komunikatu. MySQL nadal nie działa.
l0ud
Mam nadzieję, że umiesz obsługiwać konsolę smile.gif

wejdź w nią, dostań się do folderu mysql/bin i uruchom mysql.exe poleceniem:

Kod
mysql -u [twoja nazwa użytkownika] -p[hasło]

Bez nawiasów kwadratowych, po -p nie ma spacji - to nie błąd.

Napisz, czy mysql.exe połączy się z serwerem, jeżeli tego nie zrobi, wypisz treść błedu.
erugio
Cytat
Nazwa mysql nie jest rozpoznawana jako polecenie wew lub zew, program wykonywalny lub plik wsadowy.
l0ud
Nie doszedłeś do folderu bin w katalogu głównym mysql'a. Jeżeli nie wiesz jak to zrobić, po prostu skopiuj ten mysql.exe bezpośrednio do folderu windowsa - wtedy będziesz mógł się odnieść do niego w każdym miejscu (w konsoli)
erugio
Cytat
ERROR 2003<HY000>: Can't connect to MySQL serwer on 'localhost' <10061>
l0ud
Działa Ci w ogóle demon mysql'a? Wejdź w menadżera zadań (crtl alt delete) i sprawdź, czy na liście procesów znajduje się mysqld.exe
erugio
Nie ma tego.
l0ud
Uruchom mysql przez winmysqladmin.exe znajdujący się w folderze bin. Sprawdź czy 'zapala się' zielone światło w tym programie.
erugio
Nie wiem już sam. To nie na moją głowę. Wróciłem do krasnala i mysql jakoś ciagnie, ale to dziwne, bo na innych klientach nie chciał, a i mojej własnej konfiguracji APACHE PHP i MySQL też zwracał błędy.

Przędę więc jakoś na tym nieszczęsnym krasnalu. Dzięki za pomoc, zwłaszcza l0ud. Pozdrawiam!
-PILOT-
Witam, mam podobny problem troche.

Mam zainstalowany Vertrigo dzialal dobrze, ale kiedy probuje go ustawic zeby dzialal jako uslugi WinXP Sp2 to Apache sie nie mogl polaczyc, blad niby na porcie 80.
Przy uruchamianiu normalnym bylo ok, po instalce SKYPE vertrigo nawet normlanie nie chcialo apacha uruchomic, zainstalowalem kransnala i kransal chodzi ... vertrigo nie. W tym momencie apache chodzi, a mysql sie wywala na porocie 3306 (nie wiem co moze go blokowac, firewall = off)

mysqld.exe mam odpalony w procesach

aa dodam ze kiedys mialem podobny problem, ale rozwiazywal sie w momencie kiedy zainstalwoalem kranala, odpalilem krasnala pochodzil 10 sek, wylaczalem krasnala, i vertrigo sie wtedy laczyl... dziwna sprawa.

Moze ktos wie o co chodzi? cos podac dodatkowo ? worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.