Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt php do zmiany nazwy pliku na serwerze ftp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nawon
Witam

Prosze o pomoc przy napisaniu skryptu, który zmieniałby nazwe dowolnego pliku graficznego na określony. Problem wynika z tego że kamera ip wysyła na ftp pliki w formacie np. motion-2000-01-05-03-01-06.jpg a chce żeby za kazdym razem pliki były zmieniane na plik motion.jpg (byłby w kółko nadpisywany).Pliki pojawiają się na serwerze co sekunde, więc skrypt musiałby działac równie często
bogdan89
moze chodzi Ci o to... spróbuj rename();
Maciekbjw
A może funkcja system(); ?
nawon
Cytat(bogdan89 @ 28.02.2008, 17:19:01 ) *
moze chodzi Ci o to... spróbuj rename();

tyle to i ja wiem party.gif ale jak zrobić aby dowolny plik był zmieniany ?
webdice
Chcesz uruchamiać skrypt co sekundę? Trochę bez sensu, lepiej napisz skrypt który będzie usuwał zdjęcia co np. godzinę.
nawon
Cytat(webdicepl @ 28.02.2008, 20:17:17 ) *
Chcesz uruchamiać skrypt co sekundę? Trochę bez sensu, lepiej napisz skrypt który będzie usuwał zdjęcia co np. godzinę.

ok ale najważniesze jest to żeby pliki zmieniały nazwe zawsze na ta samą (chyba że powiecie jak napisać kod wyświetlający na stronie wciąż pojawiajace się nowe obrazki )
Kicok
.htaccess
Kod
RewriteEngine    On
RewriteBase    /

RewriteRule    images/motion.jpg    showimage.php [L]

+ skrypt który wyszuka najnowsze zdjęcie i prześle je do przeglądarki.

Przydatne funkcje:
glob" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
readfile" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Dodatkowo możesz, tak jak mówił ~webdicepl, odpalać cronem inny skrypt, który będzie ci co godzinę wywalał stare zdjęcia zapychające dysk.
nawon
dzieki ale mam już strone ktora wyswietla plik motion.jpg chodzi mi tylko o to jak napisać prosty skrypt php do zmiany nazwy pliku, cos w stylu rename(dowolny_plik.jpg, motion.jpg). Jedyne czego nie wiem to jak zdefiniowac "dowolny_plik", próbuje z różnymi * i krzaczkami ale nic nie działa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.