gutek84
29.02.2008, 09:32:35
Witam!
Metoda przechowywania napisow w bazie to utf8_polish_ci. W indeksie strony mam utf8, jednak pomimo to nie mam polskich znakow, a zamiast tego krzaki na stronie. Zmienialem kodowanie na stronie np na iso-8859-2 ale wtedy mialem tylko kilka polskich znakow, reszta tez sie krzaczyla. Prosilbym o podpowiedz jak mam ustawic kodowania na stronie i w bazie zeby wspolfraly ze soba.
pozdr
skowron-line
29.02.2008, 09:33:41
php.net -> iconv
gutek84
29.02.2008, 09:36:43
A nie da rady tego bez funkcji? Dziwi mnie to ze jak robie selecta pod konsola w mysql to polskie znaki sa(czyli przechowuje dobrze), a na stronie gdzies je gubi.
wynik z konsoli
Kod
mysql> select * from opis;
+----+-----------+--------+------------------+
| id | rodzaj_id | typ_id | tresc |
| 1 | 1 | 1 | śćłóżźąę |
1 row in set (0.00 sec)
mysql>
erugio
29.02.2008, 09:40:07
Ja np. używam edytora PSPad, można pobrać na (instalki.pl), tam ustawiam kodowanie strony na iso-8859-2, zapisuję i wszystkie literki wyświetlają się poprawnie. Jeśli nie znajdziesz innego sposobu, to spróbuj.
gutek84
1.03.2008, 13:52:56
Mam połowiczne rozwiązanie problemu!
Otóż dane dodawałem z konsoli mysql(moze tam kodowanie sie nie zgadzalo) nie bylo polskich znakow. Napisalem dodawanie teksu do bazy poprzez strone www i na stronce(kodowanie utf8) wyswietlaja sie juz polskie znaki!!!. Lecz z drugiej strony krzaki zaczely wystepowac w bazie. Mysle ze to kwestia odpowiedniego wyboru kodowania dla serwera mysql i powroci wszystko do normy. Wiec nie trzeba
adnych programow, zadnych bibliotek wystarczy
pokombinowac troche.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.