Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesja w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Pawel
witajcie mam pytanko :D
a mianowicie
Stworzyłem sobie skrypt który sprawdza mi rozdzielczość ekranu u klienta. On jest w Javie Script. Jednak moge to połączyć z php w ten sposób że przerzuca te dane na strone serwera i potem dopiero zwraca żądaną stronke na ekranie u klienta. Można to robić w ten sposób że do każdeko pliku {HP robie sobie plik testowy i uruchamiam go przy każdej stronie. Nie jest to jednak zbyt dobre rozwiązanie :( . Można ten problem rozwiązać za pomocą sesji tylko trzeba sprawdzić czy istnieje sesja użytkownika na serwerze (tzn w każdym z plików które chce otworzyć) no a jeśli nie istnieje to trzeba ją stworzyć. Nie bardzo mam tylko pomysł na to jak sprawdzić czy istnieje sesja w tych poszczególnych plikach bo samo jej stworzenie to trudne nie jest.

Jak ktoś ma jakiś pomysł to prosze o pomoc :)
Z góry dziękuję
paw
BzikOS
Twórz strony niezależne od rozdzielczości - najlepsze rozwiązanie smile.gif
hajlabajla
[php:1:0676b3c06b]<?php
if(!isset($_SESSION['valid_zmienna']) && empty($_SESSION['valid_zmienna']))
{
//twoj skrypt wspolpracujacy z js
//tworzysz tablice $zmienna zawierajaca dane przekazane od js
//rejestrujesz zmienna
$valid_zmienna = $zmienna
session_register("valid_zmienna");
//wczytujesz strone
require_once("strona.php");
}
else
{
require_once("strona.php");
}
?>[/php:1:0676b3c06b]
Sh4dow
Jesli juz chcesz takie cuda robic, których raczej odradzam, zrob najpierw strone wejsciowa, gdzie javascript rozpozna rozdzielczosc i dopiero z odpowiednim linkiem prześlij klienta na kolejna strone(glowna). W dwuch krokach ale inaczej bedzie ci trudno, z tego c owiem sesja za kazdym razem sie zmienia. Musial bys tworzyc ciaska u klienta, ktore oczywiscie klient moze usunac. Mozesz zapisyawac ustawienia na serverze, ale po jakims czasie moze sie on zapchac (przestanie byc wydajny) a rozpoznawanie klienta poprzez powiedzmy IP jest troche nienajciekawsze, biorac pod uwage Modemy oraz łącza z dynamicznym przydzielaniem IP.
Zrob jedna rozdzielczosc, ładnie zoptymalizowana i tyle. Wesolych biggrin.gif
Pawel
Dzięki wielkie :D

Ja właśnie zrobiłem sobie w java script tę stronę testową i chodziło mi właśnie o coś takiego. Teraz już powinno wszystko zadziałać
jeszcze raz dzięki wielkie :)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wszystkim
paw
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.