Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS warty swojej ceny
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
satorian
Czy naprawdę jest tak, że na rynku są tylko CMS-y Open-Source, później długo nic, a następnie systemy za których wdrożenie trzeba płacić sześciocyfrowe kwoty?
tiraeth
Ja Ci wdrożę za pięciocyfrową winksmiley.jpg

Tak na poważnie - bzdura. Poszukaj sobie jakiejkolwiek firmy, która oferuje wdrożenie własnego CMSa. Ceny nie są tak kosmiczne.
satorian
Problem w tym, że komercyjne wytwory większości małych firm zwykle nie oferują dużo więcej od tego, co można znależć w rozwiązaniach otwartych. A ja bym chciał mieć na przykład:

- dobry system zarządzania rolami/użytkownikami/grupami z szeroką możliwościa kontroli dostępu do tworzenia i modyfikacji różnych części serwisu
- workflow umożliwiający wdrożenie wieloetapowego(i raczej nielinearnego) procesu tworzenia, zmian i zatwierdzania treści
- możliwość tworzenia własnych typów zawartości za pomocą predefiniowanych kontrolek z poziomu panelu administracyjnego
- system wersjonowania/historii treści pozwalający na otwarzanie zmian w dokumentach
- konfigurowalną wyszukiwarkę indeksującą również treść zawarą w formatach pdf i doc
- jakiś ładny ajaxowy panel administracyjny zapewniający osobom nietechnicznym w miarę bezbolesną adaptację.
- i jeszcze sporo innych rzeczy...

Z tego co sie orientuję większość tanich CMS-ów na takich wymaganiach się wykłada. Jeśli się mylę, to uświadomcie mnie smile.gif
Cysiaczek
Właśnie. To nie jest coś, co może napisać jedna osoba w 2 tygodnie. Cała zabawa polega na tym, że Ty chcesz funkcjonalność, której nie chce inny klient, albo życzy sobie, żeby miała jeszcze jakiś dodatkowy bajerek. Po taki CMS to musisz iść do krawca, który Cię zmierzy, zbada Twój gust i dopiero uszyje aplikację, która będzie dobrze leżała. To, co przedstawiasz w swoich wymaganiach to jest naprawdę kupa roboty, więc pięciocyfrowa kwota to to jest na pewno.

Pozdrawiam.
Moli
@satorian - Wszystko co wymaga dużo pracy kosztuje. To tak jak byś chciał kupić np. Mercedesa SL w cenie Fiata Punto. Za wszystko co dobre trzeba płacić.
satorian
Cytat(Cysiaczek @ 2.03.2008, 04:05:58 ) *
Właśnie. To nie jest coś, co może napisać jedna osoba w 2 tygodnie.

Właśnie dlatego nie chcę, by ktoś to pisał.

Cytat(Cysiaczek @ 2.03.2008, 04:05:58 ) *
Po taki CMS to musisz iść do krawca, który Cię zmierzy, zbada Twój gust i dopiero uszyje aplikację, która będzie dobrze leżała.

Właśnie nie! System CMS/CMF z prawdziwego zdarzenia powinien pozwalać na niemal dowolne dostosowanie do potrzeb klienta. Wynika to wprost z samej filozofii tego typu rozwiązań

Cytat(Moli @ 2.03.2008, 11:24:02 ) *
Za wszystko co dobre trzeba płacić.
Ale litości... Kwoty > 10000 PLN za LICENCJĘ to dla mnie "małe" przegięcie.
mike
Cytat(satorian @ 2.03.2008, 13:06:30 ) *
Właśnie dlatego nie chcę, by ktoś to pisał.
A co? Ma wyczarować? Nawet jelsi nie napisze CI tego na zawołanie to kiedyś i tak musiał czas poświęcić żeby to napisać.

Właśnie nie! System CMS/CMF z prawdziwego zdarzenia powinien pozwalać na niemal dowolne dostosowanie do potrzeb klienta. Wynika to wprost z samej filozofii tego typu rozwiązań
Większość systemów jest jednak ograniczana do pewnych wymagań, bo napisanie idealnej aplikacji tak elastycznej ze można zrobić z nią co tylko się chce i jak sie chce jest bardzo trudne i bardzo rzadko tak naprawdę oczekiwane.

Ale litości... Kwoty > 10000 PLN za LICENCJĘ to dla mnie "małe" przegięcie.
A tu mamy przykład ze nie masz zielonego, najmniejszego pojęcia ile pracy trzeba w to włożyć. Z takim podejściem to w ogóle możesz odpuścić bo po prostu obrażasz ludzi, którzy są specjalistami, umniejszając wartość ich pracy.

Przykład:
25 PLN (godzina pracy programisty) * 8 (dniówka) * 48 (umowne dwa miesiące pracy) = 9 600 PLN
satorian
Mike, mike... Jak zwykle więcej agresji niż rozsądku.

1. Nie nie ma czarować. Ma mieć w szufladzie system na który sprzeda mi licencję.
2. Moje wymagania nie są wcale nietypowe. Workflow, wersjonowanie, tworzenie własnych typów zawartości i dobry ACL, to rzeczy, który dobry system powinien oferować "out of the box"
3. No i znowu to samo... Gdzie ja napisałem, że chcę żeby ktoś mi napisał CMS-a z wyższej półki za 10k? Ile kosztuje licencja na Windows? 350zł? Czy dla Ciebie to oznacza, że Microsoft napisał ten system w trzy dni?

Już raz napisałem "licencja" dużymi literami i jakoś do Ciebie nie dotarło... Co tu zrobić? Może to pomoże. smile.gif A na przyszłość pomyśl dwa razy zanim wylecisz z rencami smile.gif nie doczytawszy posta. Takie zachowanie nie licuje z funkcją moderatora (było nie było jest to zawód zaufania publicznego)
mike
Cytat(satorian @ 2.03.2008, 14:14:57 ) *
Już raz napisałem "licencja" dużymi literami i jakoś do Ciebie nie dotarło... Co tu zrobić? Może to pomoże. smile.gif A na przyszłość pomyśl dwa razy zanim wylecisz z rencami smile.gif nie doczytawszy posta.
1. "Rence"? Nie mów do mnie jakbyś był chłopkiem małorolnym.
2. To teraz sam kliknij w link, który podałeś i poczytaj o typach licencji. Nie napisałeś o jaką Ci chodzi więc uznałem, że mówisz o licencji na wyłączność. Nie masz co się dziwić, że Cię zrozumiałem tak jak zrozumiałem skoro nie podałeś szczegółów tongue.gif

Cytat(satorian @ 2.03.2008, 14:14:57 ) *
Takie zachowanie nie licuje z funkcją moderatora (było nie było jest to zawód zaufania publicznego)
1. Nie jestem moderatorem. Pech chciał że po prostu mam takie uprawnienia na forum.
2. Zaufanie publiczne do niczego nie jest mi potrzebne.
NuLL
Cytat(satorian @ 1.03.2008, 23:01:35 ) *
Problem w tym, że komercyjne wytwory większości małych firm zwykle nie oferują dużo więcej od tego, co można znależć w rozwiązaniach otwartych. A ja bym chciał mieć na przykład:

- dobry system zarządzania rolami/użytkownikami/grupami z szeroką możliwościa kontroli dostępu do tworzenia i modyfikacji różnych części serwisu
- workflow umożliwiający wdrożenie wieloetapowego(i raczej nielinearnego) procesu tworzenia, zmian i zatwierdzania treści
- możliwość tworzenia własnych typów zawartości za pomocą predefiniowanych kontrolek z poziomu panelu administracyjnego
- system wersjonowania/historii treści pozwalający na otwarzanie zmian w dokumentach
- konfigurowalną wyszukiwarkę indeksującą również treść zawarą w formatach pdf i doc
- jakiś ładny ajaxowy panel administracyjny zapewniający osobom nietechnicznym w miarę bezbolesną adaptację.
- i jeszcze sporo innych rzeczy...

Z tego co sie orientuję większość tanich CMS-ów na takich wymaganiach się wykłada. Jeśli się mylę, to uświadomcie mnie smile.gif

Widziales eZ Publisha ? http://ez.no
mike
Cytat(NuLL @ 2.03.2008, 14:35:07 ) *
Widziales eZ Publisha ? http://ez.no
Ha, no właśnie. Darmowy system, który kładzie na łopatki wszystko co kiedykolwiek napisano w PHP.
~satorian to jest odpowiedź na Twoje potrzeby.
Cysiaczek
@satorian - to teraz idź do Microsoftu i powiedz, że chcesz, żeby Ci zrobili wersję Visty, która ma się uruchomić na Pentium II 500 Mhz i 128 MB RAM. Jest to pewnie możliwe, ale Oni Ci tego nie zrobią, bo biorą 350 zł za kopię, których jest jakieś 1,5 miliarda. Mylisz rynki. Jeśli będziesz chciał koniecznie taką Vistę, to będziesz musiał zapłacić programiście za jej przerobienie (pomijam fakt nielegalności takiego czynu). Więc dalej 350 zł + to co podał ~mike.

Pozdrawiam.
satorian
@Mike: A masz suś do małorolnych? Uwasaj, bo jak podjadziem po Cie z hłopakamy z Piardziszowic... To dowcip/tekst z jednej polskiej komedii był.

@Cysiaczek: Wszyscy to rozumiemy smile.gif

A Ezp widziałem i jest to jedna z kandydatur. Ale:

- ciut to wolne,
- mało przyjazne dla zwykłych użytkowników,
- nie wiem czy zaimplementowany workflow nie wyłoży się na nieco bardziej skomplikowanym procesie,
- ciężko znależć kogoś kto by to wdrożył za niewygórowaną cenę. Ostatni wdrożeniowiec który ze mną o tym rozmawiał chciał 10k za samą instalację. Strach pomyśleć co by było potemp...

Podobnież jeszcze Typo3 daje rade. No i jest Plone- chyba najlepszy z tej trójki. Tyle Open-Source. A co z rozwiązaniami komercyjnymi? Tego właśnie chciałem się dowiedzieć zakładając ten temat. Mnie by się marzyło to

Ale na wdrożenie tego trzeba mieć w kieszeni sporo więcej niż 10k(a i 50 może być mało sad.gif). Tak wiec- szukam alternatywnych rozwiązań.
NuLL
Szukaj, szukaj - patrzac na twoje podejscie bedziesz szukal do konca zycia biggrin.gif
ramze
Stary mylisz pojęcia.

Szukasz funkcjonalności za grubą kasę a chcesz płacić jak za waciki. To jest tak jak byś chciał wdrażać do firmy SAPA opartego na Oraclu z 10000 zł w kieszeni. Przecież takie pieniądze w świecie aplikacji o których mówisz to jest tylko wstępna zaliczka na konsultacje i obiad z wdrożeniowcami.

A jeśli uważasz, że za drogo i to nie ma sensu to napisz to właścicielowi systemu, na którego licencję chcesz wykupić, może Ci przytakną i zmienią politykę cenową firmy w stosunku do interesującego Cię narzędzia smile.gif

Jeśli to się nie uda, to zapłać komuś (grupie, firmie) za napisanie tego softu dla Ciebie, powiedz później jaką kwotę Ci zaproponowano.

Dlaczego ceny profesjonalnych rozwiązań wysokiego rzędu, czy chociażby wdrożenie ez są takie duże? Bo:

Primo: Są to bardzo zaawansowane i skomplikowane systemy wymagające dużej wiedzy i sporego doświadczenia od programisty, firmy.
Secondo: Wymagają dużego nakładu pracy na przygotowanie, wdrożenie i rozwijanie.
Tercio: Bo nie są kierowane do masowego konsumenta i nie sprzedaje się ich w miliardach czy chociażby milionach sztuk, tylko każdorazowo stanowią wielkie wyzwanie dla zespołu wdrożeniowego i są niejako "szyte" na miarę bądź jak kto woli optymalizowane pod potrzeby zamawiającego.

Wiem, że trochę z innej beczki ale przykładowo SAP w swej bazie obsługuje 80 000 procesów biznesowych (Pokazane przez Ciebie rozwiązanie IBM jest równie zaawansowane), jak myślisz ile kosztuje optymalizacja, tłumaczenie kontekstowe, konfiguracja, test i wdrożenie takiego systemu co najmniej duże 5 zer Euro, System IBM tyczy nieco innych zagadnień i obsługuje inne potrzeby firmy ale jest system o porównywalnym skomplikowaniu i wielkości, i dlatego to wszystko tyle kosztuje.

P.S. Porównanie Visty do zgoła innych rozwiązań o innym zastosowaniu jest glupie. To jest tak jak by mieć pretensję do producenta specjalistycznych ciężarówek transportujących samoloty, promy kosmiczne, wielkie elementy konstrukcyjne, że nie sprzedaje swoich samochodów w cenie chociażby Audi R8, przeciez gdyby miał ceny jak Audi to też by sprzedawał setki tysięcy sztuk pojazdów... czy uważasz to za mądre rozumowanie?

Pozdrawiam
acztery
ramze zgadzam się z tym . Pozatym co to jest 10 tys za licencnje jak to ktoś wyżej pisał. przecież to małe pieniądze. dobry cms bez integracji i samej kreacji wiznerunkowej to koszt na moje oko ok 40/50 tys ( dobry cms ) a takich w polsce jest mało. myśle ze można by wymienic na palach 1 ręki.
mike
Ciekawe rozwiązanie: RedDot CMS
Sh4dow
Podoba mi się podejście, tanie, szybkie i mega elastyczne. To zupełnie jak byś chciał sportowe auto, najlepiej dać za nie więcej niż 1000zł, żeby paliło mniej niż 1 litr deszczówki na 100 km.
Jak to ktoś powiedział marzyć każdemu można. Jak znajdziesz kompromis to daj znać.
acztery
mike fajny system ale dość drogi.
satorian
Nie pisałem "tani", ale "wart swojej ceny". To duża różnica. Ja po prostu chciałem się dowiedzieć, czy na rynku cms-ów istnieje coś takiego jak średni segment. Może inaczej...

Czy w przedziale $1- &15000(według tej listy) można dostać coś znacząco lepszego od otwartych rozwiązań? A jeśli tak, to którym z tych systemów warto się zainteresować?

No to widzę, że jest spora luka na rynku... I wygląda na to, że będę się musiał zastanowić nad darmowym systemem. I tak sobie myślę, czy czasem Drupal nie dałby rady moim wymaganiom... Co sądzicie?
blp
Typo3 jest darmowy i można bez problemu zrobić na nim wszystko o czym piszesz, nie wiem tylko czy wyszukiwark indeksuje doc i pdf, trzeba by było doczytać. No i nie ma ajaksowego backendu i "bezbolesnej" jak napisałeś adaptacji winksmiley.jpg

Co do ceny to pewnie mógłbyś znaleźć taniej niż pięciocyfrowa ale jak znajdziesz wolnego strzelca a nie zamówisz w firmie.
AxZx
jezeli szukacie taniego, szybkiego, elastycznego rozwiazania do napisania wlasnego CMS to Ruby i framework Merb. to jest przyszlosc.

--edit by cysiaczek
Co to ma wspólnego z omawianym tematem?

bylo nie jednoznaczne pytanie
Cytat
Czy naprawdę jest tak, że na rynku są tylko CMS-y Open-Source, później długo nic, a następnie systemy za których wdrożenie trzeba płacić sześciocyfrowe kwoty?

jest nie jednoznaczna odpowiedz.
za Merb albo RoR nie trzeba placic a sa to dobre frameworki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.