Chcę napisać własny mini-system statystyk - wiem, że są gotowce ale to tak w ramach edukacji (poza tym ostatni jaki miałem zainstalowany o mały włos nie spowodował wyrzucenia mnie z servera w związku z nadmiernym użyciem CPU).
System ten, na początek ma zapamiętywać tylko referrers - i to już mam zrobione. Jest sobie tabela z "referrer" oraz "hits".
No ale teraz chciałbym to rozbić na poszczególne dni - 6 marca z danego referrer tyle, z innego tyle, 7 marca tyle a tyle - z podziałem na referrers.
No i nie wiem zupełnie jak to zrobić. Za każdym razem jak rozpoczyna się nowy dzień, mam dodawać nową kolumnę do tabeli? Czy może trzymać referrers jako kolumny, i z każdym dniem tworzyć nowy wiersz w tabeli?
Wiem, że mógłbym dodawać po prostu datę przy każdym "hit" - a potem odpowiednio filtrować - ale po paru miesiącach pewnie znowu będzie to to nadmiernie zużywało cpu.
Macie jakieś koncepcje? Czy liczba kolumn w mysql jest nieograniczona? Czy ich systematyczne dodawanie jest czasochłonne/głupie?
p.s. Jeśli miałbym po prostu logować każde wejście, wraz z datą, referrer i page - wyszłoby 50 tys. wierszy dziennie - 1.5 mln miesięcznie - mój serwer by tego nie wytrzymał, muszę to jakoś sprytniej zrobić.
Nikt ?