Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Pytanie laika - Data w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-mamber-
Serdecznie witam

Niby proste pytanie - Jak do ciężkiej anielki wcisnąć datę z formularza? Bo gdy wciskam ją inputem textowym (np. 2007-01-01) to mi do bazy nie chce wejść i podstawia domyślną wartość. Nie ma problema gdy zamienię pole w bazie na Varchar, ale wolałbym na DATE jechać. Ma ktoś pomysła na preformatowanie? Bo jeśli się nie mylę to mu te - - - przeszkadzają. Chyba że mnie szanowne gremium poprawi. Wdziecznym bendem niesłychanie.
Hectic
z manuala mysql

Cytat
The DATE type is used when you need only a date value, without a time part. MySQL retrieves and displays DATE values in 'YYYY-MM-DD' format. The supported range is '1000-01-01' to '9999-12-31'.

Więc problem jest w innym miejscu.
-mamber-
Dzięki, tak myślałem, tylko za co się złapać?
Bo pomiędzy formularzem a bazą mam tylko INSERT-a
  1. $datawys=$_POST['dod'];
  2. $sql= mysql_query("INSERT INTO dataW SET id='', data=$datawys") OR die ("nie podałeś daty");

dzie 'dod' jest przekazywane Post - em wprost z formularza. Powinno chodzić a nie chce sad.gif A oprócz pola daty, wszelkie inne są przekazywane normalnie. Dlatego miałem podejrzenie o niepoprawny format. No cóż, zostawię chyba na VARCHAR
nitek
datę daj w apostrofy, powinno pomóc:

1. <?php
  2. $datawys=$_POST['dod'];
  3. $sql= mysql_query("INSERT INTO dataW SET id='', data='$datawys'") or die ("nie podałeś daty");
  4. ?>
-mamber-
Dzięki smile.gif faktycznie pomogło. Ach te nasiadówy po nockach ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.