Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] Zachowanie zalezne od zawartosci pola formularza.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
leniu
Witam,

Zaimplementowalem juz prawidlowo skrypt autouzupelniania pol formularza danymi z tablicy. Chcialbym obecnie dodac opcje, ktora w zaleznosci od zawartosci pola formularza bedzie operowala na wlasciwej tablicy danych - chcialbym zatem aby po wpisaniu w polu miejscowosc nazwy miejscowosci A w polu nastepnym do wyboru w opcji autouzupelniania byly ulice z tabeli ulice_A, a przy wpisaniu nazwy miejscowosci B ulice z taleli ulice_B.

Skrypt autouzupelniania wywolywany jest za pomoca:

obj1 = new actb(document.getElementById('pole_miejscowosc'),miejscowosc);

gdzie pole_miejscowosc jest nazwa pola w formularzu a miejscowosc to tablica nazw miejscowosci.
Jak sie domyslam po wpisaniu w pole miejscowosci przykladowo WARSZAWA wartosc document.getElementById('pole_miejscowosc') powinna byc rowna 'WARSZAWA' i tu pewnie moznaby zastosowac jakies if'y. Probowalem z tym juz zabawe (probowalem cos w stylu :

if (getElementById('pole_miejscowosc') == 'WARSZAWA') obj1 = new actb(document.getElementById('pole_ulice_warszawy'),ulice_WARSZAWA);
else...

), ale niestety poleglem. Prosze zatem o pomoc.

Mam tez drugie pytanie, gdyz potem bede musial i tak to walidowac. W jaki sposob sprawdzic czy wartosc wprowadzanego pola znajduje sie w tablicy, ale z poziomu PHP, bo sprawdzal bede przed wprowadzeniem juz pod PHP. Czyli w gruncie rzeczy jak sprawdzic czy $_POST['ulica'] znajduje sie w js'owym var ulica = new Array('A','B','C',...);

Pozdr.

Problem rozwiazany.

Na pole formularza, ktorego zawartosc miala byc zmienna dla skryptu JS inicjowanego w polu kolejnym zalozylem event:

Kod
   onblur="tablicaUlicAdr(this);"

i napisalem odpowiednia funkcje zajmujaca sie tym zdarzeniem:

Kod
   function tablicaUlicAdr()  
   {
       var adr_ms = document.nazwa_formularza.nazwa_pola.value;
       if (adr_ms == 'PRZEMYŚL') obj6 = new actb(document.getElementById('nazwa_pola_formularza'),nazwa_tablicy_ulic);
       else if (adr_ms == 'JAROSŁAW') obj6 = new actb(document.getElementById('nazwa_pola_formularza'),nazwa_tablicy_ulic);
           else obj6 = new actb(document.getElementById('nazwa_pola_formularza'),pusta);
   }

No i wszystko dziala jak nalezy - nie wiem jak optymalizacyjnie i wydajnosciowo to stoi, ale przynajmniej robi to, co ma robic.

Teraz czeka mnie walidacja danych z poziomu PHP. Do tego zadania musze dokonac sprawdzenia czy zmienna $_POST['x'] nalezy do tablicy zdefiniowanej w JS jako var ulica = new Array('A','B','C',...). Powie mi ktos jak to zaimplementowac? Moze nie bede musial sam do tego dochodzic winksmiley.jpg W koncu nie na darmo moj nick to LENIU biggrin.gif
phpion
Musisz przenieść tą tablicę do PHP po prostu ją deklarując, po czym możesz skorzystać z funkcji in_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do sprawdzenia czy dany element znajduje się w tablicy.
leniu
Rozumiem zatem, ze ta metoda polega na zadeklarowaniu takiej samej tablicy jak mam juz w JS za pomoca PHP, czyli biorac jako przyklad:

Kod
var ulica = new Array('A','B','C',...);

definiuje to samo w PHP:

Kod
$ulica = Array('A','B','C',...);

Zgadzam sie, ze jest to najprostsze rozwiazanie, z tym, ze jesli musialbym zmienic zawartosc tej tablicy, musialbym zrobic to w dwoch miejscach, a z czasem moge o tym obowiazku po prostu zapomniec. Jaka bylaby metoda na to, by PHP sam sobie ja zadeklarowal w odpowiednim dla mnie momencie biorac jako argumenty parametry tablicy zadeklarowanej juz przy pomocy JS?
phpion
Możesz to nieco obejść tj.:

W JS:
1. Tworzysz plik tablica.js, który zawiera:
  1. var ulica = new Array('A','B','C',...);

2. W skrypcie JS wczytujesz plik poprzez zwykłe <script type="text/javascript" src="tablica.js"> i sobie korzystasz smile.gif

W PHP:
1. Wczytujesz zawartość pliku tablica.js do zmiennej np. $v = file_get_contents('tablica.js') po czym przerabiasz kod pod PHP czyli:
1.1. Usuwasz słowo "var".
1.2. Zmieniasz "ulica" na "$ulica".
1.3. Usuwasz słowo "new".
2. Przepuszczasz zmienną $v przez funkcję eval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Po tych zabiegach powinieneś mieć dostęp do tablicy $ulica bezpośrednio z PHP.
leniu
A to spryciarz winksmiley.jpg

Dzieki.

A jak zmienic kolor tla wybranego pola formularza?

Domyslam sie, ze musze mu dac event np.:

Kod
onfocus="zmianaPola(this);"

i napisac funkcje:

Kod
function zmianaPola()
  {
      //tylko co tutaj? :) dziala dla
    document.getElementById('nazwa_id_pola_formularza').style.background = '#ffa20c';
    //ale mam problem z tym, aby obslugiwalo wszystkie moje pola formularza
    //czyli nie wiem jaki parametr mam przekazac i jak zbudowac cialo funkcji
  }

Pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.