Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak działa PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mrok
Witam

Chciałbym zapytać, gdzie można dowiedzieć się czegoś na temat działania php. Nie chodzi mi to interpretowanie kodu, ale o następujące informacje:

- jesli na jednym serwerze hostowanych jest wiele stron i jest jeden moduł PHP to czy kazde żadanie o stronę (nawet wielokrotne żadanie tej samej strony) podowuje powstanie kolejnego wątku php czy niestety robi się kolejka oczekujących żądań?
- czy w takim razie obiekt statyczyny jest statyczny w obrębie jednego wątku (o ile powstaje) czy dla wszystkich userów
- jak jest alokowana i zwalniana pamięc podczas działania skryptu
i tym podobne

Niestety nie udało mi się wymyślić odpowiedniego zapytania dla google, które rozwiązalo by problem, w manualu nic na ten temat znaleźć nie można, a wpisanie na jakimklwiek forum w szukaj "działa" powoduje zwrócenie połowy forum (z frazą "nie działa" winksmiley.jpg

Spotkał się może ktoś z źrodłem takich informacji??

Pozdrawiam
Mrok
siemakuba
Cytat(mrok @ 18.03.2008, 00:37:45 ) *
wpisanie na jakimklwiek forum w szukaj "działa" powoduje zwrócenie połowy forum (z frazą "nie działa" ;)

Przepraszam, że trochę OT, ale taki mały hint do wyszukiwania:
Kod
-nie działa
;)

pozdr.
qrees
Cytat(mrok @ 18.03.2008, 00:37:45 ) *
Witam

Chciałbym zapytać, gdzie można dowiedzieć się czegoś na temat działania php. Nie chodzi mi to interpretowanie kodu, ale o następujące informacje:

- jesli na jednym serwerze hostowanych jest wiele stron i jest jeden moduł PHP to czy kazde żadanie o stronę (nawet wielokrotne żadanie tej samej strony) podowuje powstanie kolejnego wątku php czy niestety robi się kolejka oczekujących żądań?
- czy w takim razie obiekt statyczyny jest statyczny w obrębie jednego wątku (o ile powstaje) czy dla wszystkich userów
- jak jest alokowana i zwalniana pamięc podczas działania skryptu
i tym podobne

Niestety nie udało mi się wymyślić odpowiedniego zapytania dla google, które rozwiązalo by problem, w manualu nic na ten temat znaleźć nie można, a wpisanie na jakimklwiek forum w szukaj "działa" powoduje zwrócenie połowy forum (z frazą "nie działa" winksmiley.jpg

Spotkał się może ktoś z źrodłem takich informacji??

Pozdrawiam
Mrok

Jest pewna pula wątków, jak ich zabraknie to zadania są kolejkowane.
Jaki obiekt statyczny? Jak masz jakieś obiekty tworzone w skrypcie php, to nie dostaniesz się do nich z innego wątku.
pamięć jest alokowana w miarę potrzeby do maksymalnej zadeklarowanej w konfiguracji i jest zwalniana po zakończeniu skryptu.
mrok
dzięki wielkie qrees. Mozesz jeszcze zdradzić skąd to wiesz (moze jakies www). Nie zrozum mnie zle - wierzę Ci, natomiast u zrodeł może być jeszcze sporo innych ciekawych informacji.
.chudy.
Może poprzegladaj kod źródłowy PHP i jego dokumentacje ? Może znajdziesz coś ciekawego winksmiley.jpg
occulkot
Zalezy od tego w jaki sposob apache traktuje pliki php:
mod_php
Cytat
When you load PHP into Apache as a module (using mod_php), each Apache process you run will also contain a PHP interpreter which in turn will load all the compiled in libraries which themselves are not exactly small.

fastcgi:
Cytat
FastCGI in contrast loads the PHP interpreter into memory, keeps it there and Apache will only use these processes to serve the PHP requests.

za http://www.gnegg.ch/archives/305-mod_php,-...ts-fastest.html
W dokumetacji php raczej za duzo nie znajdziesz winksmiley.jpg - bardziej proponowalbym dokumentacje mod_php / apache tudziez fastcgi
mrok
Cytat
Może poprzegladaj kod źródłowy PHP

Taaaak - jeszcze dopisz ze najlepiej w HexEdytorze bo wiecej widac winksmiley.jpg

Cytat
za http://www.gnegg.ch/archives/305-mod_php,-...ts-fastest.html
W dokumetacji php raczej za duzo nie znajdziesz - bardziej proponowalbym dokumentacje mod_php / apache tudziez fastcgi

Piekne dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.