Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Głupota w wypowiedziach, czyli internet dla wszystkich.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kildyt
Witam forumowiczów

Przeglądałem dzisiaj niektóre wypowiedzi na wp.pl i tvn24.pl i coś mnie natchnęło, żeby napisać ten topic, żeby poznać wasze zdanie na temat jak to jest na prawdę z tą inteligencją w wypowiedziach użytkowników.
Czytałem kilkanaście wypowiedzi na temat zalegalizowania aborcji w Polsce i o inkwizycje. Niektóre wypowiedzi były na prawdę dobijające. Aż, mi się smutno robiło jak myślałem o tym, że są to Polacy. No oczywiście nie wszyscy to potencjalni łomy (jak to często używam w slangu młodzieżowym), ale większość z tych wypowiedzi są jednak po prostu głupie.

Ja myślę, że jest tak: od kilku lat internet jest szeroko dostępny, więc średnio zamożna rodzina może swojemu synkowi/córce założyć dostęp do sieci. Większość z nich albo gra w tibię (nie dość, że syf to jeszcze niezłej łaciny można się w grze nauczyć, jednym słowem wylęgarnia nowych przekleństw), albo w jakieś inne gierki, w które grają ich koledzy. Dobrze by było jakby swoją inteligencją nie zaśmiecali poważnych portali no a jednak to robią. Myślę, że po prostu po kilku godzinach grania nudzi im się to i surfują po necie. Pewnie najczęściej są to jakieś stroni z śmiesznymi filmikami, albo gierkami on-line. No i również oglądanie filmików też się nudzi więc szukają innych stron. Nie znając się kompletnie na danej rzeczy wypowiadają się w topicach i komentarzach aby pewnie jedynie zrobić jakiś szum i wzbudzić zainteresowanie.

Zauważyłem, że tacy potencjalni użytkownicy po wyczerpaniu argumentów przemawiających za ich tezą najczęściej zaczynają wyzywań swojego rozmówcę od głupków, bez mózgów, nobów i nie wiadomo od czego jeszcze.

Zastanawia mnie kto z nimi rozmawia, bo wydaje mi się, że najczęściej ci którzy przejawiają większy iloraz inteligencji nie kontynuują rozmowy.

Ciekawie by było gdyby na forach dawali bany za głupotę.

Więc teraz pytanie do was: co myślicie o tych głupkowatych wypowiedziach, które zalewają niektóre poważne strony i jak powinno się do nich odnosić (na tym samym poziomie co oni, bardziej inteligentnie, czy w ogóle nic nie pisać?).

PS Oczywiście jest to moje zdanie na ten temat. Jeżeli ktoś poczuł się bezpodstawnie obrażony to bardzo przepraszam.
Szupien
ogólnie do twojej wypowiedzi odnoszę wrażenie ze Ty urodziłeś sie z encyklopedia PWN, słownikami i innym mądrymi książkami w ręku, wszystko wiedziałeś i umiałeś. To tak zwykle jest na początku jak ktoś nie wie do czego można komputer wykorzystać. Jak cie uraziłem to sorka ale ja to tak odbieram. 
Largo
Witam,

Jako, że mało się wypowiadam na stronach takich jak WP.pl czy TVN24.pl, ale czasem jednak mi się zdarzyło i dostrzegałem to samo... Ja potwierdzę tylko Twoje słowa, nic innego nie można dodać, ale mogę Ci powiedzieć moją historię gdzie dzieci mnie zwyzywały.

Oglądałem na Polsacie Interwencję i był reportaż o zabójstwie jednego z kibiców pewnego klubu przez kibica z Wisły Kraków. Lubię ten klub i się wypowiedziałem, ale nie jako napastnik, a jako osoba, która chciała przekazać w imieniu innych kibiców Wisły serdeczne przeprosiny. Nikt normalny by tego nie zrobił, a nie wiadomo kto do końca jest kim. Dziś może być kolegą, jutro mordercą i tak właśnie było.

Więc wypowiedziałem się... 5 osób nagle mnie zaatakowało, ze jakim prawem tu piszę etc. Nic nie odpowiedziałem, bo wiedziałem, że sam sobie kłopotów narobię. W końcu patrzę, a tu wypowiedź jednego z członków rodziny zamordowanego i zakończył wypowiedź słowami:

"Ja nie żądam zemsty, ja żądam sprawiedliwości!"

I tymi słowami wiedziałem, że to nie piszę człowiek z IQ < 30. Dlatego uważam, że Internet powinien być od 16 lat, bo inaczej wyrośnie nam pokolenie Zombie. PC, Tibia, wyzywanie porządnych ludzi i kryminał, i czemu ja mam za to potem płacić, że jego rodzice mu udostępnili globalną sieć informacji?

Na koniec powiem Ci, że się z Tobą zgadzam, ale nic nie zrobimy, a czuję, że to dopiero początek...

Pozdrawiam,
Largo
Kreton
A mnie smutno się robi jak widzę, że słowo Polak piszesz z małej litery. Czego więc oczekujesz od innych ?

Proszę, przeczytaj jeszcze raz swój post i popraw go, jeśli nie jesteś pewny pisowni to chyba masz na tyle rozwinięty zmysł internetowy, że znajdziesz pisownię. Piszesz o tym jaki był internet kiedyś, teraz sam go zaśmiecasz takimi "kfiatkami".
Kildyt
Już poprawiłem.

Mi nie chodzi o wypowiedzi użytkowników, którzy popełniają błędy ortograficzne bo to raczej nie jest wielka tragedia. Chodzi mi o wypowiedzi wulgarne i obrażające inne osoby.

Ostatnio się zastanawiałem, czy wypowiedzi w internecie są chronione prawem autorskim jeżeli pisze je osoba podająca jedynie swój nick. Co o tym myślicie i jak waszym zdaniem wpływa możliwość anonimowego wypowiadania się na poziom dyskusji?
phpion
Cytat(Kildyt @ 24.03.2008, 02:02:19 ) *
Czytałem kilkanaście wypowiedzi na temat zalegalizowania aborcji w Polsce i o inkwizycje. Niektóre wypowiedzi były na prawdę dobijające. Aż, mi się smutno robiło jak myślałem o tym, że są to Polacy. No oczywiście nie wszyscy to potencjalni łomy (jak to często używam w slangu młodzieżowym), ale większość z tych wypowiedzi są jednak po prostu głupie.

Dlaczego kogoś popierającego prawo do aborcji nazywasz łomem? Dlatego, że ma poglądy inne od twoich? Wybacz ale to właśnie takim podejściem dajesz obraz swojego IQ... Swoją drogą: dla mnie zawsze męski głos w sprawie aborcji jest jak głos Pigmeja w sprawie zaludnienia Antarktydy...
Cysiaczek
@phpion - a dlaczego dobierasz mężczyznom prawo do współdecydowania? Jakby nie patrzeć, to trochę w tym zajściu w ciążę pomagają.

Internet powinien być dozwolony dla osób od 18 roku życia i dopiero po zdanej maturze smile.gif Potem, gdy padną z ust takiego delikwenta inwektywy, to trzeba winić nauczycieli za to, że wyedukowali kretynów i rodziców za wychowanie ;p
Poważnie, uważam, że z czasem sytuacja się sama uspokoi. Totalne chamy zostaną wyeliminowane przez innych internautów, bo tak dzieje się w rzeczywistym świecie. Internet to nie jest jakaś wirtualna rzeczywistość, to jest część rzeczywistości

Pozdrawiam
Kildyt
@phpion ciekawe skąd wiesz co ja czytałem na temat aborcji. Nie możesz pisać, że ja nazywam ludzi popierających aborcję łomami bo czegoś takiego w moim poście nie ma. Pokaż mi cytat, w którym tak napisałem!

@Cysiaczek moim zdaniem internet jednak powinien być dostępny dla wszystkich. Myślę, że te głupie posty wypisują ludzie, którzy czują się w internecie kompletnie bezkarni i anonimowi, no a tak do końca nie jest.
jaczula
Witam,
Nie przesadzajcie w drugą stronę, bo nie wszyscy poniżej 18 roku życia mają niską inteligencję i zabawiają się obrażaniem innych. A internet nie tylko do tego służy. Niektórzy (niekoniecznie pełnoletni) z internetu czerpią wiedzę i nie powinno się im tego zagraniać ze względu na tych, którzy urządzają sobie głupie zabawy. Z drugiej strony są ludzie, którzy po ukończeniu osiemnastki dalej tak się wypowiadają. Ja osobiście nie jestem pełnoletni, a jednak w mojej opinii prezentuję swoją inteligencją wyższy poziom niż niektóre osoby po 18.
Cysiaczek
eh, zażartować nie można ;p

Bardziej od chamstwa rażą mnie poglądy niektórych ludzi. O ile uznaję ich prawo do posiadania własnych, to fakt, że najczęściej są to poglądy skrajne (prawicowe, bądź lewicowe) i nie podparte żadnymi argumentami irytuje mnie maksymalnie. To tacy ludzi powodują najwięcej "flamów". Podobnie jest z osobami religijnymi i "ateistami".
Reszta chamstwa to moim zdaniem margines, niewarty wspomnienia.

Pozdrawiam.
Kildyt
A czy administratorzy serwisów powinni jakoś reagować na przekleństwa czy obelgi?

Moim zdaniem powinny być założone filtry na przekleństwa, a posty obrażające innych osób powinny być usuwane, no ale nie można aż tyle wymagać od administratorów bo większość czasu musieliby czytać posty, a nie zajmować się stroną.
l0ud
Z tego co wiem na portalach typu tvn24.pl wypowiedzi są moderowane, tzn. muszą być zatwierdzone przez moderatora. Zależy co uważasz jako obraźliwe, ja z wulgarną wypowiedzią nigdy się tam nie spotkałem (obraźliwą owszem, ale cóż... dyskusja to dyskusja)
kraker3333
Jeśli powiem że to forum/wył. forumowiczów/ jest do dupy to czy to jest wólgarne czy obrażliwe?
phpion
Cytat(Kildyt @ 24.03.2008, 14:39:51 ) *