Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Systemy skracania linków, darmowych subdomen. Na czym zarabiają ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sniezny_wilk
Witam smile.gif

Jestem posiadaczem krótkiej domeny trzyliterowej, łatwej do zapamiętania. Myślałem, żeby uruchomić na niej system skracania linków lub subdomen - bardziej, aby mieć co pisać w PHP, a nie dla konkretnego celu. Ale do rzeczy, proste pytanie: Na czym właściciele taki serwisów zarabiają ? Rozumiem, że mogą być reklamy na subdomenie, ale jak ich nie ma to co ? co z tego mają ? Duża ilość zaindeksowanych stron ? Lub reklama tylko na głównej? Kto ma pojęcie na ten temat ?
Moli
Milinów takim serwisem nie zarobisz winksmiley.jpg Jeśli nei chcesz umieszczać reklam w subdomenach, mozesz na stronie umiescic. Reklamy adsense, przy popularnycm serwisie, mozesz pobierac oplaty za reklamy innych stron, mozesz zrobic platne konto premium. Możliwości jest dużo haha.gif
oracle-manual
Zależy jaka jest to domena. Jak masz coś wartościowego np dom, kup, naj itp smile.gif to zarobisz a jak masz d5u to już są schody i wymaga to większego nakładu.
Na wszystkim można zarobić tylko trzeba mieć pomysł i włożyć w to sporo pracy
NuLL
Pytanie czy kazda strona w Sieci musi na siebie zarabiac... bo widze ze ostatio dla 99% ludzi net = kasa... sad.gif
Moli
@NuLL - No bo każdy chce zarobić. Może nie wielkie miliony, ale strona powinna na siebie zarabiać (na serwer, co rok na domene itp.).
bim2
No ale po co na siłe pchać wszędzie "pieniądze"? Ja prowadząc stronę o książce, serwer i domene fundowaną miałem od autora książki. Teraz reklamy zostały wprowadzone, ale nie dla mnie. Pieniądze zostaną przeznaczone na konkursy dla użytkownikom. Komu to przeszkadza, może sobie je wyłączyć i już.

Rozumiem, że niektórzy utrzymują rodziny a ja taki gówniarz nie mam nic do powiedzenia, ale według mnie jeśli robi się coś z pasją to pieniądze nie są potrzebne (no chyba, że na serwer/domenę).
Trobin
A propo kosztów związanych ze stroną to jeżeli prowadzi się np. serwis o grze czy inny serwis o danej tematyce to na prawdę łatwo znaleźć sponsora winksmiley.jpg Warto o tym pamiętać.
qqrq
Cytat(bim2 @ 1.04.2008, 15:47:05 ) *
Rozumiem, że niektórzy utrzymują rodziny a ja taki gówniarz nie mam nic do powiedzenia, ale według mnie jeśli robi się coś z pasją to pieniądze nie są potrzebne (no chyba, że na serwer/domenę).

Jeśli masz kasę z innego źródła, to jasne. Są jednak takie sytuacje w życiu, kiedy musisz postawić na kasę. A z czego najlepiej się żyje jak nie z tego, co lubisz robić najbardziej?
Jarek17
widzę, że rozkręca się dysksuja niezbyt na temat, a ja z racji tego, iż posiadam taki serwis mogę powiedzieć, że milionów nie zarobisz.. jeśli nie chcesz umieszczać reklam na stronie użytkowników to ciężko będzie. Tak jak mówili poprzednicy zależy jaka to jest domena. Jeśli ludziom się będzie podobać - będziesz miał ~xx-xxx nowych aliasów dziennie i nie chcesz narzucać reklam użytkownikom to jest jeszcze parę innych wyjść.. mianowicie: albo początkowo wszystko za darmo, tak aby zdobyć to ~xxxx aliasów, a następnie powiedzmy płatność SMS za założenie aliasu - cena niewygórowana (powiedzmy 1,22zł / sms), innym wyjściem może okazać się umieszczenie jednak reklam na subdomenach, tylko z tym plusem, że użytkownik może takowe reklamy wyłączyć na swoich subdomenach (oczywiście po uprzednim opłaceniu takiej usługi, czyli np. 2.44/miesiąc), a jeśli to Ci się nie spodoba to przy dużym ruchu na stronie (wcześniej wspomniane xxx nowych aliasów dziennie) możesz umieścić na stronie głównej box reklamowy, w którym użytkownicy mogą umieszczać płatne linki do swoich stron (tutaj również najwygodniejszą i najskuteczniejszą metodą okazują się płatności SMS). Mam nadzieję, że pomogłem, Pozdrawiam
.radex
Najważniejsza jest ilość gadżetów.

Np. "głębokie aliasowanie" (czy jakoś tak). Przy znajomości sposobów używanych do "Przyjaznych URLi" zrobienie czegoś takiego to pikuś, a każdy bajer się liczy. Jak to mówią "dobry bajer to połowa sukcesu"
Lethys
Ja przez rok posiadałem serwis aliasówxch.pl , kokosów nie zarobisz ale są pewne rzeczy dla których warto założyc taki serwis. Moim zdaniem nie ma nawet sensu robić reklam na subdomenach bo nie dość że mało kto klika to jeszcze ludzie odchodzą z serwisu. Reklamą na głównej stronie też dużo nie zarobisz, nie ma co się oszukiwać, ludzie w takich miejsach nie klikają. Można zrobić tak jak napisał Jarek17 z tymi sms'ami, ja tak nie zrobiłem i serwis nie zarabiał na siebie więc nie przedłużyłem domeny i tu był mu duży błąd.

Jakiś miesiąc przed wykupieniem domeny na następny rok zaparkowałem ją i wtedy były jakieś zarobki, tym bardziej że mój serwis nie był duży. Wszystkie linki powiązane z domeną prowadziły na stronę główna a ona była zaparkowana i ludzie rzeczywiście klikali w linki. Można prowadzić przez np. 2-3 lata taki serwis a kiedy będzie pełno linków prowadzących do naszej strony to parkujemy ale wtedy to już nie będzie serwis z aliasami smile.gif

Zresztą pamiętaj że obecnie jest pełno takich serwisów i wybicie się w googlach będzie trudne.
Napisz jaką masz domenę, to ocenimy czy jest sens tongue.gif

Pozdrawiam,

Lethys
sniezny_wilk
Mi się moja domena podoba i uważam, że ma fajną prostą nazwę, a mianowicie qqh.pl smile.gif Co sądzicie ?
.radex
Całkiem niezła. Ciężko to z czymkolwiek skojarzyć, ale Twoja domena ma dwie takie same litery "pod rząd" i brak cyfr tongue.gif Teraz ciężko coś takiego znaleźć...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.