Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze znalezieniem porządnego serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
winnetu
Witam,

jeżeli nie znajdę szybko sensownego rozwiązania problemu to trafi mi pewnie zwinąć moją stronkę sad.gif

Prowadzimy ze znajomym portal internetowy o naszym mieście, oprócz informacji co na bieżąco się tu dzieje jest dział z ogłoszeniami, forum, galeria zdjęć z imprez i kilka innych rzeczy. Problem polega na tym, że portal dość znacznie się rozrósł i pod koniec 2007 roku. dostaliśmy wypowiedzenie z Lap.pl a wczoraj z Cal.pl. Obie firmy twierdzą, że nasza strona zbyt obciąża ich serwery i nie chcą już świadczyć nam usług. Nie stać nas na wykup serwera dedykowanego sad.gif Nie chcielibyśmy również rozbijać portalu na kilka serwerów. Jeżeli ktoś z Was widzi jakieś sensowne wyjście z wyżej opisanej sytuacji to proszę pisać. Bardzo zależy nam na dalszym funkcjonowaniu.
Pilsener
- jaki macie budżet?
- ile unikalnych wizyt dziennie?
- obciąża serwery pod jakim względem? Transfer? Rozmiar?
- jakie oskryptowanie/okodowanie i czy zoptymalizowane?

Spróbujcie znaleźć sponsora lub dowalcie reklam. Bo czy zamiast:
- hostingu na forum
- hostingu na fotki
- hostingu na bazę

Nie lepiej mieć wszystko na jednym dedyku?

Możecie też postawić swój serwer winksmiley.jpg
winnetu
1. budżet - pojęcie względne, robimy to społecznie nie pobierając za nic opłat. Serwer i domeny opłacamy z własnych pieniędzy, wiec nie można mówić o czymś takim jak budżet bo go po prostu nie ma.

2. wg stat4u dziennie jest ok. 1500 (czasem więcej czasem mniej) unikalnych wizyt.

3. jeżeli chodzi o powierzchnię i transfery to serwery "standardowe" dają sobie rade bez problemu, chodzi o obciążenie procesora i pamięci operacyjnej.

4.
- forum - phpBB (aktualnie ok. 1500 zarejestrowanych użytkowników i 50 tys. napisanych postów)
- galeria - coppermine (aktualnie ok. 4600 zdjęć w 160 kategoriach, ogólnie prawie 970 tys. odsłon)
- serwis ogłoszeniowy - phpClassifieds (codziennie przybywa ok. 20-30 nowych ogłoszeń)
- strona główna + kilka innych modułów - oskryptowanie autorskie

5. próbowaliśmy ze sponsorem ale się nie udało

6. nie chcemy zaśmiecać treści strony reklamami niezwiązanymi z naszym regionem

7. Oczywiście, ze lepiej mieć wszystko na jednym serwerze, ale nie stać nas na wykup dedyka. Wiąże się to ze zbyt dużymi kosztami miesięcznymi na poniesienie, których nas zwyczajnie nie stać.

8. postawienie własnego serwera równeiz nie wchodzi w grę.

9. Fajny avatar winksmiley.jpg
suchy1
Polecam: www.webserwer.pl
tommy4
1500 unikalnych wizyt hm?

Nie powinno to w żadnym stopniu obciążać serwera, pokaż nam zapytania do bazy (np. jak wyciągasz newsy).

Przyznaję się bez bicia, kiedyś np. liczbę komentarzy do newsa wyciągałem COUNT'em (w JOINie), co powodowało 28 sekundowe generowanie strony no i wyobraź sobie obciążenie serwera przy tym (gdy 200 osób było on-line). Można też zoptymalizować PHP, ale nie wiem czy masz tam coś tak złożonego, co by wymagało optymalizacji. To była stronka dla klienta, teraz normalnie działa na active24.pl, na ovh.pl pewnie też by działało dobrze. Polecam active, gdyż oni wysyłają nawet maile z nieoptymalnymi zapytaniami, a nie mówią po prostu: 'weź wyjdź, bo jesteś za ciężki'. winksmiley.jpg
Cezar708
jeśli tylko:

Cytat(winnetu @ 5.04.2008, 20:05:54 ) *
2. wg stat4u dziennie jest ok. 1500 (czasem więcej czasem mniej) unikalnych wizyt.

zużywa dużo pamięci i procesora:

3. jeżeli chodzi o powierzchnię i transfery to serwery "standardowe" dają sobie rade bez problemu, chodzi o obciążenie procesora i pamięci operacyjnej.

to niemalże ze 100% pewnością mogę stwierdzić, że macie źle zoptymalizowany kod. I szczerze mówiąc stawiam na bazę danych. Myślę, że trzeba ją przejrzeć. Zrobić listę zapytań i pozakładać indeksy na odpowiednie kolumny.

5. próbowaliśmy ze sponsorem ale się nie udało

6. nie chcemy zaśmiecać treści strony reklamami niezwiązanymi z naszym regionem

niestety... rybki albo akwarium: Nie udało się ze sponsorem... trza reklamy... bez pieniędzy takiego serwisu nie utrzymacie, czego 1500 użytkowników dziennie Wam nie wybaczy.

Pozdrawiam
Cezar708
bim2
livenet.pl - baardzo dobry serwer.

Jakie transfery i ile miejsca używacie? Może będę w stanie zaproponować coś u siebie w zamian z reklamę.
zkrystian
Bardzo dziwne że Cal.pl wam dało wypowiedzenie przy takich statach. Proponowałbym sprawdzenie logów, czy przypadkiem ktoś was nie DoSuje
linx
ja polecam OVH
Bardzo ładny uptime i stabilna praca.
Najlepszym rozwiązaniem byłby dedyk. Mają teraz za nie całą 100zł/miesiecznie brutto.
Zostaje jeszcze VPS lub RPS (w ovh, a tego jeszcze nie polecam w fazie testów)
jpatka
Ja korzystam z netial.pl i mirandainternet.pl . Ceny niewielkie. Parametry - moim zdaniem - OK!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.