Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykorzystanie mapy google na stronie firmy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tubis
Witam. Mam takie pytanie, czy jeśli umieszczę mapę wygenerowaną przez google maps mapę (np. )http://tiny.pl/4nr2) na stronie firmy, co oczywiście będzie komercyjnym zastosowaniem, to czy zrobie to legalnie czy nie?

Pozdrawiam
John
Proponuje w tym celu napisać do google, to chyba najprostsze rozwiązaniem, albo dokładnie literka po literke przeczytać warunki użytkownia google-mapy.
tiraeth
Cytat
Mapy Google, w tym wyniki lokalnego wyszukiwania, mapy i zdjęcia, są udostępniane użytkownikowi tylko do osobistego, niekomercyjnego użytku. Mapy Google są udostępniane użytkownikowi biznesowemu wyłącznie do użytku wewnętrznego i nie mogą być redystrybuowane w celach komercyjnych. Użytkownik może korzystać z danych map oraz wyświetlać je, używając Interfejsu API Map Google zgodnie z warunkami umowy interfejsu API.

Czyli sposób podany przez Ciebie - kod HTML do mapki wygenerowany na stronie - nie może być użyty w celach komercyjnych.

API Terms of Service:
Cytat
The API may be used only for services that are generally accessible to consumers without charge. Accordingly, You may not use the API for any service that requires a subscription or other restricted access, or for which a fee is charged.

Suma sumarum, jeśli za wyświetlenie mapki dojazdowej korzystając z Google API nie każesz sobie płacić poprzez np. SMS Premium, to IMHO możesz umieścić ją na stronie firmy.

Oczywiście mogę się mylić, najlepiej sam przestudiuj Warunki umowy i będziesz wiedział.
Tubis
Spradziłem to dokładnie w licencji API. I pisze tam właśnie że jak nie będe pobierał opłaty za oglądanie ampki to mogę w komercyjnych zastosowaniach kyworzystać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.