Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ldap organizacja email
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Czy ktoś się orientuje jak ustawić atrybut mail dla organizacji? Bo dla osoby to nie ma problemu, ale jak próbuje dać organizacje to sie pluje. Przykładowy kod:
Kod
dn: ou=FirmaJakas,dc=clients,dc=pl
objectclass: top
objectclass: organizationalUnit
telephonenumber: 7602323 .
mail:mail.jakis@firmajakas.pl
ou: FirmaJakas
description: jakis opis
street: Legionowa
postalcode: 15-123
postalAddress: Miasto

Błąd:
Cytat
ldap_add: Object class violation (65)
additional info: attribute 'mail' not allowed

Probowalem rozne kombinacje, wertowalem dokumentacje ale na nic nie natrafilem
Jabol
stwórz obiekt który dziedziczy organizationalUnit i dodaj mu ten element. albo niech ten element będzie instancją dwóch obiektów. tutaj przykład: http://www.linuxjournal.com/node/1000136

np:
Kod
NAME 'organizationalUnitWithMail' SUP organizationalUnit STRUCTURAL MAY (email)

swoją drogą nie przesadzasz troszkę, żeby wpisywać objectclass: top? przecież w ogóle, żeby rozpoznało Ci atrybut objectclass to musi to być już top, więc jakby robisz bezsensowne kółko.
nospor
Dzięki wielkie, oto chodziło smile.gif

A dałoby się jeszcze tej firmie przypisać "imię"? Bo muszę potem tego ldapa wyszukiwać w thunderbirdzie, a on mi szuka tylko po imie, nazwisko, email. I jesli nazwa firmy nie wystepuje w email to mi jej nie znajdzie.
Probuje dodac: sn lub givenName, ale znowu krzyczy ze not allowed.

Zrobilem wiec znowu:
Kod
NAME 'organizationalUnitWithMail' SUP organizationalUnit STRUCTURAL MAY (email $ sn)

I teraz poszlo. Ale czy to jest ok? Nie mam jakiegos ladniejszego sposobu na przeszukiwanie przez powiedzmy thunderbirda po nazwie firmy?

Cytat
swoją drogą nie przesadzasz troszkę, żeby wpisywać objectclass: top? przecież w ogóle, żeby rozpoznało Ci atrybut objectclass to musi to być już top, więc jakby robisz bezsensowne kółko.
Nie, ja nie przesadzam, ja sie poprostu nie znam smile.gif Dziś zacząłem zabawe z ldapem i znalazlem taki szablon to ponim jechalem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.