Witam.
Mam do zrobienia skrypt zliczajacy ilosci pewnych danych w bazie danych. [PHP/MYSQL]
Dostaje
[PODSTAWA]
Zrzut z innej bazy gdzie mam 160tys row'ow gdzie pola odseparowane po |.
[DODATKOWE DANE 1]Dwie tablice ktore wiaza sie z [PODSTAWA] powiazujac
podstawa.x z dodatek1.x albo jesli podstawa.x=pusty to podstawa.y=dodatek.x
[DODATKOWE DANE 2]Jedna tablica powiazana z [PODSTAWA] po podstawa.z=dodatek2.z
[PODSTAWA] Jest zmienna codziennie wiec kazdego dnia jest nowy zrzut z bady
[DODATKI] sa stalymi mapami
Generalnie efektem ma byc skrypt wypluwajacy dane np po jakiejs zmiennej ktora jest w ktorejs z wymienionych tablic.
Czyli przykladowo pytasz WHERE [DODATEK X]=tyskie i znajduje ci po powiazaniach wpisy/dane z [PODSTAWA].
Prosze o doradzenie mi jak zrobic ta baze tzn czy
-przy ladowaniu z zrzutu doladowywac do jedenej tablicy tane z pozostalych po powiazaniach i otrzymywac 'gotowca'.
-przy wykonywaniu skryptu stosowac JOIN do tych tablic
Mam jeszcze pare pytan:
-Przy ladowaniu uzywajac metody LOAD DATA INFILE w momencie kiedy pojawia sie /| scala mi pola. Jak tego uniknac?
-Wykonywanie selecta przy metodzie z joinami trwa ponad 2 minuty. Robie indexy po polach ktorych uzywam ale nie wiem czy sa dobre? Co oznacza 'Moc' indeksuw phpmyadmin?
-Skrypt generalnie bedzie uzywany przez wiele osob do 'wybierania' danych po zdefiniowaniu jakiegos warunku - obojetne z ktorej tablicy. Prosze o sugestie jak wykonac dobrze forme do tego zadania. Tzn bedzie wiele opcjonalnych selectow z ktorych potem bedzie tworzone query do bazy.
Chcialbym miec mozliwosc tworzenia dynamicznych selectow tzn aby grupowal PODTYP po wybraniu TYP. Mam ladowac Dane do tablic i dopiero tworzyc forme czy dynamicznie wywolywac dane z query ?
Gdzies przeczytalem ze da sie po wpakowaniu tego do tablic zrobic dynamike uzywajac tylko php ale nie wiem czy przy tej ilosci wpisow bedzie to dzialalo normalnie.
-Jak uzyc przy moim projekcie mysql cache ?
Chcialbym mozliwie maksymalnie oprzec sie o PHP bo jestem totalnym noobem w js itp.
Bardzo prosze o odpowiedz na moje pytania. Mile widziane beda linki do manuali jesli ktos posiada na interesujacy mnie temat.
Pozdrawiam
MaciekW