Kod
document.onselectstart=function(){return false;}; // dla IE
document.onmousedown=function(){return false;}; // dla Opery, to znaczy działa wszędzie, ale pod FF nie mogę przekazać sterowania do żadnego inputa (można tylko tabulatorem, a nie przez klik, co wygląda tragicznie
document.onmousedown=function(){return false;}; // dla Opery, to znaczy działa wszędzie, ale pod FF nie mogę przekazać sterowania do żadnego inputa (można tylko tabulatorem, a nie przez klik, co wygląda tragicznie
Dla FF mogę ustawiać właściwość -moz-select-user: none; w arkuszu CSS.
Ale nie da się lepiej jakoś tego zrobić?
Ta właściwość CSS tyklo dla FF wywala błąd w konsoli w Operze, a nie lubię mieć zanieczyszczonej konsoli.
Zwracanie false przy zdarzeniu upuszczenia myszki też jest dość ryzykowne - niby działa wszędzie oprócz Firefoxa (przekazuje sterowanie do pola), ale nie mam pewności, że nie generuje innych błędów.
Pierwszy sposób jest stosunkowo najlepszy, ale działa tylko pod IE, pod nowymi przeglądarkami nie ma takiego zdarzenia.
No i co z alternatywnymi przeglądarkami typu Safari? Ono nie obsługuje nic z wyżej wymienionych rzeczy tak jakbym chciał.
Oczywiście, mogę sobie wykrywać przeglądarki i pisać różne kody dla każdej z nich, ale uważam to za skrajną ostateczność - może ktoś sobie radził już z tym problemem.
Wyniki szukania w Googlach były dość śmieszne, znalazłem dosłownie kilkanaście (!) sposobów dla Explodera i żadnego dla takiej Opery

Pozdrawiam.