Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Strona Głowna na switchu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
powertee
Mam jeszce jedno pytanie, mianowicie mam ten skrypt co poprzednio
  1. <?
  2.  switch ($_GET['site']){
  3. case "main":
  4. $main .=<<<EOD 
  5. <tr>
  6. <td height="40" align="center" valign="top" class="naglowek styl2 dol">Witamy </td></tr><tr>
  7. <td align="center" valign="top"><p class="tekst"><br>
  8. Witamy na stronie Koła Wędkarskiego &quot;Dwa Stawy&quot; </p>
  9. <p class="tekst"><strong>K</strong>oło Wędkarskie &quot;Dwa Stawy&quot; w Goleniowach rozpoczeło swoją działalność w połowie roku 2007. Wydzierżawione zostały dwa zbiorniki przy ulicy kochowskiego. </p>
  10. <p class="tekst">Głównymi celami statutowymi stowarzyszenia jest propagowanie wędkarstwa i rekreacji, stwarzanie dogodnych warunków wędkarstwa i rekreacji, racjonalne użytkowanie i ochrona wód, rozwijanie wśród członków poszanowania i znajomości zasad gospodarki rybacko-wędkarskiej oraz kształtowanie jej etyki. </p>
  11. <p class="tekst">Koło zaczeło pężnie działac na pocztku roku 2008, zaczęto od uporządkowania brzegów zbirników, zakupiony został narybek w postaci karpia, lina, amura i okonia. Trwają prace nad budkami dla dzikich kaczek oraz ławkami i tablicą ogłoszeń. </p>
  12. <p class="tekst">Nasze stowarzyszenie liczy około 25 członków, wydatków jest bardzo dużo i dlatego trwają poszukiwana osób które mogły by wspomóc nas materialnie, wzamian możemy zaoferowac np. reklamę na naszej stronie. </p></td>
  13. EOD;
  14. echo $main ;
  15. break;
  16. case "aktualnosci":
  17. $aktual .=<<<EOM 
  18. <tr><td>Aktualności </td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  21. <td align="center" valign="top"><p class="tekst"><br>
  22. Niebawem odbędidsmsd;f dsf;dsfm dsfsdfmds;f sdfldsnfd;lsfn, dsfldsfnds dsfldsfns
    dlf ds;lfndsl;fn sdflsdfnsdlf 
  23. </td>
  24. EOM;
  25. echo $aktual ;
  26. break;
  27. }
  28. ?>

i poruszam się między wariantami za pomocą linków
index.php?site=main i
index.php?site=aktualnosci

ale gdy wpisze sam index.php to wyświetli mi się pusta strona bo nie wybrałem żadnej z opcji i teraz jak zrobić zeby opcja "mine" wyświetlała się domyślnie za pierwszym wejściem na strone. Chodzi oto zebym jak wpisze samo index.php to wyskakiwała opcja mine??
nospor
  1. <?php
  2. ...
  3. default:
  4. case 'main':
  5. ....
  6. ?>

Ale to wszystko jest w manualu przy switch smile.gif
powertee
właśnie o to chodzi ze trik default działa tylko wtedy gdy index.php?site="jest puste" a jak wpisze samo index.php to nie działa i nie wyświetla tego main-a
nospor
a mi dziala:
  1. <?php
  2. switch ($_GET['site']){
  3. default:
  4. case 1: echo 'jeden';break;
  5. case 2: echo 'dwa';break;
  6. }
  7. ?>

Co najwyzej sypnie noticem ze nie ma site w get.

To zrob tak:
  1. <?php
  2. $site = empty($_GET['site']) ? '' : $_GET['site'];
  3. switch ($site){
  4. default:
  5. case 1: echo 'jeden';break;
  6. case 2: echo 'dwa';break;
  7. }
  8. ?>
Pilsener
Możesz też tak:

1. <?php
  2. // ten kod będzie wykonywany zawsze
  3.  
  4. $go = $_GET['go'];
  5. switch ($go){
  6. case '':
  7. //ten tylko wtedy, kiedy go będzie puste
  8.  
  9. break; 
  10. case 'dodaj';
  11. //ten tylko wtedy, kiedy go = dodaj
  12. //itd. etc.
  13. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.