Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] sterownik bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
f1xer
Mam takie troche lamerskie pytanie do dziś pisałem w mysql tradycyjnie jednak szykuje mi się duzy projekt i tak sie zastanawiam czy takie cms'y jak joomla korzystaja z jakis ogolnodostepnych sterowników bazy danych? gdzie moge taki sterownika znalezc chodzi mi o cos takiego ze bez wzgledu na rozszerzenia jakie sa na serwerze ja moge odwolywac sie do bazy mysql np za pomoca db->query($zapytanie). Nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc mam nadzieje ze ktos mnie zrozumie i pozwoli znalezc cos takiego. Wiem ze w PEAR jest klasa DB ale zeby ja zainstalowac trzeba miec dostep do php.ini ja nie posiadam dostepu do plikow konfiguracyjnych serwera wiec chodzi mi o cos co includuje sie w skrypcie. Z góry dziękuję za odpowiedź
sniezny_wilk
To co przedstawiłeś, czyli db->query($zapytanie) to jest po prostu OOP smile.gif
szawel
ej czy tobie chodzi o zwykle klasy?

przeciez to cos w stylu
  1. <?php
  2. class db {
  3.  
  4.  
  5. function query($sql){
  6.  
  7.  
  8. }
  9.  
  10. }
  11.  
  12. $db=new db;
  13. $db->query(tu zapytanie);
  14. ?>

nie kompilowalem tak na szybko napisalem
f1xer
no tak ale taka klasa do obslugi bazy danych jest gdzies dostepna?? czy trzeba ja samemu napisac a uzylem slowa sterownik poniewaz gdzies wyczytalem ze klasa do obslugi bazy danych nazywa sie sterownikiem wiec ponawiam pytanie czy jest gdzies w sieci klasa do obslugi mysql ktora jest bezpieczna i dobra no i za darmo biggrin.gif bo pisanie takiej klasy od nowa nie ma w moim mniemaniu sensu no chyba ze nie bedzie innego wyjscia ale to bedzie duzo wiecej roboty
sniezny_wilk
Cytat(szawel @ 7.05.2008, 13:35:47 ) *
ej czy tobie chodzi o zwykle klasy?

przeciez to cos w stylu
  1. <?php
  2. class db {
  3. function query($sql){
  4. }
  5.  
  6. }
  7.  
  8. $db=new db;
  9. $db->query(tu zapytanie);
  10. ?>

nie kompilowalem tak na szybko napisalem

Co Ty stworzyłeś ? przecież php ma swoją klasę db, nie musisz jej tworzyć? MySQLi., przykład 1: link. Poza tym http://pl.php.net/manual/pl/refs.database.php zobacz PDO
nospor
1) PDO - wbudowana w php (moduł prawie wszedzie dostepny)
2) AdoDB http://adodb.sourceforge.net/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.